Sähkö-, tele- ja valaistusverkkojen asiantuntija Exsane oy sai CEGO-hankkeesta tukea ja neuvoja vastuullisempaan liiketoimintaan. ”Lähdimme mukaan jakamaan tätä hyvää muillekin.”

 

Yritykset kohtaavat yhä suurempia vastuullisen toiminnan vaatimuksia niin asiakkailta, rahoittajilta kuin lukuisilta muilta sidosryhmiltä.

Tarve vastuullisempaan toimintaan on tunnistettu, mutta seuraavan askeleen ottamiseen kaivataan usein tukea.

Posintra on mukana Circular Economy Goes East and West -hankkeessa (CEGO), jonka tavoitteena on vauhdittaa kiertotaloutta, tukea pk-yrittäjiä ja rakentaa Uudenmaan alueelle kiertotalouden ekosysteemiä.

Porvoolainen sähkö-, tele- ja valaistusverkkojen asiantuntija Exsane oy osallistui hankkeeseen arvioidakseen omaa toimintaansa ja saadakseen vinkkejä vastuullisempaan toimintaan.

– Osallistuminen avasi silmiämme ja kiihdytti vastuullista toimintaamme, Iivari Mononen konsernin kehitysjohtaja Kari Kokko sanoo.

Kokko kävi Posintralla yhteensä neljässä tapaamisessa, jossa Exsane oy:n toimintaa käytiin yksityiskohtaisesti läpi kestävyys-canvasin avulla.

Kestävyys-canvas on työväline, jonka avulla auditoidaan koko yrityksen toimintaa aina asiakasryhmistä käytössä oleviin työvaatteisiin.

– Mietin silloin, ettei me Exsanessa olla tehty juuri mitään vastuullisuuden eteen, mutta kun kaikki koottiin yhteen canvakseen, huomasin, miten vastuullisesti toimimme jo nyt, Kokko kertoo.

 

Exsanen henkilöstöä

Iivari Mononen konsernin ja myös Exsane oy:n tavoitteena on muun muassa olla hiilineutraali oman tuotannon osalta viimeistään vuoteen 2035 mennessä.

 

 

Vastuullisuusraportti on vahva viesti henkilökunnalle ja sidosryhmille

Hankkeen aikana, keväällä 2021, Iivari Mononen -konserni, johon Exsane kuuluu, julkisti vastuullisuusraportin, joka antaa tilannekuvan yrityksen vastuullisuuden tämänhetkisestä tilanteesta ja katsauksen tulevaisuuden toimista.

Iivari Monenen konsernin ja myös Exsane oy:n tavoitteena on muun muassa olla hiilineutraali oman tuotannon osalta viimeistään vuoteen 2035 mennessä.

Yrityksessä on lähivuosien aikana uusittu kalustoa ja testattu sähkökäyttöisiä työkaluja, joilla korvataan tulevaisuudessa polttomoottorityökaluja. Lisäksi yrityksessä pyritään vähentämään ajettuja kilometrejä ja luovutaan vanhoista kuluttavista pakettiautoista. Tällä hetkellä käytössä on jo yksi sähköpakettiauto.

Posintran hankkeen innoittamana Exsane oy:n toimipisteissä aloitettiin muovin lajittelu ja kehitettiin hakukoneoptimointia kehittämään vastuullisten palvelujen markkinointia.

 

Exsanella on käytössään sähköpakettiauto.

Exsanessa on viime vuosien aikana uusittu kalustoa ja testattu sähkökäyttöisiä työkaluja, joilla korvataan tulevaisuudessa polttomoottorityökaluja. Lisäksi yrityksessä pyritään vähentämään ajettuja kilometrejä ja luovutaan vanhoista kuluttavista pakettiautoista. Tällä hetkellä käytössä on jo yksi sähköpakettiauto.

 

Kestävä toiminta on kilpaetu

Kokon mukaan Exsane oy osallistui CEGO-hankkeeseen myös viestiäkseen vastuullisesta toiminnastaan.

Kestävä toiminta erottaa kilpailijoista ja on jo joillekin asiakkaille oston kriteeri.  Esimerkiksi Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö Elenia edellyttää kumppaneilta ympäristövastuullista toimintaa.

– Hankkeeseen osallistumalla viestimme asiakkaillemme, että teemme koko ajan toimenpiteitä yrityksemme vastuullisuuden parantamiseksi, Kokko kertoo.

– Osallistumisesta on myös hyötyä rekrytointimielessä, kun nuoret ja nuorten vanhemmat kuulevat, että toimimme nykyaikaisesti ja käytämme esimerkiksi sähköpakettiautoa.

Kokko myös toivoo, että Exsanen toiminta inspiroisi muitakin yrittäjiä kehittämään vastuullisuuttaan.

– Lähdimme mukaan jakamaan tätä hyvää muillekin, hän sanoo.

 

Kestävyyscanvas antaa jokaiselle yritykselle räätälöidyn hyödyn

Posintran kestävän liiketoiminnan johtaja Leena Alihakkolan mukaan yhteistyö Exsanen kanssa on hyödyttänyt myös Posintraa.

– Yhteistyö on ollut kaksisuuntaista. Opimme kehittämään kestävyys-canvasia ja koko prosessia vieläkin paremmaksi ja saimme arvokkaita kokemuksia siitä, mitä tällaiselta työkalulta toivotaan, hän kertoo.

CEGO-hankkeen kiertotalousasiantuntija Christina Sanin mukaan canvasin etu on se, että se palvelee räätälöidysti eri yrityksiä.

– Yksikään yritys ei ole samanlainen. Jokaisen kohdalla esiin nousee eri puolia, joita kehittää, hän sanoo.

– Monelta taholta tulee nyt viestiä, että pitäisi toimia vastuullisemmin. Kaikki nämä viestit vahvistavat toisiaan, ja jossain vaiheessa tapahtuu se suuri loikka kohti vastuullisempaa toimintaa. Tällainen canvas auttaa yritystä näkemään, mihin asioihin kannattaa paneutua seuraavaksi, Alihakkola summaa.

 

Lue lisää CEGO-hankkeesta

 

 

Exsane oy

– Sähkö-tele-autolataus-aurinkosähkö ja valaistusverkkojen asiantuntija

– Kuuluu Iivari Mononen konserniin

– Yli 40 työntekijää kuudella paikkakunnalla

– Liikevaihto vuonna 2022 7 milj. euroa

 

 

Circular Economy Goes East and West -hanke

CEGO-hankkeen toteuttajia ovat uusmaalaiset kehitysyhtiöt Posintra Oy, Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke ja Novago Yrityskehitys Oy. Koordinaattorina toimii Laurea ammattikorkeakoulu. Hankkeen toiminta-aika on 1.6.2021–31.8.2023. 

Päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja hanketta rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

 

 

 

CEGO - Circular Economy Goes East and West

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.