Posintra, OK Trian, Aalto-yliopisto ja paikalliset yritykset lähtevät rakentamaan Porvoon Jukolaa kunnianhimoisilla kestävyystavoitteilla. Samalla luodaan malli hiiliviisaan suurtapahtuman järjestämiselle

Ensi kesänä Porvoossa juostava Jukola-suunnistustapahtuma rakentaa esimerkkiä mahdollisimman hiilineutraalin massatapahtuman järjestämisestä. Ajatus Hiiliviisas Jukola -hankkeesta syntyi Posintran ja OK Trianin yhteistyöstä. 

– Halusimme löytää tavan kehittää Jukolaa entistäkin paremmaksi porvoolaisvoimin. Hiiliviisaus oli helppo liittää Jukolan arvoihin vastuullisuudesta, sanoo Jari Johansson, Porvoo-Borgå Jukolan varajohtaja ja hankkeen vastuuhenkilö OK Trianissa. 

Hiiliviisas Jukola -hankkeen päävetäjänä on Posintra, joka yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa vie tätä kautta vastuullista liiketoimintaa osaksi arkea ja yritysten kilpailukykyä. Rahoitus on saatu Euroopan aluekehitysrahastosta.  

– Kestävän liiketalouden kehittäminen on yksi kärkiteemojamme, sillä vastuullisuus alkaa olla kannattavan liiketoiminnan ehto. Jukola suurtapahtumana luo hyvän ympäristön testata, tehdä ja oppia käytännössä miten hiiliviisaus on mahdollista tehdä, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja Posintran aluekehitysjohtaja Topi Haapanen


Malli jakoon muillekin

Avainasemassa ovat mukaan lähteneet paikalliset yritykset, joille tarjotaan mahdollisuus hiilijalanjäljen laskentaan ja joiden kanssa tehdään yhdessä toimintasuunnitelma, miten jälkeä pienennetään Jukolan viestin tuotannossa. Näin kisatapahtuma saadaan tuotettua mahdollisimman hiiliviisaasti. Yrityksiä ei ole tarvinnut houkutella mukaan kauaa. 

– Kaikki kunnia mukaan lähteneille ennakkoluulottomille yrityksille, jotka edustavat kaikkea maanrakennuksesta vesi- ja verkkoinfrastruktuuriin sekä tapahtuman ruoka- ja majoitustuotantoon. Yritykset ovat myös nopeasti löytäneet ideoita yhdistää voimansa, Johansson iloitsee. 

Tärkeässä roolissa on myös Aalto-yliopisto, jonka tehtävänä on ankkuroida kokonaisuus tutkimukseen perustuvaan tietoon. Aallon päässä hankkeesta vastaa professori Mikko Jalas. 

– Aalto pitää meidät kiinni faktoissa ja toimenpiteissä, joilla on tutkimustenkin mukaan vaikutusta. Hankkeen aikana luodaan toiminta- ja oppimismalli, joka jättää opit kenen tahansa hyödynnettäväksi, myös kansainvälisesti, Haapanen lisää.

–  Porvoon Jukolan kautta mallinnamme miten tällainen tapahtuma voidaan järjestää mahdollisimman hiilineutraalisti ottaen huomioon järjestäjän, kumppanin ja osallistujan näkökulmat. Sukellamme konepellin alle, tätä ei tehdä vain yhtä tapahtumaa varten, Johansson päättää.  

 

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Topi Haapanen

+358 40 708 2012

Hiiliviisas Jukola kisaorganisaatiossa

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.