Hiiliviisas Jukola -hankkeessa mukana olevat yritykset ovat tekemässä vastuullista Jukolaa Porvooseen kesäkuussa 2023. Eri aloja edustavat paikallisyritykset tarkastelevat omaa hiilijalanjälkeään, jotta maailman suurin viestisuunnistustapahtuma saadaan tuotettua mahdollisimman hiiliviisaasti. Jokaiselle yrityksistä vastuullisuus on tärkeä osa oman liiketoiminnan kehittämistä. Saammeko esitellä:

 

Haikon Kartano
esittelijänä Carina Logren, butler, ympäristövastaava

 

Haikon Kartano

 

Keitä olemme?

Haikon Kartano on porvoolainen perheyritys, jonka toiminta nivoutuu Haikkoon alueen pitkään historiaan. Kartanon hotelli-, ravintola-, kylpylä- ja kongressipalvelut muodostavat kokonaisuuden, joka tukee niin perhe- kuin yritystapahtumia. Missiomme on odotukset ylittäviä elämyksiä Haikon ainutlaatuisessa miljöössä. Perheyritykselle tyypillisesti myös koko henkilöstö toimii yhtenä perheenä, ja työtä Haikossa on myös aina pidetty arvossa.

Tärkeintä meille ovatkin ihmiset ja ympäristö. Haluamme, että asiakkaamme ja työntekijämme voivat hyvin, samoin kuin meitä ympäröivä luonto. Tunnemme vastuuta alueen kulttuurihistoriallisen ympäristön säilyttämisestä myös tuleville sukupolville.

 

Meille vastuullisuus tarkoittaa

Vastuullisuus näkyy meillä monessa asiassa. Toimintaamme ohjaavat ympäristösertifikaatit (Green Key ja Sustainable Travel Finland), joiden lisäksi olemme Euroopan ilmastosopimuksessa mukana. Sieltä käsin olemme rakentaneet vastuullisuusohjelmaamme, jota laajennetaan koko ajan.

Ympäristövastuu on meille prioriteetti. Kaikki lähtee jo kartanopuistosta, joka on osa Haikkoon merellistä, kulttuurihistoriallista ympäristöä. Ylläpidämme vanhaa, kitkemme vieraslajit ja ohjaamme vieraammekin kulkemaan herkkää luontoa kunnioittaen. Hankimme viime vuonna alueelle mehiläisiä, joiden hunajaa olemme tarjoilleet talven yli aamiaispöydässä, samoin kuin itse kasvattamiamme yrttejä ja koristekukkia.

Ympäristövastuu näkyy meillä kautta toiminnan tiskauksesta ja pyykinpesusta lähituotannon ja kotimaisten raaka-aineiden suosimiseen. Esimerkiksi juomapuolella tuemme pienpanimoita kuten paikallista Kråkö Bryggeritä, joka lanseerasi juuri Haikko Pilsin. Jauhot ja suurimot taas tulevat läheiseltä Malmgårdin kartanolta. Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa jokaisella tavarantoimittajallamme on oma ympäristösertifikaattinsa tai -ohjelmansa. Tekemistämme todennamme laskemalla hiilijalanjälkeämme, joka tarkentuu koko ajan uusien työkalujen tullessa markkinoille. Hukkalämmön talteenotto on meillä merkittävässä osassa ja sitä käytetään energiaksi, merilämpö meillä on ollut käytössä jo 1980-luvulta asti sekä lämmitykseen että viilennykseen. Ulkomaisia asiakkaitamme kiinnostaa aina Suomen juomakelpoinen vesi, sitä myös mainostamme pulloveden käytön vähentämiseksi.

Myös sosiaalinen ja taloudellinen vastuu merkitsee meille paljon. Työntekijät ovat meille tärkeitä ja kaikki veromme maksetaan Suomeen. Meillä käy paljon kansainvälisiä asiakkaita; kaikki ovat yhtä tervetulleita ikään, rotuun, uskontoon tai sukupuoleen katsomatta. Myös henkilökuntamme on monikansallinen.

 

Olemme mukana tekemässä hiiliviisasta Jukolaa, koska

haluamme jakaa omia kokemuksiamme ja oppejamme muiden kanssa sekä löytää uusia vastuullisia, samalla tavalla ajattelevia kumppaneita omaan verkostoomme. Näkökulmien jakaminen on tärkeää. Vastuullinen, hiiliviisas tapahtuma näyttää erilaiselta, kun sitä katsoo eri kokoisten ja aloilta tulevien yritysten, järjestäjien, tapahtumaan osallistujan ja kokonaisuuden näkökulmasta. On haastavaa tehdä mallinnus, joka tyydyttää kaikkia. Meillä itsellämme on mietinnässä jo seuraavat toimenpiteet, nyt kun paljon on jo ympäristön ja vastuullisuuden lisäämiseksi tehty. Erilaiset vaihtoehdot kehittyvät koko ajan, joten ratkaisua on mietittävä pidemmän tähtäimen kautta, ei hakea pikavoittoja. Myös tätä ajatusta olemme halunneet jakaa muiden hankkeeseen osallistuvien yritysten kanssa.

 

Terveisesi tapahtumaan osallistujalle

Haluamme, että jokainen Jukolaan osallistuva pysähtyisi pohtimaan hiiliviisauden ajatusta. Se, että kaikki tehtäisiin nollahiilijalanjäljellä ei ole edes mahdollista, mutta jokaisen panos on tärkeä. Maailmaa ei voi pelastaa yksin, mutta kun moni tekee pientä yhtä aikaa, syntyy vaikuttavuutta ja tuloksia. Kisaa varten on jo tehty paljon hiiliviisaita ratkaisuja, joten sieltä voi löytyä ajatuksia myös kotiinviemisinä omaan arkeen, niin kotimaisille kuin muista maista tuleville vierailijoille. Esimerkiksi kierrättäminen ja roskien laittaminen roskakoreihin on pieni teko, joka pitää ympäristön siistinä.

Haluamme toivottaa kaikki hiiliviisaan Jukolan osallistujat ja sidosryhmät tutustumaan Suomen ensimmäiseen kartanohotelliin ja sen kestävän kehityksen mukaisiin ratkaisuihin, sekä nauttimaan kaikista palveluistamme.

 

#tekemässähiiliviisastajukolaa
#vigörkolsmartjukola
#makingcarbonwisejukola

 

Hiiliviisas Jukola -hankkeen päätavoitteena on kehittää ja pilotoida mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muodostavan massatapahtuman oppimis- ja toimintamalli Porvoo-Borgå Jukolan yhteydessä, yhteistyössä tapahtumatuotantoon osallistuvien yritysten ja yhteistyökumppanien kanssa. Hankkeen toteuttajina toimivat Posintra, suunnistusseura OK Trian sekä Aalto-yliopisto. Hankkeen rahoittaa Euroopan alue- ja kehitysrahasto.

 

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.