Vähäpäästöisempi tapahtuma – vaikeaa ja työlästä? Ei oikeastaan. Selkeällä tavoitteella ja hyvällä suunnittelulla hiiliviisaus solahtaa luonnolliseksi osaksi tapahtuman järjestämistä ja tuottaa kaupan päälle lisäarvoa. Porvoon Jukolan viestissä testattu malli julkaistaan pian kaikille avoimena hiiliviisaan tapahtuman käsikirjana.

 

129 konkreettista ja mitattavaa tekoa. Niillä Porvoon metsiin yhdeksi kesäviikonlopuksi 40 000 ihmistä kerännyt Jukolan viesti pystyttiin toteuttamaan hiiliviisaampana versiona. Suurin osa teoista oli osa normaalia tapahtumatuotantoa, joka olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa. Nyt ne toteutettiin hiiliviisaampien valintojen kautta.

– Asetimme hiiliviisauden heti alusta Porvoon Jukolan tavoitteeksi. Järjestelyvaliokunnat ottivat sen asiakseen, myös kumppanivalinnat tehtiin tämän linssin läpi. Emme halunneet päälleliimattua, vaan aitoa, todennettua tekemistä, sanoo Porvoon Jukolan varajohtajana toiminut Jari Johansson suunnitusseura OK Trianista.

Juuri yhteinen, realistinen tavoite on onnistumisen edellytys. Hiilineutraali olisi ollut liikaa luvattu, hiiliviisas taas oli lupauksenakin vastuullinen, mutta silti kunnianhimoinen. Tavoitteen on lisäksi pysyttävä koko tekemisen ajan kaikkien huulilla. Saa-lainaa-vuokraa-osta -järjestyksellä sekä ajattelemalla asiat uudesta näkökulmasta onnistuttiin tekemään sekä taloudellisia että innostavia ratkaisuja.

–   Jälkipalautteissa hiiliviisasta linssiä ei pidetty työläänä, päinvastoin. Sen avulla pystyttiin esimerkiksi säästämään materiaaleissa ja kuluissa sekä keksimään ratkaisuja, jotka ei muuten tulisi mieleen. Kun tämä pystyttiin tekemään rakentamisesta purkuvaiheeseen, tuloksetkin kumuloituivat.

 

Pyöräparkki

Jalankulkua, pyöräilyä ja julkisten kulkuneuvojen käyttöä edistävillä ratkaisuilla on suuri merkitys tapahtumien päästöille.

 

Kumppaneille vastuullisuus on arvokysymys

Hiiliviisauden tavoite oli avuksi myös kumppanihankinnassa. Kisakumppanuudet ovat yrityksille ennen kaikkea liiketoimintapäätöksiä, joissa myös oma brändi on vaakalaudalla. Löyhistä lupauksista ja päästökysymyksistä nousee nopeasti julkisuusmyrsky. Sen sijaan todennettu vastuullisuus lisää sekä tapahtuman että kumppaneiden brändiarvoa. Siis lopulta tulosta viivan alla.

– Saimme kumppaneiltamme palautetta, että hiiliviisauden vuoksi oli helppo lähteä mukaan. Iloksemme olemme saaneet kuulla, että hiiliviisaan Jukolan kumppanuus on näkynyt yrityksille jälkikäteen jo liikevaihdossakin, Johansson hymyilee.

Porvoon Jukolassa tapahtumaa rakentamassa olleet paikallisyritykset kehittivät samalla oman liiketoimintansa vastuullisuutta. Vastuullisuus lähteekin usein poikimaan myös pidemmällä tähtäimellä.

 

Porvoon Jukola sauna ja uima-allas

Tapahtuman rakentamiseen liittyvät valinnat ratkaisevat paljon. Porvoon Jukolassa sauna oli rakennettu nollaenergiatalon elementeistä, mikä vähensi polttopuun tarvetta noin 30 % . Kumppanin toimittaman uima-altaan valmistukseen käytettiin PET-pulloja. Liikutettavan altaan tavoitteena on tuottaa uimakokemuksia esimerkiksi syrjässä asuville. Kuva: Janne Penttinen

 

 

Käsikirja antaa ohjeet vastuullisen tapahtuman järjestämiseen

Porvoon Jukolassa hiiliviisaan tapahtuman mallia testattiin isossa mittakaavassa. Vastaavilla opeilla voidaan tuottaa esimerkiksi tuhansien ihmisten musiikkifestivaalit tai muita urheilun suurkisoja. Hiiliviisaan tapahtuman käsikirjaa koonnut Aalto-yliopiston Jaana Helminen onkin kysytty nimi vastuullisessa tapahtumatuotannossa. Marraskuussa julkaistava hiiliviisaan tapahtuman käsikirja sopii kuitenkin ihan mille tapahtumalle tahansa.

– Tärkeintä on sitoutua vastuullisuuteen, asettaa siihen oma tavoite ja johtaa sitä ja ennen kaikkea ihmisiä tavoitteen taakse systemaattisesti läpi tapahtuman. Käsikirja antaa tuen mitä tehdä ennen, aikana ja jälkeen tapahtuman. Mukana on tarvittavat taustatiedot sekä käteviä vinkkilistauksia. Taskuversioksi voi lisäksi ladata kätevän minioppaan, kertoo Jaana Helminen.

 

Järjestä hiiliviisas tapahtuma – Käsikirja vastuullisesti toimiville tapahtumille julkaistaan 28.11.2023. Käsikirja herätetään eloon kaikille avoimessa, tallennettavassa striimauksessa klo 10-11. Tervetuloa mukaan! Käsikirjan ja minioppaan voit ladata myöhemmin näiltä sivuilta.

 

Livestream: Näin järjestät hiiliviisaan tapahtuman

 

Hiiliviisaus ja vastuullisuus on ennen kaikkea todennettuja tekoja. Porvoon Jukolassa esimerkiksi:

🌍 Kisojen hiilijalanjälki oli 2931,95t CO2 e, joka vastaa 293 keskimääräisen suomalaisen vuoden co2-päästöjä.

🚗 Päästöistä suurin osa, 73% , oli ennakoidusti peräisin liikkumisesta. Jukolaan matkustettiin yli 33 milj. km. Vastaavasti tarkalla suunnittelulla hankinnat muodostivat vain 20% kokonaispäästöistä. Niistä suurin osa paikallisilta toimittajilta.

🚎 Sähköbusseilla kuljetettiin n. 10 000 ihmistä ja säästettiin yksityisajoa 104 000 kilometriä.

♻️ Hiiliviisaus otettiin huomioon kaikessa tekemisessä kisojen rakentamisesta aina purkuvaiheeseen asti. Porvoon Jukolassa suunniteltiin 139 ja toteutettiin kaiken kaikkiaan 129 konkreettista ja mitattavaa hiiliviisasta tekoa.

💚 Kaikki Porvoon Jukolassa käytetty sähkö tuotettiin uusiutuvalla energialla.

🔥 Sauna oli rakennettu nollaenergiatalon elementeistä, mikä vähensi polttopuun tarvetta noin 30 % perinteiseen telttasaunaan verrattuna.

 

 

Hiiliviisaan tapahtuman käsikirja on tuotettu osana Hiiliviisas Jukola -hanketta. Hankkeen rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto. Hiiliviisaan tapahtuman oppimis- ja toimintamalli on tehty yhteistyössä tapahtumatuotantoon osallistuvien yritysten ja yhteistyökumppanien kanssa. Hankkeen toteuttajina toimivat Posintra, suunnistusseura OK Trian sekä Aalto-yliopisto.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.