Borgå grundskolor tog i år i exceptionellt stor omfattning emot Kevätkummun koulus femteklassisters utmaning. Den via Posintra förmedlade utmaningen var att göra världen lite bättre genom att fästa uppmärksamhet vi ett ansvarsfullt utnyttjande av naturresurser.

Kampanjen gick ut på att eleverna utförde ekogärningar under sin fritid under en veckas tid, under den nationella energisparveckan 8.-14.10.2018. Gärningarna antecknades i ett Ekovanepass, som var uppdelat i teman för hållbar utveckling: ekogärningar anknutna till återvinning, energibesparing och konsumtion. En anteckning i passet fick man till exempel genom att föra glas till glasinsamlingen eller släcka en lampa som lyser i onödan.

Elever från sammanlagt 11 klasser i åtta skolor deltog i kampanjen. Eleverna fyllde i sina Ekovanepass hemma och returnerade dem till sina lärare. Alla elever fick ett Ekovanediplom för sitt frivilliga deltagande. Dessutom lottades det ut priser bland alla som returnerat sina pass.


Lotteriet vanns av elev från Gammelbacka skola

 Bland dem som returnerade sina pass lottades det ut ett presentkort till biografen. Presentkortet vanns av Kaius Hällström från Gammelbacka skola (på bilden). Under ekogärningsjippot fäste Kaius uppmärksamhet vid sina konsumtionsvanor, såsom användningen av vatten och elektroniska apparater. Han cyklade också till skolan.

 

Ekotempaus: Kaius ja opettaja Katja Kurki Gammelbacka skolanista.

Kaius och läraren Katja Kurki från Gammelbacka skolan.

 

 

Ekogärningsjippot får uppmärksamhet på nationell nivå

Kevätkummun koulus och Posintras årligen arrangerade Ekogärningsjippo belönades under våren i en tävling inom cirkulär ekonomi i kommunerna. Priset beviljades i en tävling, som ordnades av Sitra och Kommunförbundet, där man efterlyste kommunernas mest intressanta lösningar inom cirkulär ekonomi.

Ekovanepasset får fritt användas under en creative commons -licens. Kampanjen har även väckt internationellt intresse. Genom medverkan av Climate Leadership Council har #ecoactchallenge också genomförts i New York.

Mer information:

Projektchef Arto Varis, , +358 50 526 2898

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.