Plast i vattendrag och naturen är ett globalt problem. Finländska företag strävar efter att bli pionjärer inom användning av återvunnen plast. Processen börjar med insamling, sortering och bearbetning av plast så att materialet kan återanvändas för att tillverka ekologiska produkter. Produkter som tillverkats av biobaserad och ekologisk plast är en lösning för att utveckla plastens livscykel.

Upcycling Plastic Waste

 

Lösningar för återanvändning av plast efterlyses med hjälp av en öppen innovationstävling

Upcycling Plastic Waste Innovation Challenge är en innovationstävling som utmanar företag att utveckla lösningar för rengöring och återanvändning av plastavfall. Utmanarna för innovationstävlingen är de finländska företagen LAMOR och Plastex.

– Genom innovationstävlingen vill vi hitta nya lösningar och samarbetspartner för att utveckla en global ekosystemplattform. Plattformen skulle gynna alla företag som hör till gruppen och möjliggöra utvecklingen av ett mer omfattande och effektivt vattenbehandlingssystem, konstaterar Mika Pirneskoski, VD för företaget Lamor Corporation Ab som tillhandahåller expertis inom ekosystemskydd.

Plastex grundades 1936 och strävar efter att vara Skandinaviens ledande utvecklare och tillverkare av cirkulära produkter. Målet är att bygga ett cirkulärt ekosystem för plastprodukter som skapar nytt kunnande och nya arbetstillfällen i Finland.

– Cirkulär ekonomi och nya råmaterial erbjuder enorma möjligheter att utveckla nya produkter som minimerar CO2-utsläppen, säger Lauri Ant-Wuorinen, VD för Plastex.

3D-design och 3D-utskrift möjliggör en snabb utveckling och tillverkning av nya cirkulära produkter av plast som minimerar koldioxidavtrycket. Det finns en mycket stor efterfrågan på återvinning av plastprodukter och design och tillverkning av nya cirkulära produkter på marknaden just nu, fortsätter Ant-Wuorinen.

Innovationstävlingen Upcycling Plastic Waste Innovation Challenge anordnas av det nyländska projektet RECOIN och har beställts av utvecklingsföretagen Novago och Posintra. Innovationstävlingen genomförs av Ultrahack, ett finländskt företag som specialiserat sig på att organisera globala innovationsprogram och hackathon.

– Vi ser fram emot att rädda världen också genom denna imponerande utmaning, säger Miikka Nevasalo, VD för Ultrahack.

Projektet startade i november 2020 och kulminerar i en innovationstävling som anordnas på distans den 25–27.3.2021 på Myllypuros campus vid Yrkeshögskolan Metropolia. Yrkeshögskolan Metropolia strävar efter en framtid där FN:s mål för hållbar utveckling styr Metropolias hela verksamhet.

Tilläggsinformation om tävlingen och registrering

 

Tilläggsinformation:

Ari Långsjö, Företagsutvecklare, RECOIN,  + 358 50 506 5700,

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.