Voi olisipa joku neuvonut tuonkin heti alussa! Yrityksen käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyy paljon asioita, joihin toivoisi saavansa kokeneemman opastusta. Yrityskummit ovat kokeneita yrittäjiä, joilta saa tukea ja sparrausta. Kun harkitsett kummia itsellesi, tutustu sivustoon Yrityskummit.fi, josta löydät myös kummihakemuksen. Myös Posintra Oy opastaa kummien luo. Lue kahden yrittäjän ja heidän yrityskumminsa tarina.

‒ Olin harkinnut mentoria jo pidempään, sillä kaipasin tukea yrityksen alkutaipaleelle. Sain tällaisen kokeneen yrityskummin, kertoo ravitsemusterapeutti Kirsi Englund. Fysioterapeutti Sirkku Matilaisen (kuvassa) Fysiotupa puolestaan miettii uusiksi tarjontaa ja tuotteita. Tytär tuo yritykseen hierojan osaamisensa ja Matilainen keskittyy jatkossa enemmän psykofyysiseen fysioterapiaan ja yritystoiminnan kehittämiseen. Englundilla ja Matilaisella on molemmilla sparraajanaan yrityskummi Pekka Otollinen.

 

Yrittäjä Sirkku Matilainen, Fysiotupa

Yrittäjä Sirkku Matilainen, Fysiotupa

 

Yrityskummi on kokenut ammattilainen, joka toimii nuoremman luotsina ja mentorina. Hän sparraa, ohjaa ja valmentaa yrittäjää. Itä-Uudenmaan lähes 20 yrityskummin toimintaa koordinoi Posintra.

‒ Ensimmäisestä tapaamisesta lähtien olen saanut Pekalta käytännön tietoa, kuten että kannattaa perustaa oma tili veroille ja siirtää itselle kuulumattomat rahat pois yrityksen käyttötililtä. On myös tullut myyntiin liittyviä oivalluksia, esimerkiksi miten eri tyyppisiä ihmisiä kannattaa lähestyä ja millaisia erilaisia oppijatyyppejä on, Kirsi Englund sanoo.

Keskustelut Pekka Otollisen kanssa ovat edistäneet Englundin ajatuksia siitä, miten palveluja voisi kehittää ja kenelle niitä voisi markkinoida. Myös Sirkku Matilainen pitää ulkopuolisen näkemystä arvokkaana:

‒ Keskustelun kautta kummi voi löytää niitä pointteja, joihin toiminnassa pitäisi kiinnittää huomiota. Hänen ei tarvitse olla saman alan ammattilainen ymmärtääkseen. Itseasiassa tulee parempia oivalluksia, kun hän ei ole, Matilainen tuumii.

Yrityskummin apua Englund ja Matilainen suosittelevat erityisesti yrityksen alkuvaiheeseen ja muutostilanteisiin. Lisäksi, jos tuntuu siltä, että homma jumittaa, yrityskummi pystyy sparraamaan ja tarjoamaan uudenlaista näkökulmaa. Yrityskummi ei kuitenkaan tee päätöksiä yrittäjän puolesta, vaan valta ja vastuu pysyvät yrittäjällä itsellään.

 

Ratkaisut löydetään yhdessä

Kymmenen vuotta yrityskummina toiminut Pekka Otollinen tuntee suomalaisten tavan yrittää selvitä yksin. Yrityskummin hyöty on siinä, että hän osaa esittää oikeita kysymyksiä, joihin vastatessaan yrittäjä samalla ratkaisee ongelmansa. Tämä ei onnistu yksin. Otollinen kehottaa yrittäjiä olemaan myös avoimia perheen sisällä, jotta läheisten tuki ei jää uupumaan.

Häpeäkin on suomalaisille tyypillistä. Moni yksinyrittäjä voi maksuvaikeuksien takia vetäytyä kuoreensa ja henkinen kuorma kasvaa valtavaksi. Todellisuudessa asiat voidaan usein ratkaista parilla puhelinsoitolla, Otollinen kertoo. Hän kehottaa yrittäjiä ottamaan rohkeasti yhteyttä.

‒ Yrityskummi on sinun kaverisi. Toiminta on luottamuksellista ja maksutonta. Hävetä ei tarvitse ja ratkaisut löydetään yhdessä, Otollinen muistuttaa.

Kun siirtyy työntekijästä yrittäjäksi ja mahdollisesti työnantajaksi, ei voi mennä vain siltä pohjalta miltä itsestä tuntuu. On hyvä kiinnittää huomiota johtamiseen, Pekka Otollinen pohtii.

Viime vuonna yrityskummit auttoivat koko maassa yhteensä 1139 yritystä ja käyttivät siihen lähes 18 000 tuntia. Eniten yrityskummit mentoroivat pieniä, alle viisi henkeä työllistäviä yrityksiä, joiden liikevaihto oli alle 300 000 euroa. Itä-Uudellamaalla on ollut organisoitua kummitoimintaa jo yli viisi vuotta. Tänä aikana on sparrattu yli 80:aa yritystä. Tällä hetkellä Itä-Uudellamaalla on 15 yrityskummia ja uusia otetaan mielellään mukaan. Kummiksi voi hakea yrityskummit.fi -sivujen kautta.

Yrittäjä Sirkku Matilaisen Fysiotuvassa on entistäkin seesteisempi tunnelma, kun yrittäjällä on hyvä ja varma olo yritystoiminnan kehittämisestä.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.