På väg mot en circular ekonomi: Helapala

Ansvarstagande är en förutsättning för ett företags framgång, men det är också ofta ett sätt att förbereda sig för oväntade situationer. ”Vad som helst kan hända, det upptäckte vi under coronatiden”, säger Maria Linde, HR-chef på Helapala i Lovisa.

– Att importera varor och råvaror från fjärran länder bidrar inte till en hållbar utveckling, säger Maria Linde, personalchef på Helapala.

Att gynna lokal produktion skulle enligt Linde hjälpa Finland och Europa att förbereda sig för eventuella kriser, samtidigt som utsläppen från transporter minskar.

– Vad som helst kan hända, som vi märkte under coronatiden. Om gränserna stängs, kommer godstrafiken att stanna upp. Varje företag bör fundera på hur man kan främja europeisk och inhemsk produktion och minska beroendet av fjärran marknader.

Enligt Linde kan kvalitetsalternativ för material- och varuanskaffningar ofta hittas närmare hemorten.

– Även om det till synes är billigare att frakta containrar långt bortifrån, så kostar det fortfarande för klimatet och havet. Vi använder redan naturresurser på ett ohållbart sätt. Jag skulle önska att man på EU-nivå funderade på både piska och morot för att europeiska företag skulle gynna ansvarsfulla val och minska sin användning av olja och gas.

 

Helapala är ett 50-årigt familjeföretag

Lindes far, Risto Aaltonen, grundade Helapala 1974.

Under de första åren tillverkade företaget beslag (små metalldelar) till möbelindustrin, t.ex. Asko och Isku, men idag tillverkas främst metalldelar till el- och elektronikindustrin.

Helapala har idag nio anställda och drivs av Ristos son Walter Aaltonen.

– Hållbar utveckling har alltid intresserat oss, och mig i synnerhet. Så fort jag började jobba på Helapala, fick jag ordning på vår plaståtervinning och såg till att allt skräp återvinns på ett korrekt sätt, säger Linde och skrattar.

Metall har återvunnits på Helapala sedan starten.

– Metallen vi använder är cirka 80 procent återvunnen, och vårt metallavfall går till hundra procent tillbaka in i kretsloppet, säger Linde.

Att träffa andra entreprenörer lönar sig alltid

Helapala deltog i WeCircle för att lära sig mer om företagets koldioxidavtryck.

– Vi hade vidtagit många åtgärder för en mer hållbar verksamhet. Vi ersatte bland annat oljeuppvärmningen med en luftvattenvärmepump, men vi hade ingen aning om vad vårt koldioxidavtryck var, säger Linde.

Enligt honom kräver kunder allt oftare en koldioxidavtrycksberäkning från företaget.

– Nu har vi ett försäljningsargument gentemot våra kunder, säger Linde.

Enligt WeCircles beräkning kommer merparten av företagets relativt låga koldioxidavtryck från den el som används i produktion.

– Hela vår fabrik drivs med samma mängd el, som 19 personer förbrukar på ett år. Inte illa! För att minska vårt koldioxidavtryck kunde vi byta elleverantör. Å andra sidan vill vi stödja små leverantörer. Det är också hållbarhet.

Linde berättar att hon har fått många idéer från WeCircle-projektet för att utveckla Helapalas verksamhet.

– I ett dylikt projekt måste man betrakta sitt företags verksamhet så att säga utanför boxen. Att träffa representanter från andra företag är också alltid bra både på ett personligt och affärsmässigt plan, säger Linde.

Visste du att?
Helapala grundades år 1974. Under de första åren tillverkade företaget beslag (små metalldelar) till möbelindustrin, t.ex. Asko och Isku, men idag tillverkas främst metalldelar till el- och elektronikindustrin. Helapala har idag nio anställda och drivs av Risto Aaltonens son Walter Aaltonen. Mer information: Första sidan | Helapala