Pressmeddelande: 19.6.2019

 

Borgå har försök med ett nytt, mer kolneutralt koncept för närturism på gång: varje lördag i juli kan du ta Skärgårdsbussen (Skäribussen) på dagsutflykt till Pellinge

Snart kan man ta bussen för en dagsutflykt från Borgå till Pellinge skärgård. Skärgårdsbussens rutt går från Borgå torg till Pellinge sommartorg, stadens friluftsområde, bybutiken Söderbyboden och tillbaka till Borgå torg. Det är fråga om ett försök med ökad närturismen och minskade trafikutsläpp som mål.

Bussen är i trafik fyra lördagar, 6.7, 13.7, 20.7 och 27.7, kl. 9.00–13.15. Avgångshållplatsen finns på Fredsgatan vid kanten av torget. Tur-retur-biljetten kostar 15 € för vuxna. Barnen åker för halva priset.

Resenärer kan också köpa enkelbiljett för 8,50 € och cykla en del av sträckan. Bussen har plats för 8 cyklar.

Biljett kan köpas direkt i bussen eller på webben, adress https://visitpellinge.fi/

 

Målet minskad personbilstrafik och ökad närturism

Skärgårdsbussen ingår i det östnyländska utvecklingsbolaget Posintras projekt Happily, som syftar till att främja resurseffektivitet, hejda klimatförändringen och med hjälp av olika digitala lösningar skapa nya affärsmöjligheter.

– Borgå har som mål att vara kolneutralt senast 2030. Med detta snabba försök vill vi erbjuda alla som rör sig i Borgå en möjlighet att använda ett mer kolneutralt alternativ och utreda om det finns behov av denna trafiktjänst, säger Arvo Varis som är projektchef för Happily-projektet.

Om efterfrågan är tillräckligt stor utvidgar Skärgårdsbussen på nya rutter sommaren 2020.

 

Lokala delikatesser och skärgårdsstämning

Skärgårdsbussen för turisterna ut i skärgården, på en färjetur och till Pellinge sommartorg där det finns lokala delikatesser, färsk fisk och hantverk att köpa.  Intill torget finns Borgå stads friluftsområde, en barnvänlig badstrand och ett 30 meter högt utsiktsställe där man kan grilla. På torget finns också ett café.

Från torget fortsätter rutten till bybutiken och kaféet i Söderbyboden och via Vålax tillbaka till Borgå.

Projektet genomförs tillsammans med lokala företagare och Borgå stad. Busstrafiken sköts av Oy Kaj Forsblom Ab.

Bekanta dig med Pellinge: www.visitpellinge.fi

 

Vill du veta mer om Skärgårdsbussen?

Ta kontakt: Arto Varis, , tel. 050 526 2829

 

Happily-hanke

 


 

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.