Porvoossa kokeiltiin viime kesänä uutta lähimatkailukonseptia, Saaristobussia (Skäribussen). Bussi kuljetti matkustajia Pellingin kesätorille, ulkoilualueelle ja Söderbybodenin kyläkauppaan heinäkuun jokaisena lauantaina.

Kokeilun avulla haluttiin selvittää, onko tällaiselle hiilineutraalimmalle lähimatkailukonseptille kysyntää. Ja olihan sille.

– Saaristobussin käyttöaste ja tyytyväisten matkustajien palaute kertoo, että kokeilu onnistui erinomaisesti. Kokeilun perusteella tällaiselle palvelulle on selvästi kysyntää, hanketta luotsannut Arto Varis kertoo.

 

Noin 90 % käyttäjistä suosittelisi Saaristobussia

Saaristobussikokeilusta kerättiin palautetta yhden matkan yhteydessä. Vastaajista jokainen oli joko tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen Pellingin-retkeen, ja 11/12 heistä suosittelisi Saaristobussia melko tai erittäin todennäköisesti.

Suurimmat syyt kokeilla Saaristobussia olivat uteliaisuus testata uutta palvelua, palvelun helppous ja halu matkustaa ilman omaa autoa. Kaksitoista yhteensä kolmestatoista vastaajasta koki matkan hinnan sopivaksi, ja jokainen vastaaja oli tyytyväinen matkan aikatauluun.

Osa matkustajista toivoi enemmän tietoa Saaristobussista mm. kaupungin sivuille ja matkalle oppaan, joka kertoisi Pellingin historiasta. Reittiin ja sen määränpäähän toivottiin vaihtelua.

Avoin palaute oli pääasiassa positiivista: ”Meille eläkeläisille ihan sopivaa ajanvietettä, matka avartaa.” ”Mukavaa, että tämä retki järjestettiin, kiitos!” ”Mukava saaristokohde, ihana ja monipuolinen kesätori ja viehättävä Söderby! Toivottavasti toiminta jatkuu!”

 

Opiskelijat kehittämässä Saaristobussia

Syksyllä startattiin Saaristobussin kehittämisyhteistyö yhdessä Porvoon Haaga-Helian yksikön aikuisopiskelijoiden kanssa. Service Design -kurssille osallistuneista opiskelijoista kaksi tiimiä sai tehtäväkseen innovoida ryhmissä, miten Saaristobussia ja sen oheispalveluja voisi jalostaa ensi vuodelle. Opiskelijat esittelivät ensimmäisiä ehdotuksiaan Innocamp -tilaisuudessa 21.10.

Opiskelijoiden esityksissä nousivat esille samat huomiot: Saaristobussin markkinointia pitäisi tehostaa, retkeä voisi monipuolistaa saaristoveneellä sekä reittiä ja määränpäitä vaihtelemalla ja oheisohjelmaa lisäämällä. Oheisohjelmaksi ehdotettiin mm. ruokateemapäivää, kalastusta, lintubongausta, sienestystä, avantouintia ja lapsiperhetapahtumia.

Opiskelijat ehdottivat myös bussivuorojen lisäämistä sekä kesäsesongille että joulun alle, valmiita paketteja mm. koululaisille ja työpaikoille, opastusta ja Saaristobussi-sovellusta, jonka kautta matkaajat voisivat seurata bussin etenemistä ja varata matkansa vaivattomammin.

Illan esityksissä kannustettiin Pellingin yrittäjiä yhä tiiviimpään yhteistyöhön yhtenäisen elämyksen luomiseksi. Saaristobussin kehittäminen jatkuu mahdollisesti syksyn ja talven aikana, kun kurssilaiset jatkokehittävät ehdotuksiaan ja testaavat niitä eri asiakassegmenteillä.

 

Saaristobussi osa Happily-hanketta

Saaristobussi on osa Itä-Uudenmaan kehitysyhtiö Posintran Happily-hanketta, jolla edistetään resurssitehokkuutta, hillitään ilmastonmuutosta ja luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia erilaisten digitaalisten ratkaisujen avulla.

Hanketta toteutettiin kesällä yhdessä paikallisten yrittäjien ja Porvoon kaupungin kanssa. Bussia liikennöi Oy Kaj Forsblom Ab. Lue  aikaisempi tiedote Saaristobussista.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.