Maaliskuu toi taas uutta potkua drone-alalle. Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hankkeen tiimoilta järjestettiin kaksi erilaista tilaisuutta, joissa pohdittiin droonien tuomia mahdollisuuksia.

Tiedoksi kaikille kiinnostuneille: koronaviruksesta johtuen 20.4. järjestettävä Forum Viriumin ja VTT:n RAASin yhteinen työpaja toteutetaan etätyöpajana ja Posintran toukokuun työpaja siirtyy näillä näkymin kesäkuulle. Tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin!

 

Dronet ja hiilineutraali yhteiskunta

Helsingin Maria 01:ssä pohdittiin 5.3., miten droneilla voitaisiin edistää hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamista.

Pääviesti oli, että jos Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä ja haluaa vähentää liikenteen päästöjä 50 %:lla vuoteen 2030 mennessä, tarvitaan uusia kestäviä ratkaisuja liikuttamiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi päästöttömät dronepalveluratkaisut, joilla korvataan polttomoottorilla toimivia kulkuneuvoja.

– Droonit ovat tärkeässä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä, Outi Ampuja Traficomista vakuutti. Etenkin paketteja kuljettavien dronejen määrän arvioidaan kasvavan merkittävästi.

– Dronejen hyötyjä ovat muun muassa se, että ne eivät juutu ruuhkaan ja niiden päästöt ovat pienemmät, kun käytössä on uusiutuva polttoaine, Staran kehityspäällikkö Paavo Lehmonen kertoi.

Stara käyttää droneja jo tällä hetkellä työmaiden, puistojen, kaupunkitekniikan ja kiinteistöjen mallintamiseen, seurantaan, inventointiin ja valvontaan.

Tilaisuudessa puhuivat myös Jarno Ilme Liikenne- ja viestintävirastosta ja Helsingin kaupungin ilmastoasiantuntija Mira Jarkko, joka kertoi Helsingin kunnianhimoisista tavoitteista vähentää kasvihuonekaasuja 80 %:lla ja kompensoida loput 20 % vuoteen 2035 mennessä. Tilaisuuteen osallistui yhteensä 30 henkilöä.

Ikean edustaja kertoi yrityksen etsivän aktiivisesti erilaisia päästöttömiä vaihtoehtoja kuljetuksille. Käytössä on jo mm. sähkökuorma-auto, joka toimittaa kotiinkuljetukset Tampereella. Droneista haaveillaan mm. pikkupakettien vähähiilistä tai jopa päästötöntä kuljetusmuotoa.

Helsingin-tilaisuuden järjesti Forum Virium Helsinki.

Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut E-S

Kuvassa Forum Viriumin projektipäällikkö Heidi Heinonen Maria 01:ssä järjestetyssä työpajassa 5.3.2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dronet ja 5G-verkko toimivat käsi kädessä

Matkaviestinverkot (2G/3G/4G) on suunniteltu maanpäälliseen käyttöön. 5G-tekniikan avulla droonien toiminta-alue laajenee ja toiminnasta tulee häiriöttömämpää.

Kotkan Mussalon satamassa ideoitiin 3.3.2020 käyttötapauksia sataman tulevaan 5G-testiverkkoon. Ideat liittyvät sataman, satamaoperaattorin tai varastoijan fyysisiin liiketoimintaprosesseihin. Testiverkko on tavoitteena ottaa käyttöön Mussalon satamassa vuoden 2021 alussa.

Viisaat päänsä löivät yhteen yli 30 osallistujaa, jotka olivat lähinnä teknologiayrityksiä sekä Traficom 5G Momentum -hankkeen, tullin ja satamien edustajia.

Työpajassa saatiin tuloksena yli 50 käyttötapausideaa, jotka ovat testattavissa sataman 5G-testiverkossa. Ideat liittyivät 5G-tietoliikenneverkon laadun mittaamiseen, paikannukseen, analytiikkaan, sääolosuhteisiin, ilmanlaatuun, aluevalvontaan, turvallisuuteen sekä henkilö- ja tavaraliikenteen valvontaan ja ohjaukseen.

Tilaisuuden järjestivät Xamkin Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut Etelä-Suomessa -hanke yhdessä 5G FINLOG -hankkeen kanssa.

 

Lisätietoja 5G FINLOG -hankkeesta. 

Lisätietoa Vähähiilisyyttä tukevat dronepalveluratkaisut -hankkeesta.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.