Porvoolaisen Kevätkummun koulun Ekotekotempaus on palkittu kuntien kiertotalouskisassa. Palkinto myönnettiin Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kisassa, jossa etsittiin kuntien kiinnostavimpia kiertotalousratkaisuja.

Porvoon Kevätkummun koulun ympäristötiimi on kehittänyt Ekotapapassin, johon viidesluokkalaiset merkitsevät viikon ajan vapaa-ajallaan tekemiään ekotekoja. Teot voivat olla kierrätykseen, energian säästöön ja kuluttamiseen liittyviä, ja merkinnän passiin saa esimerkiksi viemällä lasia lasinkeräykseen tai sammuttamalla turhaan palavan valon.

Tempaus toteutetaan vuosittain kansallisella energiansäästöviikolla Porvoon peruskouluissa. Kevätkummun koulun viidesluokkalaiset haastavat siihen Porvoon kehitysyhtiö Posintran avustuksella muut viitosluokat. Myös Kevätkummun kirjasto on osallistunut Ekotekotempaukseen mm. järjestämällä energiansäästöviikon aikana aiheeseen liittyvää ohjelmaa.

– Uusien sukupolvien on kasvettava kestäviin elämän- ja kulutustapoihin. Ekotekotempaus osoittaa keinoja tehdä ilmastonmuutosta hidastavia arkipäivän valintoja ja edistää omalta osaltaan resurssiviisautta. Sen avulla edistetään myös Porvoon kaupungin tavoitetta pienentää paikallista hiilijalanjälkeä, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz.

– Porvoon koulujen säännöllisissä tempauksissa kestävän kehityksen ratkaisut tulevat tutuiksi myös vanhemmille. Koululaisten avulla myös vanhemmat kiinnittävät huomiota kestävän kehityksen teemoihin, sillä heidän on kuittauksellaan hyväksyttävä lapsensa Ekotapapassi ennen sen palautusta opettajalle. Kaikki oppilaat saavat vapaaehtoisesta osallistumisestaan oman Ekotapadiplomin, minkä lisäksi passinsa palauttaneiden kesken arvotaan palkintoja, kertoo luokanopettaja Heli Päivärinne Kevätkummun koulusta.

Tempaus yhdistää koteja ja kouluja positiivisessa hengessä. Lasten ekoteot voivat inspiroida kokonaisia perheitä muuttamaan toimintatapojaan ekologisempaan suuntaan. Vuosittain toteutettuna Ekotekotempaus tutustuttaa aina uuden ikäluokan aiheeseen, joten useat perheet pääsevät osalliseksi tempaukseen.

Ekotapapassi on creative commons -lisenssillä kaikkien käytettävissä. Tempaus onkin herättänyt kansainvälistä kiinnostusta, mikä tuo näkyvyyttä Porvoon kaupungille. Climate Leadership Councilin myötävaikutuksella #ecoactchallenge on toteutettu myös New Yorkissa.

 

Sitran tiedote

Lista kuntien kiertotalousteoista

 

Lisätietoja:

Luokanopettaja Heli Päivärinne, Kevätkummun koulu,

Projektipäällikkö Arto Varis, Kehitysyhtiö Posintra, puh. 050 526 2898,

 

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.