Uusyrityskeskuksilla on merkittävä vaikutus yritysten menestykseen ja kuntien elinvoimaisuuteen. Mona Lönnrothille Posintran neuvot olivat kullan arvoisia.

 

– Ilman Posintraa olisin luovuttanut, Noblessan yrittäjä Mona Lönnroth kertoo. – Yrityksen perustamiseen liittyi niin hirveä määrä byrokratiaa ja lomakkeita, että tuntui kuin hakkaisin päätäni seinään.

Lönnroth perusti yrityksensä vuoden 2019 alussa ja kääntyi Posintran puoleen lomakkeiden täyttämisen lisäksi liiketoimintasuunnitelman tekemisessä ja kannattavuuslaskelmissa.

– Jos en saanut suoraa vastausta, sain vinkin, mistä tietoa saa. Uusyritysneuvoja Peter Backman oli minulle kullan arvoinen apu, Lönnroth kertoo.

 

Kynttilä paloi molemmista päistä

Lönnroth on myynyt keittiötä 24 vuoden ajan. Noin kaksikymmentä vuotta sitten hän ryhtyi ensimmäistä kertaa yrittäjäksi.

– Minulla oli Porvoon keskustassa oma A La Carte -keittiöitä myyvä liike. Väsyin koska poltin kynttilöitä molemmista päistä, töitä oli liikaa. En ymmärtänyt ottaa työntekijöitä, vaikka se olisi ollut mahdollista, kun yrityksellä meni hyvin.

Lönnroth meni 17 vuodeksi saman alan palkkatöihin, mutta yrittäjyys oli koko ajan mielessä. Entisten kollegojen inspiroimana hän päätti taas ryhtyä yrittäjäksi.

–Vanhat kollegani olivat ryhtyneet myymään Noblessaa, ja he olivat tyytyväisiä ja näyttivät hyvinvoivilta. Sillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille, mitä hän myy. Kun uskoo omaan tuotteeseensa ja tietää, että asiat ovat kuten luvataan, on helppo olla tyytyväinen, Lönnroth sanoo.

 

Paperityö lisääntynyt 20 vuodessa

Vaikka Lönnroth on ollut yrittäjänä ennenkin, yrityksen perustaminen tuntui raskaalta.

– 20 vuodessa asiat ovat muuttuneet tosi paljon! Koen, että byrokratia on lisääntynyt, Lönnroth kertoo.

Lönnroth kävi kaksi kertaa Posintralla, lähetti usein sähköposteja ja soitteli, jos oli jotain kysyttävää. – Backman oli myös aktiivinen minun suuntaani ja ehdotti mm. liiketiloja yritykselleni. Hän oli oikealla tavalla kannustava, mutta sanoi asioita hyvin suoraankin ja sai usein käännettyä pääni.

Posintran yrityspalvelujohtaja Fredrik Presslerin mukaan uusyrityskeskusten tavoitteena on luoda kannattavaa yritystoimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikeistakin asioista on pystyttävä puhumaan avoimesti.

– Julkiset uusyrityskeskukset ovat puolueettomia, ja siksi uskallamme sanoa asiat niin kuin ne ovat. Se että kannustaisimme yrittäjää kannattamattoman yritysidean käynnistämisessä, ei hyödyntäisi ketään: ei yrittäjää eikä kuntaa, Pressler sanoo.

Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä -tutkimuksen mukaan kannattavan yrityksen perustaminen maksaa siihen panostetun rahallisen satsauksen takaisin alle vuodessa jo 25 000 euron vuosipalkalla. Viidessä vuodessa satsaukset ovat maksaneet itsensä takaisin moninkertaisesti.

– Porvoossa on tutkimuksen mukaan Suomen kolmanneksi eniten yrityksiä väkilukuun suhteutettuna ja yritysten liikevaihto on Suomen korkein. Tässä näkyy Posintran pitkäjänteisen ja johdonmukaisen työn tulos, Pressler sanoo.

 

Hyvä pohja yrittäjyydelle

Noblessan keittiöt on nyt pystytetty ja porvoolaisen sisustustoimisto Kretuliinin avulla stailatut. Ovet avattiin maanantaina 27.5. Lönnroth katsoo tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

– Posintran ansiosta minulla on hyvä pohja yrittäjyyteen. Tiedän että voin aina soittaa Peter Backmanille, jos tarvitsen apua, Lönnroth sanoo.

 


Uusyrityskeskukset auttavat yrittäjää menestymään

  • 80 % yrittäjistä pitää uusyrityskeskusten apua erittäin merkityksellisenä tai merkityksellisenä.
  • Uusyrityksen palveluja suositeltaisiin keskiarvolla 8,2, kun asteikko on 0–10.
  • Uusyritysten kautta perustetuista yrityksistä 80 % toimii viiden vuoden kuluttua (mediaani 50 %).
  • Uusyritysten kautta perustettujen yritysten liikevaihto on ensimmäisenä tilikautena 80 000 € (mediaani 35 000 €). Työllistämisvaikutus kaksinkertaistuu.
  • Kannattavan yrityksen perustaminen maksaa siihen panostetun rahallisen satsauksen takaisin alle vuodessa jo 25 000 euron vuosipalkalla.
  • Porvoossa Suomen kolmanneksi eniten yrityksiä väkilukuun suhteutettuna.
  • Porvoolaisten yritysten liikevaihto on Suomen korkein.

Lähde: Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä -tutkimus

 

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.