Luotsi gav Cassandra Wikström nya idéer och bekräftelse på den valda vägen.

Borgåbon Cassandra Wikström öppnade under fjolåret en trädgårdsbutik i Östermalm. Hon deltog i projektet Luotsi för att lära sig nytt. ”Jag kan ha fastnat i tanken om att jag varken kan eller vet. Tack vare Luotsi började saker och ting rulla.”

 

Det är bråttom, bråttom, bråttom, säger Cassandra Wikström i sin trädgårdsbutik. Högsäsongen har inletts och den knappt ett år gamla trädgårdsbutiken är fylld av kunder.

Under höst- och vintersäsongen har Wikström tid för mer än att bara driva företagets grundläggande verksamhet – till exempel för att utveckla företaget. Därför deltog Wikström i projektet Luotsi som startade under hösten.

– Jag deltar gärna i allt möjligt. Jag vill alltid lära mig något nytt, menar hon.

 

Det händer hela tiden sådant som du bör ha koll på

Syftet med Luotsi är att skapa ny affärsverksamhet med hjälp av de digitala möjligheter som finns tillgängliga.

Entreprenörerna som deltar i projektet får träffa andra entreprenörer inom den kreativa branschen och delta i olika coachningssessioner.

– Vi känner trädgårdsbranschen väl, men behövde framförallt hjälp inom marknadsföringen. Det är inte vårt expertområde. Även om jag studerade marknadsföring under min agrologutbildning, så var det länge sedan. Det händer hela tiden sådant som vi bör ha koll på, påpekar Wikström.

Via coachningen och mötena med andra entreprenörer fick Wikström också välbehövlig
bekräftelse på att företaget är på rätt väg,
till exempel vad gäller prissättningen.

– Det förekommer mycket rabattförsäljning inom vår bransch. Vi vill inte välja den vägen. Vi litar på att våra kunder kommer till oss för att köpa kvalitet, inte rabatterade produkter, säger Wikström.

– Vi odlar allting själva och gör mycket för hand. Vi älskar vårt arbete och koncentrerar all vår expertis på att säkerställa att våra produkter håller hög kvalitet. Luotsi fick mig övertygad om att vi får sätta vår egen prägel på företaget.

 

Nätverken utgör en bra idébank 

Enligt Wikström hör nätverkandet med andra småföretagare till det mest värdefulla i Luotsi-projektet.

– Vi diskuterade allt mellan himmel och jord under våra morgonträffar. Om det var något du inte själv kände till, fanns det alltid någon annan som gjorde det, förklarar hon.

Entreprenörerna har hållit kontakten även utanför projektet, både via Instagram och genom gemensamma aktiviteter.

– Vi fick inom nätverket idén om att vi kunde bjuda in andra företag till vårt vårevenemang, och MiniDude från Luotsi deltog. Jag skulle gärna samarbeta mer med olika Borgå-företag, inklusive andra företag i trädgårdsbranschen. Jag ser inte samarbetet som konkurrens, utan som en möjlighet att lyfta fram branschen.

 

Luotsi föder nya digitala idéer

I Luotsi får varje entreprenör också en idé för ett eget digitalt projekt.

– Vi kommer förmodligen att öppna en webbutik i framtiden. I mitten av säsongen har vi inte tid för det, men vi gör redan förberedelser, berättar Wikström.

– Jag lärde mig en hel del nytt och intressant under Luotsi. Även om vi ännu inte har implementerat allt i vår egen verksamhet, väckte det tankar och fantasin har börjat flöda. Tidigare hade jag kanske fastnat i tanken om att jag varken kan eller vet.  Jag har nu fått bekräftat att jag kan. Luotsi öppnade upp någonting inom mig och nu rullar det på.

 

LUOTSI – Ett projekt för att stärka företagens förändringskapacitet – är ett gemensamt projekt som Posintra, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Oy Keuke och Novago Företagsutveckling Ab tillsammans genomför. Målgrupp för Posintras delprojekt är företagare med verksamhet i Borgå, Askola, Mörskom eller Pukkila. Projektets huvudfinansiär är Europeiska socialfonden, finansiering beviljas av NTM-centralen i Tavastland. Projektet finansieras med REACT-EU-medel, som en del av Europeiska unionens åtgärder med anledning av covid-19-pandemin.

 

Luotsi-logot

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.