Tänk om någon skulle ha berättat det där i början! När man startar upp och utvecklar ett företag finns det många saker man skulle ha önskat att någon erfaren skulle ha berättat. Företagsmentorerna är erfarna företagare som ger stöd och sporrar. Om du funderar på att skaffa en mentor, bekanta dig med Yrityskummit.fi, där hittar du även en mentoransökan. Även Posintra Ab vägleder dig till en mentor. Läs berättelsen om två företagare och deras företagsmentor.

– Jag hade funderat på en mentor en längre tid, eftersom jag saknade stöd den första tiden. Jag fick en mer erfaren företagsmentor, berättar dietist Kirsi Englund. Fysioterapeut Sirkku Matilainen från Fysiotupa funderar på att förnya sitt utbud och sina produkter. Dottern hämtar med sig sin massörsutbildning till företaget och Matilainen koncentrerar sig i fortsättningen mera på den psykofysiska fysioterapin och på att utveckla företagsverksamheten. Som företagsmentor har både Englund och Matilainen Pekka Otollinen.

 

Företagare Sirkku Matilainen, Fysiotupa

Företagare Sirkku Matilainen, Fysiotupa

 

Företagsmentorn är ett proffs med erfarenhet som fungerar som lots och mentor åt de yngre.  Han sporrar, vägleder och coachar företagaren. Posintra koordinerar de nästan 20 företagsmentorernas verksamhet i Östra Nyland.

– Från första mötet har jag fått praktisk information av Pekka, så som att det lönar sig att öppna ett eget bankkonto för skatterna och flytta bort pengar som inte hör till dig från företagets brukskonto. Jag har också lärt mig mycket om försäljning, till exempel hur det lönar sig att närma sig olika typers människor och hur det finns människor med olika inlärningssätt, säger Kirsi Englund.

Diskussionerna med Pekka Otollinen har uppmuntrat Englunds tankar om hur man kunde utveckla tjänsterna och vem man kunde marknadsföra dem åt. Även Sirkku Matilainen anser att en utomståendes åsikt är värdefull:

– Genom diskussion kan mentorn hitta de poänger, som man borde lägga märke till i verksamheten. Han behöver inte vara fackman för att förstå. I själva verket kommer han på bättre idéer eftersom han inte är det, funderar Matilainen.

Englund och Matilainen rekommenderar att man tar hjälp av en företagsmentor i synnerhet i företagets tidiga skede och under förändringssituationer. Dessutom man tycker att man inte kommer framåt, då kan företagsmentorn sporra och ge en ny synvinkel. Företagsmentorn gör inga beslut för företagaren utan makten och ansvaret finns kvar hos företagaren.


Lösningarna kommer man fram till tillsammans

Pekka Otollinen har fungerat som företagsmentor i tio år och känner till finländarens sätt att försöka klara sig själv, Nyttan med företagsmentorn är att han kan ställa de rätta frågorna, och genom att svara på dem kanske företagaren samtidigt löser sitt problem. Detta lyckas inte ensam. Otollinen uppmuntrar företagare att även vara öppna inom familjen så att man inte saknar stöd från sina nära.

Skam är typiskt för finländarna. Många ensamföretagare kan dra sig undan när de har betalningssvårigheter och den psykiska belastningen kan bli enorm. I verkligheten kan man ofta lösa problemen med några telefonsamtal, säger Otollinen. Han uppmanar företagare att modigt ta kontakt:

– Företagsmentorn är din vän. Verksamheten är konfidentiell och gratis. Man behöver inte skämmas och man hittar lösningarna tillsammans, påminner Otollinen.

När en anställd går över till att bli företagare och eventuellt arbetsgivare, kan man inte längre bara göra som man känner för. Det är bra att uppmärksamma ledarskapet, funderar Pekka Otollinen.

Förra året hjälpte företagsmentorerna sammanlagt 1139 företag i hela landet och använde nästan 18 000 timmar till det. Oftast hjälpte företagsmentorerna små företag som sysselsätter under 5 personer, vars omsättning var under 300 000 euro. I Östra Nyland har det funnits organiserad företagsmentorverksamhet redan i över fem år. Under denna tid har det sporrats över 80 företag. För tillfället finns det 15 företagsmentorer i Östra Nyland och nya tas gärna med. Man kan söka till att bli mentor genom sidan yrityskummit.fi

I Sirkku Matilainens Fysiotupa Ab är stämningen ännu mer fridfull nu när företagaren har en god och säker känsla om företagsverksamhetens utveckling.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.