Askolassa syntyy yrityksiä rivakkaan tahtiin. Yrittäjien ja Askolan kunnan avoin yhteistyö tuottaa hyvää koko yhteisölle, myös nuorison typerehtimistä on saatu karsittua. Posintra tukee sekä uusien että aloittavien yrittäjien taivalta.

‒ Täältä Helsinkiin on paljon lyhyempi matka kuin sieltä tänne. Lapsilla on eväät mukana, kun lähtevät tulemaan!

Tämä Askolan yrittäjien sihteerin Jaana Utriaisen (kuvassa oikealla) lempeä letkautus naurattaa vielä kotimatkallakin. Monet välimatkat ovat juuri tuollaisia: henkisesti raskaampia toiseen suuntaan. Mutta Askolassa ei ole tällä hetkellä mitään raskasta, päinvastoin, tunnelma on hyvä ja yritystoiminnassa on kasvu päällä. Uusia yrityksiä on syntynyt tänä vuonna jo liki 30. Osa kokeilee yrittäjyyttä ensin varovasti muun työn ohessa, osa on käynnistänyt päätoimisen yritystoiminnan.

‒ Joukossa on aika monta nuorta. He ovat todella asiallisia, reippaita, rohkeita ja toiveikkaita – se on kyllä ilahduttavaa, Jaana Utriainen sanoo.

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Annukka Uusi-Simola kehuu yhteistyötä Askolan kunnan kanssa. Yrittäjillä on edustajansa kunnan neuvoa-antavassa elinkeinotoimikunnassa ja yhteyttä pidetään muutenkin tiiviisti. Lisäksi kunta ja yrittäjät tapaavat kaksi kertaa vuodessa yhteistyöillassa, jossa yrittäjien jäsenkunta pääsee käymään vapaampaa keskustelua kunnanjohtajan ja virkamiesten kanssa. Tutustuminen on koettu positiiviseksi puolin ja toisin.

 

Vastuuta nuorisosta – mopopojille oppia ja tekemistä

Aiemmin Askolassa on ollut vähän huolta nuorison ajelehtimisesta ja typerehtimisestäkin. Uuden kunnanvaltuuston piiristä tuli ehdotus järkevästä tekemisestä nuorille. Pienkonekorjaaja Tarmo Leppä, joka rassaa kaikkia masiinoita ruohonleikkureista kauneushoitoloiden kynsiviiloihin, otti mopopojat hoteisiinsa.

‒ Mulla on siinä kaveri, joka on ollut moottoripyöräkorjaamossa töissä, hän osaa antaa pojille pähkinöitä purtavaksi, Leppä sanoo vaatimattomasti. Askolan yrittäjien hallituksen muut jäsenet kuitenkin hehkuttavat Lepän vetämää moponkorjausporukkaa:

‒ Kato nyt, kun Tarmo on tuommonen miehinen mies, hyvä miehen malli pojille.

Samalla ehkä tulee annettua mallia myös yrittäjyydestä, josta aika moni nuori näinä päivinä haaveileekin.

 

Hyvä kiertää – Posintra tukee yrittäjiä myös Askolassa

Kuten omaa polkuaan hakeva nuori, myös yrittäjä tarvitsee erilaista tukea toiminnan eri vaiheissa. Itä-Uudenmaan kehitysyhtiö Posintra tekee aktiivista yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa. Posintran tämän vuoden luvut Askolan osalta kertovat vilkkaasta yhteistyöstä: Posintran yritysneuvonnassa on ollut 15 uutta asiakasta ja liki 40 toimivaa yritystä. Markkinoinnin ja myynnin StarttiPlus-suunnitelmia on laadittu usealle tuoreelle yrittäjälle.

Silti kaikki yrittäjät eivät vieläkään tiedä, että Posintra on heitä varten, neuvomassa ja tukemassa, Askolan kunnan tarjoamana palveluna. Askolassa on ilahduttu siitä, että Posintra on entistä aktiivisemmin soitellut yrittäjille.

‒ Ei sen yhteydenoton tarvitse olla niin ihmeellinen, jo se voi riittää, että joku kysyy, miten menee ja mitä sinä tarvitsisit, sanoo Jaana Utriainen.

Vahvoja edunvalvojia ja yhteisön rakentajia

Askolassa on noin 5000 asukasta ja noin 300 yritystä. Moni muuttaa kauniille ja viihtyisälle paikkakunnalle, käy ensin muualla töissä ja sitten perustaakin yrityksen kotinurkille. Yrittäjäyhdistys on perinteisesti vahva ja aktiivinen. Sen järjestäytymisaste on yli 50 prosenttia, mikä on koko Suomen mittakaavassa huippuluokkaa. Itä-Uudellamaalla vain Pukkila menee ohi Askolan yrittäjien sitoutumisesta yhteiseen edunvalvontaan. Yhdistys piti pintansa myös Uudenmaan yrittäjien hallituksessa, vaikka järjestön hallituspaikat vähenivät alle puoleen aiemmasta.

Yrittäjät olivat myös primus moottoreina vuonna 2013 avatun Askola Areenan pystyttämisessä talkoovoimin. Yksityistä monitoimiareenaa käyttävät niin koululaiset, urheiluseurat, seniorit kuin messu- ja tapahtumajärjestäjät.

Kunta puolestaan on pitänyt huolen siitä, että jos mielii päästä ”Kehä 5:n” varteen asumaan ja yrittämään, niin tontteja löytyy Suomi100-vuoden kunniaksi huokeammin kuin tavallisesti.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.