Luotsi-hanke antoi vauhtia ja itseluottamusta.

Korona-aikana kirjailija-yrittäjä Tero Liukkosen kalenteriin vapautui tilaa ja hän päätti tehdä runokirjan ja äänikirjan. Luotsi-hankkeesta Liukkonen sai tukea ja tuuppimista kohti uutta.

 

Kun koronapandemia pysäytti maailman rattaat, myös kirjailija-yrittäjä Tero Liukkonen pysähtyi miettimään tulevaisuuttaan.

– Minulla oli niin nuutunut olo. Vietin paljon aikaa kotona, kun yritystoimintani oli pikkuisen hiljentynyt, Liukkonen kertoo.

– Sattumalta huomasin somessa, että tällainen Luotsi-hanke käynnistyi. Halusin osallistua hankkeeseen, että voisin tavata muita samassa tilanteessa olevia yrittäjiä ja jutella yrittämiseen liittyvistä haasteista. Uskoisin, että meillä kaikilla oli myös toiveita, että saisimme liiketoimintamme pyörimään taloudellisesti paremmin ja että toimintamme vastaisi paremmin tämän ajan haasteisiin.

 

Kirja-alaa ravistelee raju murros

Kulttuuriala ja luovat alat kärsivät Euroopassa toiseksi eniten koronapandemian vuoksi.

Luotsi-hankkeessa tartuttiin luovan alan yrittäjien kohtaamiin haasteisiin tarjoamalla erilaisia valmennuksia ja mahdollisuuksia tavata muita yrittäjiä. Lisäksi osallistujille annettiin henkilökohtaista valmennusta omaan digiprojektiin. Liukkonen päätti edistää ideaansa äänikirjasta.

– Kirja-ala on murroksessa. Paperikirjojen myynti laskee ja äänikirjojen myynti kasvaa. Mietin, voisinko astua keskelle murrosta omalla äänikirjallani. Luotsikin tuuppasi vähän siihen suuntaan. Minulla on omaa kirjallista tuotantoa reilut kymmenen kirjaa ja voisin hyödyntää niitä jotenkin, hän kertoo.

Alun perin haaveena oli tuottaa äänikirja itse, mutta lopulta Liukkonen kääntyi Storytelin puoleen. Yhdessä Liukkonen ja Storytel tuottivat äänikirjan Vihreän lohikäärmeen kylä -romaanista.

– Ammattitaito ja koneisto on arvokas asia, joten tällä kertaa annoin tuotannon Storytelille. Kyllä Porvoossakin voisi olla sellaisia ihmisiä, jotka voisivat tehdä äänityksiä ja näytellä, mutta katsotaan nyt, mihin tämä ensimmäinen äänikirjani johtaa.

 

Luotsista syntyi perinteinen paperinen runokirja

Vaikka Luotsin tavoitteena on luoda yrityksille lisää liiketoimintaa digitaalisin keinoin, sai Liukkonen hankkeesta kipinän varsin perinteiseen tuotteeseen: paperiseen runokirjaan.

Mentoriksi hankkeeseensa Liukkonen sai runoilija Tommi Parkon, jonka Kustannusliike Parkko on keskittynyt käännösrunouteen.

– Saimme yhdessä aikaan tällaisen kirjan, joka on mielestäni ihan kunniallinen ja laadukas, Liukkonen hymyilee.

Henkilökohtaisen mentoroinnin lisäksi Liukkonen osallistui Aava & Bang -kasvumarkkinointitoimiston päävalmentaja Teemu Kankaisen valmennuksiin.

–  Teemu sanoi, että hän on energiansiirtohommissa. Hänen tehtävänsä on siirtää meille sitä energiaa, joka saa meidät tekemään uusia asioita. Se toimi erittäin hyvin. Hän osasi esittää sopivia kysymyksiä ja virittää oikeanlaista keskustelua, Liukkonen kertoo.

– Vähitellen huomasin, että Luotsista alkoi syntyä uusia ideoita. Olisin varmasti tehnyt nämä asiat ilman Luotsiakin, mutta hanke nopeutti sitä. Sain sellaista itseluottamusta ja vauhtia.

Liukkosen mukaan Luotsin tärkein anti oli kuitenkin se, että sen kautta sai tavata muita yrittäjiä.

– Sai heittää ideoita. Mielestäni on ylipäätään hyödyllistä keskustella yrittämisestä muiden samassa tilanteessa olevien yrittäjien kanssa ja katsoa, olisiko ilmassa ideoita, joita voisi muunnella omaan liiketoimintaani sopivaksi.

– Tavoitteeni ei ole ollut ensisijaisesti liikevaihdon kasvattaminen. Haen enemmänkin mielekkyyttä työhöni, että saisin tehdä sellaisia juttuja, jotka innostavat.

 

Posintra tukee myös luovan alan yrittäjiä

Liukkosen mielestä on hienoa, että Posintra huomioi hankkeessaan luovan alan yrittäjät.

– Posintra teki hienon panostuksen, että halusi panostaa luovan alan yrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen ja rakentaa tällaisen kokonaisuuden. Se oli hieno innovaatio. Hankkeen vetäjä, Annika Weckman, on myös kamalan positiivinen ihminen, jolta sain paljon tukea, Liukkonen kertoo.

– Toivon, että Posintra jatkossakin innostaa ja auttaa luovan alan yrittäjiä.

LUOTSI – Yritysten muutoskyvykyyttä vahvistamassa -hanke on Posintran ja Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke ja Novago Yrityskehitys Oy toteuttama yhteishanke. Posintran osa-hankkeen kohderyhmänä ovat yrittäjät, joiden toimipaikka on Porvoo, Askola, Myrskylä tai Pukkila. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto, rahoituksen myöntäjänä Hämeen ELY-keskus. Hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksesta, osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Luotsi-logot

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.