Studio Pieni, som är erbjuder fotografering och grafisk design, öppnar en print on demand -webbshop. Idén utvecklades i samarbete med hennes  företagshandledare. ”Jag skulle inte byta ut den här erfarenheten mot någonting annat.”

– Alla företagare borde delta i sådana här projekt, säger Studio Pieni entreprenör Lotta Åberg.

– Det hjälper alltid framåt. Det är viktigt att ibland ha någon som sätter sig in i företagets frågor och ser på företagsverksamhet med nya ögon. Som deltagare i Luotsi behövde jag inte ha en klar vision om vad jag ville uppnå med projektet. Idén klarnade med tiden.

 

Studio Pieni har en fotoateljé och sitt arbetsrum på andra våningen i Konstfabriken. Företaget erbjuder fotografi och grafisk design. Foto Merja Forsman.

Företagshandledaren gav nya perspektiv

Studio Pieni, som erbjuder fotografering och grafisk design, deltog ”av en slump” i Posintra’s Luotsi-projekt våren 2023.

Åberg kände projektledaren Annika Weckman från skoltiden och skickade henne ett meddelande. Efter några veckor deltog Lotta redan i Luotsis utbildningar.

Under projeket fick Lotta en egen företagshandledare. Handledare valdes med hjälp av anbudsförfrågan. Lottas handledare blev business designer Sami Niemi.

– En fantastisk handledare och mentor! Jag skulle inte byta ut den här erfarenheten mot någonting annat. Sami grävde djupare än jag hade trott och vi gick mer in i företagsverksamheten än jag hade förväntat mig. Sami puffade mig framåt och gav en annan synvinkel. Utan Luotsi skulle jag troligen fortfarande fundera på om jag ska lägga ner verksamheten.

Lotta och Sami träffades bara en gång ansikte mot ansikte, i övrigt sköttes mötena på distans. Enligt Lotta gjorde det ingen skillnad.

– Mötena kännades inte avlägsna, även om vi inte var i samma rum. Det är viktigt att jag kom bra överens med handledaren och att kemin fungerar, mellan oss fungerade det perfekt.

 

Passiva inkomster från print on demand-webbshop

Ett av Luotsis mål var att stödja kreativa företagare genom att utnyttja digitala möjligheter.

Lottas ursprungliga idé var att skapa en webbkurs där hon skulle undervisa i fotografi.

– Inriktningen ändrades helt under processen. Webbkurser är kanske inte min grej och jag trivs inte ens framför kameran.

I stället började Lotta utveckla en print on demand-webbshop.

Print on demand innebär att webbshopens ägare skapar bilder som kan tryckas på produkter som i sin tur finns till salu i företagets webbshop. Produkten trycks av en tredje part som också ansvarar för att skicka produkten till kunden. Kunden köper produkten i webbshopen.

– Först kommer affischer och vykort till min webbshop. Vi får se i vilken riktning jag vill gå därifrån.

 

Ibland får journasisten också ställa sig framför kameran. Foto Lotta Åberg.

Stöd från andra företagare

Lotta Åberg berättar att hon också har fått stöd från andra företagare genom Luotsi.

– Vi hade en mycket bra grupp, människor från olika områden. Det fungerade mycket bra.

De företagare som deltog i Luotsi bildade en gemensam diskussionsgrupp efter att projektet avslutades. I gruppen kan vi fråga varandra om åsikter och råd.

– I den här gruppen har vi alltid kunnat dela med oss av tankar och idéer, och vi har inte behövt fundera på om de är bra eller inte. I gruppen har vi fått feedback på våra idéer.

Samarbetsplaner finns också på bordet.

– En bokidé har kastats fram. Vi får se om vi senare utvecklar den.

– Det här är en såkallad, en kvinnas “sekametelisoppa”, säger entreprenören Lotta Åberg.

 

Text Merja forsman

 

LUOTSI – Ett projekt för att stärka företagens förändringskapacitet – är ett gemensamt projekt som Posintra, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Oy Keuke och Novago Företagsutveckling Ab tillsammans genomför. Målgrupp för Posintras delprojekt är företagare med verksamhet i Borgå, Askola, Mörskom eller Pukkila. Projektets huvudfinansiär är Europeiska socialfonden, finansiering beviljas av NTM-centralen i Tavastland. Projektet finansieras med REACT-EU-medel, som en del av Europeiska unionens åtgärder med anledning av covid-19-pandemin.

Luotsi-logot

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.