Tekemässä hiiliviisasta Jukolaa

Hiiliviisas Jukola -hankkeessa mukana olevat yritykset ovat tekemässä vastuullista Jukolaa Porvooseen kesäkuussa 2023. Eri aloja edustavat paikallisyritykset tarkastelevat omaa hiilijalanjälkeään, jotta maailman suurin viestisuunnistustapahtuma saadaan tuotettua mahdollisimman hiiliviisaasti. Jokaiselle yrityksistä vastuullisuus on tärkeä osa oman liiketoiminnan kehittämistä. Saammeko esitellä:

 

Fiber Highway Finland Oy ja IOTOI Oy
Antti Ansas ja Johnny Holmström

 

Fiber Highway ja IOTOI

 

Keitä olemme?

Fiber Highway on vuonna 2013 perustettu tietoliikenneyritys, joka varmistaa, että käyttämäsi ohjelmistot, kuvat, meilit ja muut pilvessä sijaitsevat asiat toimivat halutusti. Erikoisalaamme ovat datakeskusten ICT-asennukset ja valokuituverkkojen asiantuntijapalvelut. Porvoon Jukolassa rakennamme tilapäisen ulkoverkon tulospalvelun ja kisatoimijoiden tarpeisiin: onnistuneen kisan kannalta on olennaista, että paikalla on riittävän hyvä tiedonsiirto. Näin 20 000 kilpailijan reaaliaikaiset tulokset saadaan talteen ja prosessoitua sekä esimerkiksi tv-lähetys pyörimään moitteettomasti. Suomessa vastaamme noin 80 prosentista datakeskusten huoltomarkkinoita. Tuore alamme on suurten Suomeen sijoittuneiden datakeskusten ja kehittyvän digitaalisuuden myötä nostanut viime vuosina päätään. Toimimme Porvoossa ja Haminassa, mutta asiakkaita meillä on myös kansainvälisesti. 

Datakeskusten tuottamasta hukkalämmön talteenotosta on lähtenyt myös sisaryrityksemme IOTOI:n tarina. Olemme tunteneet toisemme jo lapsuudesta ja mietimme millaista liiketoimintaa voisimme rakentaa jakamiemme kestävyyden ja merkityksellisyyden arvojen pohjalle täältä kotikaupungistamme käsin. Syntyi IOTOI, jonka tekninen innovaatio kierrättää hukkalämmön lämpöenergiaksi kaukolämpöverkostossa. Yrityksemme palkittiin viime vuonna Uudenmaan liiton Vuoden start up -yrityksenä sekä Porvoon kaupungin Ilmastotekojen Porvoo -tunnustuksella.    

  

Meille vastuullisuus tarkoittaa

Vastuullisuus ei ole erillinen osa liiketoimintaamme. Päädyimme perustamaan IOTOI:n, koska halusimme kohdentaa työpanoksemme ja aikamme johonkin, jolla on merkitystä tulevaisuuden sukupolvia varten ja joka on meille tärkeää. Olemme kaikki perheenisiä ja sisäistäneet, että kaikki mitä teemme vaikuttaa lapsiimme – voimme tehdä heille asiat helpommiksi tai vaikeammiksi. Liiketoiminta oli luonnollinen jatke kaikelle muulle yhteiskunnan rakentamiselle mitä olemme harrastaneet jo vuosia esimerkiksi urheiluseuratoiminnan kautta. 

IOTOI rakentaa vihreää siirtymää kiertotalouden kautta: se kierrättää jo syntyvää hukkalämpöä ja hyödyntää olemassa olevaa infrastruktuuria. Tätä varten ei tarvitse lisätä päästöjä rakentamalla uutta ensin, putkistot ovat jo olemassa. Fiber Highway taas toimii uudella alalla, jonka päästövaikutuksista on suhteellisen vähän tietoa. Datakeskukset kuluttavat paljon energiaa ja tuottavat myös paljon hukkalämpöä. Siinä riittää vielä tutkittavaa. Jatkossa haluamme myös todentaa vaikutuksemme luvuin. Meille on tärkeää tulla tietoiseksi vaikutuksista ja ymmärtää sitä kautta mitä voimme muuttaa ja missä on tilaa myös innovaatioille.

Myös sosiaalinen vastuu on meille lähellä sydäntä: työllistämme Fiber Highwayssa 20 henkilöä ja olemme panostaneet työnantajamielikuvaan ja työviihtyvyyteen paljon. Emme hae kasvua polkemalla hintoja, vaan vastuullisuuden ehdoilla. Tarjoamme korkealaatuisia palveluita työllistämällä paikallisia ihmisiä. 

 

Olemme mukana tekemässä hiiliviisasta Jukolaa, koska

Rakastamme kotikaupunkiamme, joten meille oli aivan selvää osallistua, kun täällä Jukolan viesti järjestetään. Kaikilla meillä on lisäksi liikuntatausta, joten osallistumme kumppanuuden lisäksi myös joukkueena.

Hiiliviisaus oli vähintään yhtä tärkeä peruste mukaan lähtemiselle. IOTOI toimii kisan kumppanina ja Fiber Highway taas rakentaa ulkoverkon ja osallistuu Hiiliviisas Jukola -hankkeen päästölaskentaan. Hankkeen kautta saamme osaamista hiilijalanjäljen koostumisesta ja sen pienentämisestä koko liiketoiminnassamme. Haluamme olla edelläkävijöinä mukana kestävyysmurroksessa ja kääntää hiiliviisaus meille kilpailueduksi.  IOTOI:n kohdalla näin jo on.  

 


Terveisesi tapahtumaan osallistujalle 

Jokaisesta askeleesta jää aina jonkinlainen jälki, tämän olemme nyt alkaneet kollektiivisesti ymmärtää. On hyvä, ettemme sulje siltä silmiä, vaan tiedostamme ja toimimme sen mukaisesti. 

Meille on myös merkityksellistä päästä esittelemään kotikaupunkiamme. Luonto Porvoossa on hyvin monipuolista, täällä on maailman mittakaavassa harvinaista saaristoa ja maaseutua, mutta myös vehreä lähiluonto ihan kaupungin keskustassa ja sen läheisyydessä. Tervetuloa tutustumaan Epoon suunnistusmetsien lisäksi muuhunkin paikallisluontoomme! 

 

#tekemässähiiliviisastajukolaa
#vigörkolsmartjukola
#makingcarbonwisejukola

 

Hiiliviisas Jukola -hankkeen päätavoitteena on kehittää ja pilotoida mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muodostavan massatapahtuman oppimis- ja toimintamalli Porvoo-Borgå Jukolan yhteydessä, yhteistyössä tapahtumatuotantoon osallistuvien yritysten ja yhteistyökumppanien kanssa. Hankkeen toteuttajina toimivat Posintra, suunnistusseura OK Trian sekä Aalto-yliopisto. Hankkeen rahoittaa Euroopan alue- ja kehitysrahasto.

 

Hiiliviisas Jukola vastuutahojen logot

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.