Valokuvaukseen ja graafiseen suunnitteluun keskittynyt Studio Pieni avaa print on demand -verkkokaupan. Ideaa kehitettiin yhdessä valmentajan kanssa. ”En vaihtaisi tätä kokemusta mistään pois.”

– Kaikkien yrittäjien kannattaisi hakea maksuttomaan yritysneuvontaan tai lähteä mukaan tällaiseen hankkeeseen, Studio Pienen yrittäjä Lotta Åberg sanoo.

– Se aina auttaa eteenpäin. On tärkeää, että on välillä joku, joka ottaa niskasta kiinni ja katsoo omaa yritystoimintaa eri tavalla kuin itse. Mukaan lähtiessä ei edes tarvitse olla valmista visiota, mitä hankkeesta lähtee hakemaan. Se kyllä selviää ajallaan.

Valmennus antaa uusia näkökulmia 

Studio Pieni sijaitsee Taidetehtaan kakkoskerroksessa. Yritys tarjoaa valokuvausta ja graafista suunnittelua. Kuva Merja Forsman.

Valokuvaukseen ja graafiseen suunnitteluun keskittynyt Studio Pieni osallistui Posintran Luotsi-hankkeeseen keväällä 2023 ”puolivahingossa”.

Åberg tunsi hanketta vetäneen Annika Weckmanin jo kouluajoilta ja lähetti hänelle viestiä. Parin viikon päästä Åberg istuikin jo Luotsin koulutuksissa.

Studio Pienelle toteutettiin hankkeessa yrityskohtainen valmennus. Valmentajaksi valikoitui kilpailutuksen kautta business designer Sami Niemi.

– Ihan mahtava valmentaja! En vaihtaisi tätä kokemusta mistään pois. Sami kaiveli esiin enemmän kuin oli tarkoitus ja menimme syvemmälle yritystoimintaani kuin olin odottanut. Valmentaja potki eteenpäin ja toi erilaista näkökulmaa. Ilman Luotsia miettisin varmaan vieläkin, laittaisinko pillit pussiin.

Åberg ja Niemi tapasivat vain kerran kasvotusten, muuten tapaamiset hoidettiin etänä. Åbergin mukaan se ei haitannut.

– Tapaamiset eivät olleet etäisiä, vaikkemme olleet samassa huoneessa. On tärkeää, että valmentajan kanssa tulee hyvin toimeen ja kemiat toimivat, meillä homma sujui prikulleen.

Myyntiin ja markkinointiin kannattaa hakea sparrausapua 

Asiakashankinnan eri keinojen hahmottaminen on aloittavalle yrittäjälle välillä haasteellista. Myyntiiin ja markkinointiin liittyy usein epätietoisuutta, ahdistusta ja jopa pelkoja. Tunteiden lisäksi tarvitaan konkreettisia keinoja ja työkaluja. Oman liiketoiminnan hahmottaminen on helpompaa yritysneuvojan tai valmentajan ohjaamana.

Starttrahalla tai työttömyystuella aloittanut yrittäjä voi saada maksutonta tukea myynnin ja markkinoinin kehittämiseen SarttiPlus palvelun muodossa.

Tutustu palveluun ja hae mukaan viimeistään elokuuhun 2024 mennessä!

Print on demand -verkkokaupasta passiivisia tuloja

Luotsin yhtenä ideana on tukea luovan alan yrittäjiä digitaalisia mahdollisuuksia hyödyntäen.Åbergin alkuperäinen idea oli luoda verkkokurssi, jolla hän opettaisi valokuvausta.

– Suunta vaihtuikin täysin. Verkkokurssit eivät ole ehkä minun juttuni, enkä edes viihdy kameran edessä.

Verkkokurssien sijaan Åberg alkoi kehittää print on demand -verkkokauppaa.

Print on demand eli tarvepainatus tarkoittaa sitä, että verkkokaupan kauppias suunnittelee erilaisia tuotteisiin painettavia kuvia ja myy niitä verkkokaupassaan. Tuote painatetaan kolmannella osapuolella, joka hoitaa myös tuotteen lähettämisen asiakkaalle.

– Verkkokauppaani tulee ensin postereita ja postikortteja.  Katsotaan sitten myöhemmin, mihin suuntaan siitä lähden.

Toimittajakin joutui kameran eteen. Kuvassa: Merja Forsman. Kuva: Lotta Åberg.

Ponsitran kautta saa tukea myös muilta yrittäjiltä

Åberg kertoo saaneensa Luotsi – hankkeen kautta myös vertaistukea muilta yrittäjiltä.

– Meillä oli hirveän hyvä porukka, ihmisiä laidasta laitaan. Synkkasi tosi hyvin.

Luotsiin osallistuneet yrittäjät perustivat hankkeen päätyttyä yhteisen keskusteluryhmän. Ryhmässä voi kysellä toisilta mielipiteitä ja neuvoja. Posintra tukee yrittäjien verkottumista, koska vertaistuki on etenkin yksinyrittäjille tärkeä voimavara.

– Tässä porukassa on aina saanut sylkeä ulos kaikki ajatuksensa ja ideansa, eikä ole tarvinnut miettiä loppuun asti, ovatko ne järkeviä vai ei. Sieltä on saanut palautetta ajatuksilleen.

Yhteistyökuvioitakin on suunnitteilla.

– Yksi kirjaidea on heitetty pöydälle. Katsotaan nyt, jos sitä myöhemmin jalostaisi eteenpäin.

– Tämä on tällainen yhden naisen sekametelisoppa, yrittäjä Lotta Åberg kertoo

Hae lisävoimia myyntiin ja markkinointiin Startti Plus -palvelusta

Haluaisitko sinäkin saada virtaa, näkökulmia ja tukea yrittäjyyteen? Posintran Startti Plus -palvelussa syvennämme asiakasymmärrystä ja laadimme yhdessä sinun ja asiantuntijoidemme kanssa konkreettiset askeleet yrityksesi kannattavuuden, markkinoinnin ja myynnin vauhdittamiseksi. Tutustu palveluun ja hae mukaan viimeistään elokuuhun 2024 mennessä!

LUOTSI – Yritysten muutoskyvykyyttä vahvistamassa -hanke on Posintran ja Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke ja Novago Yrityskehitys Oy toteuttama yhteishanke. Posintran osa-hankkeen kohderyhmänä ovat yrittäjät, joiden toimipaikka on Porvoo, Askola, Myrskylä tai Pukkila. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto, rahoituksen myöntäjänä Hämeen ELY-keskus. Hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksesta, osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Luotsi-logot

Artikkeli: Merja Forsman

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.