Yrityspoolin maksuton ja nopea osaamiskartoitus etsii yrityksestä piilevät vahvuudet, jotka palvelumuotoilu pukee uusiksi tuotteiksi. Toteutus on kevyt, mutta painoarvo valtava.

 

Eräässä siivousalan yrityksessä tehtiin osaamiskartoitus. Työntekijä kertoi sisustusharrastuksestaan, ja keskustelujen tuloksena jalostui täysin uusi tuote, joka laittaa kodit uuteen uskoon.

Osaamiskartoituksesta voi syntyä yllättäviäkin menestystarinoita.

Kesänmittaisessa Yrityspooli-hankkeessa koronasta kärsineille yrityksille tehdään maksuton ja nopealuontoinen osaamiskartoitus, jossa etsitään piileväkin osaaminen, mahdollisuudet ja ideat.

Mukaan pilottiin mahtuu vielä ja osallistua voi, vaikka mieli olisi jo kesälaitumilla. Koko homma osaamiskartoituksesta palvelumuotoiluun vie ajallisesti vain noin yhden työpäivän.

 

Apuna huippuammattilainen

Yrityspoolissa osaamispääomasta leivotaan uusia tuoteideoita, joista yritys pystyy kehittämään uutta liiketoimintaa vanhan tai kadonneen rinnalle. Se on oiva tilaisuus käyttää koronan aiheuttama tilanne hyväkseen ja katsoa ulkopuolisin silmin oman yrityksen mahdollisuuksia.

– Tarkoituksena on tuoda uutta draivia yritykseen ja herätellä yrittäjiä positiivisesti siinä missä korona on tehnyt sen negatiivisesti, palvelun tuottava työelämän kehittämispalvelujen johtaja, Eija Lenkkeri CareeriaPlus Oy:stä lupaa (kuvassa).

 

Eija Lenkkeri, CareeriaPlus Oy

Lenkkerillä on monia esimerkkejä yrityksistä, jotka ovat saaneet heti hyötyä osaamiskartoituksista. – Kun ei tuijoteta peruutuspeiliin, voi löytyä uusia asioita. Ei kanneta menneisyyden taakkaa, vaan otetaan sieltä hyvät asiat mukaan.

 

 

Lenkkerilla on yli 20 vuoden kokemus yritystoiminnan kehittämisestä ja laatu- sekä palvelumuotoilutyöstä.

–  Yrittäjät, käyttäkää tätä palvelua hyödyksenne! Tämä on kullanarvoinen mahdollisuus, josta on oikeasti apua. Ajallisesti tämä ei vie paljon resursseja ja palvelun rahallinen arvo on huomattava.

Yrityksiin jää uudenlaista pääomaa, jolla kehittää liiketoimintaa pidemmälläkin tähtäimellä ja laajentaa ehkä uusille vesille.

Taidot esiin piiloistaan

Osaamiskartoituksessa ulkopuolinen asiantuntija, Yrityspoolissa Lenkkeri, kaivaa yrityksestä esiin sitä piilo-osaamista, mitä arjessa ei välttämättä huomata. Kartoitus rakentuu nopeasti, ja kaikki tehdään luottamuksellisesti.

– Jo se tuo uutta näkökulmaa yrityksen kehittämiseen, että ulkopuolinen asiantuntija tulee esittämään kysymyksiä yritykseen, Lenkkeri kertoo.

Kartoitus aloitetaan keskustelemalla yrittäjän kanssa muun muassa nykytilanteesta ja tulevaisuuden toiveista joko puhelimitse tai kasvotusten. Keskustelu vie noin 0,5–1 tuntia.

Tämän jälkeen valitaan yhdessä, keille työntekijöille osaamiskartoitus hankkeen puitteissa tehdään. Valituille työntekijöille lähetetään linkit kyselyyn, jonka vastaaminen vie noin puoli tuntia.

– Kyselyssä haetaan koulutodistusten, tutkintojen, kesken jääneiden opintojen, työkokemusten, harrastusten ja kiinnostusten kohteiden kautta, mitä osaamista yrityksessä on, Lenkkeri avaa.

Osaamiskartoituksista jää yritykseen raportti, jossa kerrotaan, mitä vahvuuksia, uhkia, heikkouksia ja mahdollisuuksia yrityksellä on lähteä kehittämään uusia palveluja ja tuotteita.

 

Osaamisesta rahavirtaa

Osaamiskartoituksen jälkeen Yrityspooliin osallistuvat yritykset saavat apua myös ideoiden tuotteistamiseen. Noin kolmetuntisen palvelumuotoilun voi tehdä mentorityylisenä vuoropuheluna Lenkkerin kanssa tai isomman porukan kesken työpajassa.

– Esitän ihan hölmöjäkin kysymyksiä ja herättelen ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. Tarkoitus on heittää vapaasti ideoita ja päättää yhdessä, mitä tuotteita viedään eteenpäin, millä aikataululla ja kuka vastaa kehittämisestä. Totta kai mietimme myös kannattavuutta eli miten kaikki tuotteen kehittämiseen ja tuottamiseen menevät kulut tulevat katettua sekä miten ja milloin idea saadaan tuottamaan. Sen jälkeen kapula luovutetaan yritykselle.

Yrityspoolissa kokeillaan myös digitaalista verkkosivustoa, jonka kautta yritysten osaamista saadaan näkyville mahdollisesti jo kesän aikana. Hankkeen asiantuntijat seulovat joka tapauksessa jatkuvasti, josko Yrityspoolin puitteissa löytyisi heti yhteistyömahdollisuuksia muiden yritysten, yhteisöjen tai vaikka ihan yksityishenkilöidenkin kautta – siis asiakkaita tarjotulle osaamiselle.

 

Lue lisää Yrityspooli-hankkeesta

 

Ilmoittaudu mukaan:

Minna Kajaste

+358 50 528 0119

Annika Weckman

+358 50 308 4388

 

 

 

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.