Yrittäminen on monesti yrityksen ja erehdyksen kautta oppimista. Mitkä ovat tyypillisimpiä aloittelijan virheitä yrityksen taloudenpidossa? Lue vinkkimme ja ohjaa toimintasi heti alusta oikeaan suuntaan.

 

Kokeileminen, onnistumiset ja kantapään kautta oppiminen ovat kaikki osa yrittäjyyden eetosta. Varsinkin alussa aikaa kuuluu asioiden oppimiseen ja haltuun ottamiseen. Taloudenpito ja liikevaihdon hahmottaminen ovat monelle uusia asioita, jotka saattavat helposti jäädä myytävän ydinosaamisen jalkoihin. Millaisissa kohdissa aloittava yrittäjä menee helposti vikaan ja miten välttää nuo tyypillisimmät virheet? Lue yritysvalmentaja ja talouden oivalluttaja Timo Toivasen vinkit.  

 

Yritys ja erehdys kuuluvat yrittäjyyteen

Yritys ja erehdys kuuluvat yrittäjyyteen.

 

1. Ei lasketa: ei tehdä mitään laskelmia tai tehdään aivan liian vähän laskelmia. Kaikkea taloudenpitoa ei voi ulkoistaa tilitoimistolle. Myös yrittäjän itse pitää tehdä tai vähintään ymmärtää laskelmia ja olla laskelmien tekemisessä mukana. Näin opit hahmottamaan kannattavuuden mekaniikkaa ja tiedät mihin sinun kannattaa panostaa. Mitä tällaiset laskelmat sitten ovat? Paneudu ainakin järkevän alkupääoman, kannattavuuden ja maksuvalmiuden eli kassavirran laskemiseen. Nämä auttavat ymmärtämään mitä toiminnassasi tapahtuu rahan näkökulmasta ja ohjaavat sinua parempiin päätöksiin.

 

2. Ei panosteta tilitoimiston valintaan.

Yksi tyypillisimmistä ensiliikkeistä on, että otetaan edullisin tai sattuman/vinkin perusteella valittu tilitoimisto. Vinkin antaja voi olla jopa täysin eri tilanteessa ja toimialalla. Haastattele vähintään kolme eri tilitoimistotoimijaa: mene paikan päälle, isommissa kysy kuka kirjanpitoni tekisi ja tapaa henkilökohtaisesti hänet. Kysy taustoja ja tunnustele toimivatko henkilökemiat. Henkilökemioilla on merkitystä, etenkin kun toivottavasti saat tilitoimistolta apua myös edellämainittujen laskelmien tekemiseen.

Lue lisää: Näin valitset sinulle sopivan tilitoimiston

 

3. Yliarvioidaan myynnit, sisäänpäin tulevat rahat ja niiden aikataulut.

Aloitteleva yrittäjä ajattelee helposti, että asiakkailta alkaa heti tulla rahaa sisään, asiakkaita löytyy valtava määrä, ne löytävät yrityksen ilman markkinointipanostuksia ja ovat heti tyytyväisiä palveluun/tuotteeseen. Sisäänpäin tulevan rahan ennustamista ei siis tehdä realistisesti, vaan kuvitellaan liian nopeasti liian paljon, mikä johtaa vääränlaisiin suunnitelmiin. Pahimmillaan minkäänlaisia suunnitelmia ja laskelmia ei ole edes tehty, jolloin kannattavuus onkin oletettua heikompaa ja alkupääoma ei kanna riittävällä tavalla. 

Lue lisää: Mitä jokaisen yrittäjän pitäisi ymmärtää omasta liiketoiminnastaan?

 

4. Ei osata arvioida mitä kaikkia kustannuksia eteen tulee.

Laskelmien teko tai valmiiden laskelmapohjien käyttö auttaa hahmottamaan minkälaiset juoksevat kulut tulevat sitomaan rahaa. Esimerkiksi markkinointiin ei riitä pelkkä nettisivujen olemassaolo, vaan asiakkaiden löytäminen sivustolle edellyttää myös aktiivisia markkinointiponnistuksia. Tämän lisäksi voi tulla yllätyksiä. Ei ole olemassa mitään peukalosääntöä kuinka paljon yllättäviin kustannuksiin kannattaisi varata, mutta varaa aina juokseviinkin kustannuksiin hieman yli arvion. 

 

5. Hinnoitellaan tuotteet tai palvelut liian alas.

Jos et ole laskenut yksin tai osaavan kumppanin kanssa liiketoimintasi lukuja, sinulta puuttuu euromääräinen laskelma siihen kuinka paljon hintaa pitäisi saada. Tämän vuoksi laskelmat ovat ensiarvoisen tärkeitä. Moni aloittava yrittäjä, toki toimivakin, on asettanut hintansa aivan liian alhaisiksi ja perustaa ne hiha-arvioihin tai pintapuoliseen markkinavertailuun.

 

6. Ei muisteta, että hallintokin vie aikaa.

Kaikilla yrittäjillä on sellaistakin tehtävää, joka ei ole varsinaista laskutettavaa työtä. Esimerkiksi juuri laskutus, laskelmien teko, vakuutusten hankkimiset, työntekijöihin liittyvä työ ja esimiestyö, taloushallinnon prosessin ohjaaminen sekä kaikki suunnittelutyö ja yrityksen hankinnat vievät yllättävän paljon aikaa. Nämä kannattaa ottaa huomioon jo alusta saakka, jotta resurssit – myös oma jaksaminen – tulee jaettua oikein.   

 

Timo Toivanen TT Valmennuksesta on toiminut yritystalouden kouluttajana myös Posintan Tulostakomoissa. Timon Yrittäjän Talouskoulu I ja II -aineistot löydät Materiaalipankistamme

 

Hanki kannattavan liiketoiminnan eväät Posintran maksuttomasta yritysneuvonnasta. Autamme niin aloittavia kuin jo toiminnassa olevia yrityksiä.

Varaa aika

 

Kuva: Unsplash

 

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.