Teollisuudessa syntyy runsaasti hukkalämpöä, jolle ei ole vielä keksitty käyttöä. HUIMA-kisassa etsittiin uusia innovatiivisia ratkaisuja ylijäämälämmön keräämiseen ja hyödyntämiseen. Kilpailun sadoksi saatiin 20 ideaa, joissa esitettiin ratkaisuja mm. kasvihuonetuotantoon ja biomassan kuivatukseen.

 Kehitysyhtiö Posintra Oy:n ja Turku Science Park Oy:n järjestämässä kilpailussa etsittiin uusia innovatiivisia ratkaisuja teollisuuden ylijäämälämmön keräämiseen ja hyödyntämiseen.

Kilpailuun lähetettiin yhteensä 20 huimaa ehdotusta, joista kiinnostavimmat ehdotukset esitettiin tuomaristolle Turussa 15.5.2019.

–  Päivä antoi paljon uutta tietoa osallistujille. Sekä tuomaristo että osallistujat olivat innoissaan huimista ideoista, jotka koskivat haastavaa ja ajankohtaista aihetta eli hukkalämmön keräämistä hyötykäyttöön, ideakilpailun projektipäällikkö Leena Tuomi Posintra Oy:stä kertoo.

Ideoista kahdeksan valittiin jatkojalostukseen.

– Joskus pienikin idea voi kasvaa suuriin mittoihin. Usein tämä vaatii kyllä aikaa ja pohdiskelua ja eri asioiden huomioon ottamista, ja juuri tämän vuoksi kilpailun jatkoon päässeet ideat saavat asiantuntijoilta vuoden verran apua liiketoimintamallin kehittämiseen ja tekniseen jatkojalostukseen, Tuomi sanoo.

Kisaan osallistuneet esittivät ideoita mm. hukkalämmön hyödyntämisestä kasvihuonetuotannossa ja biomassan kuivauksessa sekä lämmön varastoimisesta lämpöakkuun ja maaperään.

– Ihmisillä on paljon ideoita ja nyt on hienoa katsoa, että niitä on rohkeasti lähdetty esittämään HUIMA-kilpailuun. Harva uskaltaa laittaa ideansa paperille ja esittää niitä julkisesti muiden arvioitaviksi, tuomariston puheenjohtaja Mikko Pohjola Turun yliopistosta kertoo.

Kisan lopullinen voittaja valitaan jatkojalostusten jälkeen elokuussa 2020.

Kilpailu järjestetään osana EAKR-rahoitteista HUIMA – Teollisuuden energiatehokkuuteen uusia ideoita -hanketta.

Hukkalämmön hyödyntäminen on tuottavaa, ja jos teollisuuden lämpöä valjastettaisiin käyttöön, Suomen hiilidioksidipäästöt vähenisivät merkittävästi.

 

Lisätietoa:  Ympäristöliiketoimintajohtaja Leena Tuomi, Posintra Oy, , 040 730 5440

posintra.fi/huima

Hankkeen etenemistä voi seurata sosiaalisessa mediassa #huimaidea

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.