STRIIM – Samarbete för en hållbar framtid

Förstärkning av den regionala industriella innovationsmodellen

En hållbar framtid skapas tillsammans – vi behöver mer och mer djupgående samarbete, särskilt mellan den offentliga och privata sektorn. I STRIIM – förstärkning av projektet för den regionala industriella innovationsmodellen, piloteras en ny sorts samarbetsmodell som främjar diskussion, förenar aktörer och identifierar nya möjligheter. STRIIM-projektet syftar till att främja samarbete mellan företag för en hållbar framtid.

Uudenmaan liitto_logo

Borgå Sköldvik – en internationell föregångare

Man utvecklar Sköldvik, Nordens största centrum för kemisk industri, till en ledande hubb för bio- och cirkulär ekonomi.

STRIIM drivs av behovet att ta sig an utmaningarna med den gröna omställningen på ett nytt och ambitiöst sätt. Detta identifierade behov kommer att hanteras genom att stärka det regionala innovationssamarbetet mellan aktörer i Nyland. Projektets verksamhetsmiljö är Nordens största kluster för oljeraffinering och petrokemi, beläget i Sköldvik i Borgå, där mer än 40 företag står för mer än 4 000 arbetstillfällen, och som också är en av de största enskilda källorna till koldioxidutsläpp i Finland.

Att göra plastavfall återvinningsbart och plaståtervinning lönsamt

STRIIM kommer att arbeta med nyckelaktörer i regionen för att skapa en idealisk vision av ett fungerande ekosystem för plaståtervinning i Sköldvik. Målet är att använda råmaterial av plastavfall på ett så resurssmart och innovativt sätt som möjligt. I det gemensamma utvecklingsarbetet identifieras behov, möjligheter och centrala utmaningar, som kan hanteras för att utveckling i linje med idealbilden skulle vara möjlig.

Läs Sköldviks visionsrapport om ekosystemet för plaståtervinning!

Grön omställning – samarbete för en koldioxidneutral framtid

För att hejda klimatförändringarna siktar EU på koldioxidneutralitet vid mitten av århundradet. Finlands mål är år 2035, medan Nyland siktar på att vara koldioxidneutralt år 2030. Industrin har en viktig roll att spela när det gäller att minska koldioxidutsläppen. Detta kräver förstärkta kolsänkor och utsläppsminskningar inom alla sektorer.

Genom ett nytt, djupare och mer systematiskt samarbete mellan den offentliga och privata sektorn kommer vi att bidra till Sköldviks utveckling som en ledande hubb för förnybara råvaror och lösningar för cirkulär ekonomi. Samtidigt vill vi utveckla Sköldvik till en attraktiv grön innovationsplattform för företag och ett unikt samarbetsnätverk, samtidigt som vi möjliggör skapandet av nya arbetstillfällen i Borgåregionen.

Uudenmaan liitto vaakalogo

Be oss om mer information!

Aktuellt

Målen för STRIIM-projektet

Fördjupa samarbetet mellan privata och offentliga aktörer för att bidra till Sköldviks gröna omställning.

Stödja målet att utveckla Sköldvik till en hubb i världsklass för bio- och cirkulär ekonomi.

Stärka marknads- och affärsförutsättningarna för de tjänster och produktionsprocesser som företagen erbjuder genom att utveckla det lokala konceptet för plaståtervinning.

Stöd för hållbar tillväxt och välbefinnande – livskraft i Nyland.

Utveckling av regionalt samarbete

Projektets verksamhetsperiod är 1.8.2023–31.12.2024.

Projektet delfinansieras av Nylands förbund genom programmet Stöd till hållbar tillväxt och livskraft i regionerna (AKKE-finansiering). Den totala budgeten för projektet är 350 327 euro och projektet genomförs av Posintra Oy.

  

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.