
- Hankkeet, Vastuullisuus
Kohti kiertotaloutta: Helapala
Vastuullisuus on edellytys yrityksen menestykselle, mutta se on usein myös varautumista yllättäviin tilanteisiin. ”Mitä vain voi tapahtua, kuten korona-aikana huomattiin”, sanoo loviisalaisen Helapalan henkilöstöpäällikkö Maria Linde.
– Tavaroiden ja raaka-aineiden tuonti kaukomaista ei edistä kestävää kehitystä, Helapalan henkilöstöpäällikkö Maria Linde sanoo. – Eikä se aina tule edes edullisemmaksi.
Linden mukaan paikallisen tuotannon suosiminen edistäisi Suomen ja Euroopan varautumista mahdollisiin kriiseihin, ja samalla se vähentäisi kuljetusten päästöjä.
– Mitä vain voi tapahtua, kuten korona-aikana huomattiin. Jos rajat menevät kiinni, tavaraliikenne loppuu. Jokaisen yrityksen kannattaisi pohtia, miten voisimme edistää eurooppalaista ja kotimaista tuotantoa ja vähentää riippuvuutta kaukomarkkinoista.
Linden mukaan laadukkaita vaihtoehtoja materiaali- ja tavarahankintoihin löytyy usein lähempääkin.
– Vaikka konttikuljetus kaukaa olisi näennäisesti edullisempi, sekin maksaa ilmastolle ja merelle. Käytämme jo nyt luonnonvaroja kestämättömällä tavalla. Toivoisin, että EU-tasolla mietittäisiin keppejä ja porkkanoita, että eurooppalaiset yritykset suosisivat vastuullisia valintoja ja vähentäisivät öljyn ja kaasun käyttöä.

Helapala on 50-vuotias perheyritys
Linden isä, Risto Aaltonen, perusti Helapalan vuonna 1974.
Yritys valmisti ensimmäisinä vuosinaan heloja (pienmetalliosa) kalusteteollisuudelle, kuten Askolle ja Iskulle, mutta nykyään yritys valmistaa pääasiassa metallisia osia sähkö- ja elektroniikkateollisuudelle.
Helapala työllistää tällä hetkellä yhdeksän henkilöä ja sitä pyörittää Riston poika, Walter Aaltonen.
– Kestävä kehitys on kiinnostanut meitä, ja varsinkin minua, aina. Heti, kun tulin töihin Helapalaan, laitoin muovinkierrätyksemme kuntoon ja katsoin, että kaikki roskat kierrätetään asianmukaisesti, Linde nauraa.
Metallia Helapalassa on kierrätetty alusta asti.
– Käyttämämme metalli on noin 80-prosenttisesti kierrätettyä, ja meiltä metallijäte päätyy sataprosenttisesti kiertoon, Linde sanoo.
Toisten yrittäjien tapaaminen kannattaa aina
WeCircleen Helapala osallistui saadakseen tietoa yrityksen hiilijalanjäljestä.
– Olimme tehneet monia tekoja kohti vastuullisempaa toimintaa. Vaihdoimme muun muassa öljylämmityksen ilmavesilämpöpumppuun, mutta meillä ei ollut käsitystä siitä, millainen hiilijalanjälkemme on, Linde sanoo.
Hänen mukaansa asiakkaat vaativat yhä useammin yritykseltä hiilijalanjälkilaskelmaa.
– Nyt meillä on myyntivaltti asiakkaittemme suuntaan, Linde iloitsee.
WeCircle-hankkeessa teetetyn laskelman mukaan suurin osa yrityksen verrattain matalasta hiilijalanjäljestä syntyy tuotannossa käytettävästä sähköstä.
– Koko tehtaamme pyörii samalla sähkömäärällä, mitä 19 ihmistä käyttää vuodessa. Ei paha! Pienentääksemme hiilijalanjälkeämme voisimme vaihtaa sähköntoimittajaa. Toisaalta haluamme tukea pieniä toimittajia. Sekin on vastuullisuutta.
Linde kertoo saaneensa WeCircle-hankkeesta paljon ideoita Helapalan toiminnan kehittämiseen.
– Tällaisessa projektissa joutuu katsomaan yrityksensä toimintaa niin sanotusti laatikon ulkopuolelta. Muiden yritysten edustajien tapaaminen tekee myös aina hyvää sekä henkilökohtaisella että liiketoiminnan tasolla, Linde kertoo.
Tiesitkö?
Helapala on perustettu vuonna 1974. Yritys valmisti ensimmäisinä vuosinaan heloja (pienmetalliosa) kalusteteollisuudelle, kuten Askolle ja Iskulle, mutta nykyään yritys valmistaa pääasiassa metallisia osia sähkö- ja elektroniikkateollisuudelle. Helapalaa pyörittää perustaja Risto Aaltosen poika Walter Aaltonen. Lisätietoa: Etusivu | Helapala | Metallialan koneistusta

