• Rahoitus

Mitä jokaisen yrittäjän pitäisi ymmärtää omasta liiketoiminnastaan?

Yrittäjyys ei vaadi taloustieteilijän tutkintoa, mutta tietyt asiat on hyvä ottaa heti alusta haltuun. Yritystalouden valmentaja ja talouden oivalluttaja Timo Toivanen kertoo mitä jokaisen yrittäjän pitäisi osata oman kannattavuutensa varmistamiseksi. Parhaiten oppii harjoittelemalla ja tutkimalla.

Yrittäjyyttä on monenlaista, mutta etenkin päätoimisen yrittäjän kannattaa ottaa yrityksensä talouden ymmärtämiseen vankka ja tutkiva ote heti alusta lähtien. Ei huolta, kenenkään ei tarvitse eikä pidäkään muuttua taloushallinnon ammattilaiseksi. Mutta mitä oman yrityksen taloudesta olisi sitten hyvä ymmärtää? Kysyimme vinkkejä yritystalouden valmentaja Timo Toivaselta TT Valmennuksesta.

– Heti alusta pitää ottaa haltuun se lakisääteinen puoli eli kirjanpito. Lähtökohtaisesti on suositeltavaa, että sitä on joku ammattilainen tekemässä. Jos on ihan pienimuotoista toimintaa, niin tottakai voi harjoitella aluksi itsekin, mutta on muistettava, että oppiminen ja onnistuminen vaatii todella harjoittelua. Jos siis vähänkään tuntuu siltä, että juuri tätä en halua opetella itse, koska opeteltavaa ja tekemistä riittää alussa muutenkin, niin anna homma ammattilaiselle. Yrittäjän ensimmäisiä päätöksiä ja valintoja onkin laadukkaan ja sopivan tilitoimistokumppanin löytäminen, vinkkaa Toivanen.

 

Lue lisää: Näin valitset sopivan tilitoimiston

 

Jo ennen yrityksen perustamista tulisi kuitenkin tehdä tärkeitä lähtötilanteen laskelmia. Yksi tärkeimpiä on alkupääoman laskeminen: paljonko tarvitsen pääomaa, että voin perustaa yrityksen ja siivittää sen alkuun ennen kuin yritys alkaa tuottaa?

– Alkupääoman tarve lasketaan lähes aina liian alas, jolloin pitää pian hakea lisärahoitusta tai kiristää jostain, usein helposti väärästä paikasta. Laske siis alkupääoman tarve minimiä suuremmin ja hae rahoitusta riittävästi, jotta sinun ei heti alussa tarvitse kiristää vyötä täysillä.

Yrittäjän kolme tärkeintä laskelmaa

Jokaisen yrittäjän tulisi myös pyrkiä mahdollisimman monipuolisesti ymmärtämään liiketoimintansa ansaintalogiikkaa: mistä rahaa tulee ja mihin sitä kuluu? Periaatteessa yrittäjän kolme tärkeintä laskelmaa ovatkin alkupääoman lisäksi kannattavuuden ja rahavirran hahmottaminen. Nämä pitäisi yrittää ottaa riittävällä tasolla haltuun jo alkumetreiltä. Yksin ei tarvitse jäädä, sillä esimerkiksi Posintran maksuton yritysneuvonta auttaa laskelmien tekemisessä.

– Toivoisin, että jokainen yrittäjä ymmärtäisi hakea näihin apua jos omat taidot ei riitä, sillä auttavia tahoja löytyy kyllä, ihan julkisella rahalla tuettujakin. Laskelmien kautta näkee kuinka kauan menee ennen kuin rahaa alkaa oikeasti tulla sisään, minkälaisia kuluja alkaa heti juosta sekä mihin kaikkeen rahaa sitoutuu heti alusta, vaikkapa nyt raaka-ainevarastoihin ja markkinointiin. Lait ja säädökset eivät velvoita tekemää esimerkiksi kassavirran ennustetta, jolloin rahavirran liikenne jää helposti ymmärtämättä ja yrittäjän omalle vastuulle. Tilitoimistolta tilataan vain ne välttämättömät eli kirjanpito, tilinpäätös ja mahdollisesti palkanlaskenta, jotka eivät kuitenkaan anna yrittäjälle riittävää tietoa oman liiketoiminnan ohjaamista varten.

Joissain tapauksissa myös oma tilitoimisto voi auttaa, edellyttäen että näiden ns. ylimääräisten, mutta tärkeiden laskelmien tekemisestä on sovittu kirjanpitäjän kanssa ja että tilitoimiston osaaminen riittää.

– Monesti yrittäjä ajattelee taloudenpitonsa olevan sillä hoidossa, että sopimus tilitoimiston kanssa on tehty. Jos asiasta ei erikseen kysy ja sovi, on usein vasta se lakisääteinen minimipuoli hoidossa.

Tämä ei tarkoita, etteikö yritystä voisi perustaa ohuimminkin taloustiedoin ja -taidoin, varsinkin jos kyse on kevytyrittäjyydestä – joskin siinäkin näiden asioiden haltuunotosta on valtavasti hyötyä. Yrittäjällä on myös lupa kasvaa yrityksensä mukana, kaikkea ei voi osata heti ja osan oppii kantapään kautta. Se on osa yrittäjyyttä.

Lue lisää: Aloittavan yrittäjän tyypillisimmät virheet

Anna arvo omalle ajallesi

Yrittäjä ei aina ymmärrä miten paljon yrittäjyys vie kaikkineen aikaa eikä huomioi oman ajankäyttönsä arvoa. Itse tehty ei ole ilmaista ja esimerkiksi kirjanpidon näpertely iltamyöhään on pois jostakin kannattavammasta. Tästäkin syystä laskelmien tekeminen kannattaa.

– Jos laskelmia tehtäisiin itselle enemmän, vaikka edes kirjekuoren taakse ja yritettäisiin hahmottaa kuinka paljon palvelun tuottaminen minulle kokonaisuudessaan maksaa, voisi monen yrityksen kannattavuus näyttää tyystin toiselta. Kannattaakin harjoittaa vaihtoehtoiskustannusajattelua: paljonko tämän tekeminen vie minulta aikaa – entä jos olisin toisen palkkalistoilla, paljonko saisin siltä ajalta palkkaa eli paljonko näin ollen pitää tehdä yrittäjänä. Toisin sanoen, kannattaako minun tehdä tämä itse?

– Yrittäjyys on kuitenkin koko ajan oppimista eli saa ja pitääkin myös opetella itse! En siis sano että osta kaikki ulkopuolelta. EI, opettele myös itse, mutta hyödynnä asiantuntijoita ja opi myös heiltä. Jatkossa saatatkin olla tehokkaampi jossain jutussa itse. Paras tapa oppia on harjoittelemalla. Matemaattisesti yritystalous ei lopulta vaadi kuin plus-, miinus-, kerto- ja jako- ja prosenttilaskua, Toivanen kannustaa.

Apua laskelmien tekoon? Varaa aika Posintran maksuttomaan yritysneuvontaan tai hyödynnä valmiita pohjiamme Yritystulkissa.
Varaa aika yritysneuvontaan
Yritystulkin valmiit laskentapohjat, lomakkeet ja työkirjat

Yrittäjä on aina yritysjohtaja

Varsinkaan pienyrittäjä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että yritys vaatii aktiivista johtamista ja yrittäjä onkin aina kirjaimellisesti yritysjohtaja. Se tarkoittaa, että yrittäjällä olisi hyvä olla jonkin asteinen liiketaloudellinen osaamistaso, jota voi myös koko ajan harjoittelemalla kasvattaa. Tutkintoa ei kuitenkaan tarvitse lähteä suorittamaan. Riittää, että on aito halu ja kiinnostus ymmärtää mitä yrityksen pyörittäminen vaatii ja mikä on yrityksen toiminnan logiikka.

– Liiketaloudellista osaamista voi kasvattaa oman oppimisen kautta, haastattelemalla muita, selvittelemällä ja googlailemallakin. Pelkkä oma myytävä kädentaito ei kuitenkaan yrittäjänä riitä, silloin yrittäminen jää helposti kannattamattomaksi yrittelemiseksi.

Mitä tarkoittaa yrittäjän liiketaloudellinen osaaminen? Panosta riittävästi näihin:

  • Myynnin ja markkinoinnin ymmärtäminen: mitä tuloksellinen myynti, markkinointi ja viestintä on, mitä asiakkaan kanssa oleminen on, mitä me tuotamme ja kohtaako se asiakkaan tarpeen (liikeidea)
  • Taloushallinto: ymmärrä perusteet, osta ja opi asiantuntijoilta, älä tyydy pelkkään kirjanpitoon
  • Logistiikka: miten materiaalit ja tietovirta kulkevat.
  • IT: ei ole yritystä, jossa ei olisi sähköisiä järjestelmiä. Nämä kannattaa katsoa kuntoon, tutkia ja vertailla sekä hyödyntää oman työn keventämiseen.
  • Tuotanto: yrityksen ydinprosessi. Vaatii osaamista, että sitä pystyy ohjaamaan sujuvasti, vaikka kyse olisi palveluistakin – kuka tekee mitä ja missä vaiheessa.
  • Johtaminen: yrittäjän on osattava johtaa vähintään itseään, mutta se ei riitä. Vaikka alaisia ei olisikaan, pitää osata johtaa myös asiakkaita, kumppaneita ja verkostoja. Tämä on vaikeampaa, koska näihin yrittäjällä ei ole suoraa käskyvaltaa. Ihmisten johtaminen vaatii aina johtamisosaamista.
  • Juridiikka ja siellä etenkin sopimustekniikka: moni alkuvaiheen yrittäjä kompastuu sopimuksiin. Tämä ei välttämättä tarkoita yrityksen kaatumista, mutta lähes jokainen yrittäjä laittaa jossakin kohtaa nimensä johonkin epäedulliseen sopimukseen.

Sopimukset sotkussa? Posintran kautta saat käyttöösi monipuoliset yrittäjän sopimuspohjat

 

Timo Toivanen on toiminut yritystalouden kouluttajana myös Posintran Tulostakomoissa. Timon Yrittäjän Talouskoulu I ja II -aineistot löydät Materiaalipankistamme.

 

Kuvat: Unsplash

Uusimmat samasta kategoriasta