• Kokemuksia hankkeista

Kohti kiertotaloutta: C.E. Lindgren

Maailman johtava muovimäkien valmistaja ottaa merkittävän askeleen kohti kiertotaloutta ja alkaa kierrättää mäet. ”Posintran hanke tuli kuin tilauksesta.”

Biopohjaiset materiaalit ja kierrätysmateriaalit yleistyvät vauhdilla, uskoo 144-vuotiaan porvoolaisyrityksen toimitusjohtaja Alexander Brunow.

– Olemme muovimäkien markkinajohtaja, ja haluamme olla sitä tulevaisuudessakin. Siksi meidän pitää koko ajan kehittyä ja vastata ajan vaatimuksiin, hän sanoo.

C. E. Lindgren perustettiin vuonna 1881 harja- ja sivellintehtaaksi Helsinkiin, mutta se on toiminut 50-luvulta lähtien Porvoossa. Tänä päivänä sen toimialaan kuuluvat rakennustyövälineet, erikoisharjat ja muovimäkituotteet.

– Kierrätysmateriaalien hinnat ovat vielä neitseellisiä korkeammat, mutta asia tulee muuttumaan tulevaisuudessa. Haluamme ehdottomasti olla suunnannäyttäjinä jo nyt kiertotaloudelle, Brunow kertoo.

Vanhat mäet kiertoon – uusi konsepti mullistaa alaa

C. E. Lindgren on toimittanut yli 500 hyppyri- ja pulkkamäkeä hiihtokeskuksiin ja huvipuistoihin ympäri maailmaa yli 40 vuoden ajan.

– Aiemmin olimme tavarantoimittaja, nyt huolehdimme koko elinkaaresta: valmistamme, toimitamme, asennamme, puramme, kierrätämme ja käytämme uudestaan. Siinä välissä teemme huoltotoimenpiteitä. Tämä on radikaali muutos liiketoiminnassamme ja ainutlaatuinen konseptimalli, liiketoimintapäällikkö Hannu Willström sanoo.

Vanhat muovimäet toimitetaan Lassila & Tikanojan kierrätyslaitokseen, jossa ne pestään, sulatetaan, jauhetaan granulaateiksi ja palautetaan C.E. Lindgrenin tuotantolaitokseen.

Prosessi kehittyi osana Posintran WeCircle-hanketta.

– Posintran hanke tuli kuin tilauksesta! Asiakkailtamme oli tullut tarjouspyyntöjä, joissa tiedusteltiin ja toivottiin kiertotalouteen liittyviä ratkaisuja ja nyt pystyimme hankkeen avulla vastaamaan niihin. Saimme WeCirclestä teoriaosaamista, jota pääsimme heti hyödyntämään liiketoiminnassamme, Brunow sanoo.

Seuraavaksi yritys aikoo tutkia muovimäistä saatavan kierrätysmateriaalin käytettävyyttä ja testata siitä valmistettuja mäkiä asentamalla sellaisen esimerkiksi Herttoniemen tai Lahden hyppyrimäelle.

– Vaarallisessa lajissa turvallisuus on tärkeintä. Meidän pitää ensin varmistua siitä, että materiaali on priimaa ja kierrätysmuovimäet turvallisia, Willström sanoo.

Osan vanhoista muovimäistä yritys lahjoittaa pikkumäiksi junioreiden käyttöön. Tästä hyötyvät sekä lajin harrastajat että yritys: kun uudet harrastajat löytävät mäkihypyn, Everslide-mäkiä tarvitaan tulevaisuudessakin.

Kiertotalouden lisäksi yrityksessä pohditaan ratkaisuja mikromuoviongelmaan. C.E. Lindgren on löytänytkin nyt kumppanin, joka tuottaa mikromuovisuodattimia keinonurmikentille.

– Haluamme toimia markkinajohtajan tavoin: kantaa vastuumme, näyttää suuntaa ja kehittää alaa eteenpäin, Brunow sanoo.

Etenkin pohjoismaiset asiakkaat vaativat jo ympäristötekoja

Kiertotalouden ajatus on hiipinyt osaksi koko yrityksen toimintaa.

Kun kuluttajat kysyvät, mitä tehdä käytetyille siveltimille, C.E. Lindgren ohjeistaa huollossa. Siveltimien suurkäyttäjille yritys myy pesureita.

–  Taloudellisesti olisi parempi, jos käytetyt siveltimet heitettäisiin pois ja tilalle ostettaisiin uusia. Haluamme kuitenkin auttaa asiakkaitamme, ja samalla herättää pohdintaa vastuullisuudesta, Brunow sanoo.

Yrityksen edustajat lobbaavat vastuullisuutta sidosryhmilleen, kuten kansainvälisille urheilujärjestöille.

– WeCircle-hankkeen aikana ymmärsimme, että mekin voimme asettaa muille paineita vastuullisuuteen – samalla tavalla kuin meidän suuret asiakkaamme asettavat meille, Brunow sanoo.

Etenkin pohjoismaiset – ja vähitellen myös Keski-Euroopan maiden – asiakkaat ovat alkaneet yhä useammin vaatia sidosryhmiltään vastuullisuusraportteja, sertifikaatteja ja hiilijalanjälkilaskelmia.

– Ympäristöasiat tulevat vähitellen mukaan muovimäkibisnekseenkin, Willström sanoo.

Ulkopuolisen apu kullan arvoista

Yrityksen suunnitelmissa on seuraavaksi vastuullisuusstrategian ja -viestinnän kehittäminen. Siinä mukana on jokaisen liiketoimintayksikön johtajat ja sitä varten on käyty keskusteluja eri sidosryhmien kanssa.

Avuksi otetaan myös WeCircle-hankkeessa tutuksi tulleen Reforest Finlandin konsultti.

– Tällaisessa PK-yrityksessä on rajalliset resurssit edistää vastuullisuutta. On hienoa, että Posintra auttaa yrityksiä eteenpäin, Brunow sanoo.

– Kannattaa rohkeasti ottaa asiantuntijoiden apua vastaan. Sillä tavalla pääsee helposti mukaan kelkkaan eikä turnausväsymys iske, Willström lisää.

Tiesitkö?
Oy C.E. Lindgren Ab on yksi Suomen vanhimmista perheyrityksistä. Sen perusti Carl Edvard Lindgren Helsingissä vuonna 1881. Viimeiset 50 vuotta päätoimipaikka on ollut Porvoossa. Yritys on laadukkaiden maalaus- ja rakennustyövälineiden sekä erikoisharjojen toimittaja, minkä lisäksi se valmistaa maailmanlaajuisesti tunnettuja muovimäkituotteita. Lisätietoa: Teollisuuden erikoisharjat | Työvälineet | Muovimäkituotteet – C.E. Lindgren