Kirjanpitäjän hankkiminen on ensimmäisiä päätöksiä, joita aloittava yrittäjä tekee. Mistä tietää mikä tilitoimisto sopii omiin tarpeisiin? Mitä pitäisi huomioida tilitoimistoa valittaessa? Lue yritysvalmentajan vinkit onnistuneen kumppanuuden luomiseen.   

Yksinyrittäjän ei tarvitse toimia yksin, vaan ympärille kannattaa alkaa jo alusta alkaen kasata hyviä kumppanuuksia omaa yrittäjyyttä tukemaan. Tilitoimiston valinta on yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä valinnoista, joita yrittäjä tekee. Oikealla kumppanilla voi vaikuttaa merkittävästikin oman liiketoimintansa johtamiseen ja tulokseen.

Harvalla yrittäjällä on kirjanpidon osaamista ja jos ei ole, niin on ihan turha käyttää aika opetteluun sen oman bisneksen sijaan. Kirjanpitäjä tekee työn monta kertaa nopeammin, joten kirjanpito tulee yritykselle näin halvemmaksi ja menee todennäköisemmin oikein, sanoo yritysvalmentaja Timo Toivanen TT Valmennuksesta. 

Etenkin alkuvaiheen yrittäjät ovat monesti yksin, jolloin kirjanpitäjä voi olla tärkeä kumppani, jonka kanssa keskustella ja jolta saa vinkkejä esimerkiksi verotukseen liittyvissä asioissa.  

 Lue lisää: Miten välttää aloittavan yrittäjän tyypillisimmät virheet?

 

Miten valitsen hyvän tilitoimiston?

Mistä sitten tuntee hyvän tilitoimiston? Aluksi on hyvä erottaa toisistaan ulkoinen ja sisäinen laskentatoimi. Ulkoinen laskenta viittaa nimenomaan kirjanpitoon ja tilinpäätöksen tekemiseen – siis niin sanottuun lakisääteiseen puoleen, joka tuottaa tietoa yrityksen taloudesta lähtökohtaisesti yrityksen ulkopuolisia tahoja varten. Tämän lisäksi on sisäinen laskentatoimi, joka antaa tärkeää tietoa yritykselle itselleen esimerkiksi kannattavuus- ja hinnoittelulaskelmien sekä budjetoinnin ja erilaisten ennusteiden kautta. Juuri tässä kohtaa kannattaa tilitoimiston valinnassa olla tarkkana.   

– Tilitoimiston perusprosessiin kuuluu ulkoisen laskennan eli kirjanpidon ja tilinpäätöksen hoitaminen. Sisäinen laskentatoimi mielletään usein ylimääräiseksi eikä kaikilla kirjanpitäjillä ole tätä toista osaamista. Nykypäivänä pääosa tilitoimistoista pyrkii tarjoamaan myös sisäistä laskentaa. Olisikin erittäin tärkeää, että ennen valintaa yrittäjä yrittäisi hahmottaa omin sanoin mitä ei osaa ja mihin tarvitsisi apua. Ongelma onkin usein siinä, että yrittäjä ei tiedä mitä hän voisi tarvita, Toivanen sanoo. 

Osaavat tilitoimistot käsittelevät erilaiset tarpeet aloitusprosessissaan, kunhan vaan yrittäjä on valmis myös maksamaan lain silmissä ylimääräisestä, mutta yrityksen kannalta tuikitärkeästä osaamisesta. Jos on sovittu vain kirjanpidon perustoiminnoista, sopimus tuskin kattaa neuvontaa ja sisäistä laskentaa. Tällöin voi erehtyä luulemaan, että oma taloudenpito on hoidossa.   

– Näin ei kuitenkaan ole. Vasta lakisääteinen puoli on hoidossa, mutta oman liiketoiminnan johtamisen kannalta välttämätön sisäinen taloudenpito ei. Tärkeintä on, että sisäistä laskentaa ei jätä kokonaan tekemättä, vaan kysyy apua esimerkiksi joltakin tuttavapiirin kokeneemmalta yrittäjältä, oman alueensa kehitysyhtiöstä (Itä-Uudellamaalla Posintra) tai hankkii itse osaamista ja ymmärrystä asiasta. 

 

Tutustu Posintran Yritystulkin valmiisiin laskentapohjiin, lomakkeisiin ja työkirjoihin

   

Hyvä kirjanpidon kumppani on yrittäjälle tärkeä.

Hyvä kirjanpidon kumppani on yrittäjälle tärkeä.

 

 

Tärkeät kysymykset kirjanpitäjää ja tilitoimistoa valittaessa

Kun lähdet vertailemaan ja tutkimaan tilitoimistotarjontaa, ota avuksesi yritysvalmentaja ja talouden oivalluttaja Timo Toivasen lista tärkeistä kysymyksistä. Niiden avulla selvität vastaako tilitoimisto omiin tarpeisiisi sekä mitä tilitoimisto tarvitsee sinulta toimivan kumppanuuden pohjaksi.  

  • Mitä tietoa ja materiaaleja tarvitset minulta? Millainen on minun roolini, entä sinun kirjanpitäjänä, miten tämä prosessi toimii? Kirjanpitäjä tarvitsee tietoa esim. laskuista, jotta voi tehdä kirjanpidon oikein.
  • Mitä kirjanpito vaatii minulta yrittäjänä? Kuinka paljon aikaa siihen pitää resursoida?
  • Jos kyseessä on useamman kirjanpitäjän työllistävä tilitoimisto, kuka teillä hoitaa juuri minun kirjanpitoni ja voinko jutella hänen kanssaan? Henkilökemiat kannattaa selvittää jo etukäteen.
  • Millainen kokemus ja osaaminen sinulla on, kuinka kauan olet ollut alalla?
  • Minkälaisten yritysten kanssa olet ollut tekemisissä? Oletko tehnyt oman alani kirjanpitoa? Jos oman alan kokemusta ei ole, kannattaa miettiä pitäisikö etsiä sellainen, jolla on. Eri toimialoilla on omat nyanssinsa, jotka vaikuttavat myös kirjanpitoon. Huomioi tämä etenkin, jos tarvitset neuvontaa. 
  • Juttele myös niitä näitä – tämä antaa osviittaa toimivatko henkilökemianne yhteen. 

 

Lisävinkki! Toivanen suosittelee kaikille aloittaville yrittäjille sähköistä taloushallintoa. Sitä kautta näet koko ajan ajantasaisen tilanteen esimerkiksi laskujen suhteen ja se auttaa myös ymmärtämään kirjanpitoa paremmin sekä seuraamaan omaa kannattavuutta. 

 

Kaipaatko apua yrityksen perustamiseen tai alkutaipaleelle? Mietitkö mitä laskelmia tarvitset ja miten niitä tehdään? Varaa aika Posintran maksuttomaan yritysneuvontaan.

Varaa aika yritysneuvontaan

 

Timo Toivanen TT Valmennuksesta on toiminut yritystalouden kouluttajana myös Posintran Tulostakomoissa. Timon Yrittäjän Talouskoulu I ja II -aineistot löydät Materiaalipankistamme.

 

Kuvat: Unsplash

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.