Restaurangbranschen lider av kronisk personalbrist. Speciellt kockar har varit en bristvara i hela landet under många år. Det här beror på många olika faktorer, varav en del är strukturella och en del enskilda. Inom servicebranschen är arbetskraftskostnaderna en utmaning, då tjänsterna skulle behöva fås förmånligt, men arbetskraftskostnaderna är höga. Till kockutbildningarna är det svårt att få tillräckligt med studerande i förhållande till nybörjarplatserna. På kockbristen inverkar också de ungas orealistiska uppfattningar om branschen – tack vare kockprogram och kändiskockar. När kockarbetet inte motsvarar förväntningarna, väljer en del unga att byta bransch.

Kockbristen berör speciellt Nylandsregionen, som har ett speciellt stort utbud på arbetsplatser inom restaurangbranschen. Största delen av de arbetslösa kockarna bor på andra håll än i Nyland, så arbetsplatserna och de arbetslösa når inte varandra.

I Borgå finns det många högklassiga restauranger, så bristen på arbetskraft i staden är en verklig utmaning. I synnerhet kvalificerade kockar har varit svåra att hitta. En del av de utexaminerade ungdomarna flyttar ut ur staden eller byter bransch snabbt efter att de blivit färdiga. Sommarsäsongen som snart inleds medför sina egna utmaningar, för restaurangerna skulle behöva ett stort antal säsongsarbetare.

Mot personalbristen inom restaurangbranschen finns det inget enkelt botemedel. Att öka branschens attraktionskraft och säkerställa att folk stannar kvar i branschen är ändå viktiga metoder som kan påverka på tillgängligheten på kvalificerad personal. Kockyrket borde göras intressant för de unga, men samtidigt bör vi skapa en realistisk bild av restaurangbranschen.

Kockbesök i skolorna och till exempel tim-, kort- och sommararbete vid sidan av studierna kunde underlätta övergången från skola till arbetsliv. Genom att erbjuda flera möjligheter till deltidsarbete kunde restaurangerna hitta flera nya och motiverade arbetare också bland elever inom branschen. Också hela spektrumet av möjliga arbetsplatser för en kock borde man komma ihåg att lyfta fram i yrkesskolorna, eftersom arbetsbeskrivningen och arbetstiden för en kock kan vara mycket olika till exempel i kommunala storkök, små café-restauranger och i S-gruppens stora restauranger. Ett sätt att öka medvetenheten om arbetsmöjligheter inom restaurangbranschen är också att organisera lågtröskelevenemang och tillställningar.

På restaurangbranschens rekryteringsbehov svarar rekryteringstillställningen för restaurangbranschen på Navigatorn i Borgå den 5.4 kl. 15–17, där det erbjuds massor av arbetsplatser inom branschen. Rekryteringstillställningen vänder sig till alla arbetstagare under 30 år som är intresserade av att arbeta i restaurangbranschen. Med på tillställningen är också Posintras och Haaga-Helias gemensamma projekt PALKO –  serviceförsök för sysselsättning i Borgå och Lovisa, som syftar till att hitta nya metoder för att öka sysselsättningen inom projektområdet.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.