• Kokemuksia hankkeista

Kohti kestävää kasvua: Openminds

Openminds valmentaa yrityksiä, yksityisiä ja kuntia rakentamaan hyvinvointia positiivisen psykologian keinoin. Balanssi-hankkeessa yrittäjille kirkastui, mikä on heidän yrityksensä rooli vastuullisessa liiketoiminnassa. ”Haluamme olla sosiaalisen vastuullisuuden puolesta puhujia.”

Openminds-yrittäjä Reetta Yrttiaho: ”Tässä maailmassa on kaksi tärkeää asiaa: ihmiset ja planeetta, jolla elämme.”

Psykologinen turvattomuus tuntuu aivoissa samalta kuin fyysinen kipu, kertoo positiivisen psykologian ja työhyvinvoinnin asiantuntija Reetta Yrttiaho.

Silti yrityksissä panostetaan usein enemmän fyysiseen kuin psykologiseen hyvinvointiin.

– Viime syksyn työhyvinvointimessuilla keskustelimme monien työsuojeluvaltuutettujen kanssa työergonomiasta ja työturvallisuudesta, mutta harva oli pohtinut, miten omassa yrityksessä edistetään psykologista turvallisuutta ja hyvinvointia, hän kertoo.

Porvoolainen Openminds on kahden naisen yritys, joka tarjoaa positiiviseen psykologiaan pohjautuvia työhyvinvointivalmennuksia johdolle, esihenkilöille ja koko yhteisölle.

– Kun meillä on henkisesti hyvä olla, olemme tehokkaampia, sairauspoissaolot ja vaihtuvuus vähenevät  Psyykkinen hyvinvointi vaikuttaa suoraan tulokseen, Yrttiaho sanoo.ja saamme itsestämme ja muista parhaan potentiaalin.

Vastuullisuus on myös työyhteisön hyvinvointia

Openminds on ollut alkutaipaleiltaan lähtien hakenut tukea Posintran yritysneuvojilta.

– Olemme kokeneet sen tosi eteenpäin vieväksi. Siksi osallistuimme myös Balanssiin, kun kuulimme hankkeesta, Yrttiaho kertoo.

Balanssissa Posintra tukee yrityksiä vastuullisuusosaamisen ja liiketoiminnan yhteiskehittämisessä. Työhyvinvointialalla toimivalle Openmindsille hanke tarkoitti mahdollisuutta syventää ymmärrystä yritysten sosiaalisesta vastuusta.

Hankkeen parasta antia oli Yrttiahon mielestä yritysvierailujen ja työpajojen lisäksi keskustelut muiden yrittäjien kanssa. Eräs Balanssi-hankkeen aikana käydyistä ryhmäkeskusteluista teki Yrttiahoon erityisen vaikutuksen.

– Minä ja kaksi muuta yrittäjää keskustelimme kestävyydestä, yksi lumitilanteesta ja toinen kirjanpainajista.Toimimme ihan eri aloilla, mutta kaikilla oli sama ajatus: miten voisimme omalta osaltamme laittaa kortemme kekoon kestävyysasioissa, Yrttiaho kertoo.

– Tässä maailmassa on kaksi tärkeää asiaa: ihmiset ja planeetta, jolla elämme. Hankkeen aikana kirkastui ja vahvistui se, että mikä on meidän pointtimme tässä vastuullisuudessa. Meidän yrityksellä ei ole tuotantoa ja pakkausmateriaaleja, mutta meillä on hyvinvointi. Me haluamme olla sosiaalisen vastuullisuuden puolestapuhujia.

Vaikka monien yritysten strategiaan on kirjattu sosiaalinen vastuu, harvoilla on selvää suunnitelmaa, miten sitä toteutetaan psyykkisen hyvinvoinnin saralla.

– Me voimme auttaa yrityksiä toteuttamaan strategiaansa, Yrttiaho sanoo.

Onko kahden naisen yrityksen ilmastokestävyydellä merkitystä?

Yrttiahon pohtimaan syvällisemmin myös ympäristövastuuta.

– Meidänlainenkin pieni yritys voi tehdä ilmastokestäviä valintoja – ja pitää muistaa myös kertoa niistä. Vaihdoimme esimerkiksi automme sähköisiksi viime syksyllä, sehän on suoraan ilmastoteko. Olemme myös alkaneet enemmän tuottaa sähköisiä materiaaleja ja luopua paperisista, hän kertoo.

Yrttiahon mukaan vastuullisuusviestintä on jo itsessään vastuullisuuden toteuttamista.

– Sillä saamme kerrottua, että yrityksissä tehdään asioita ja innostetaan muitakin toimimaan. Haluamme myös olla etukenossa raportointiasioissa, koska meillä on yritysasiakkaita, jotka joutuvat raportoimaan vastuullisuudestaan, ja meidän tulee osoittaa, että toimimme vastuullisesti. Aiomme muun muassa teettää tulevaisuudessa hiilijalanjälkilaskelman.

Kehitä työyhteisösi hyvinvointia, aloita vaikka tästä

Henkisen hyvinvoinnin kehittämisen keinot ovat monelle tutut, silti niitä voi olla vaikea toteuttaa arjessa.

– Tarvitsemme jatkuvaa muistuttelua aiheesta. Jopa minä tarvitsen, vaikka alalla toiminkin, Yrttiaho kertoo.

Tärkeintä on tehdä konkreettisia muutoksia arjessa. Hyvinvoinnin parantamisen voi aloittaa esimerkiksi viettämällä vähemmän aikaa älypuhelimella ja kuuntelemalla aidosti toista.

– Emme valitettavasti aina ehdi tai osaa kohdata toisiamme, ja menemme kiireen taakse. Älypuhelimet kuormittavat meitä, emmekä kuuntele itseämme. Puhelin aiheuttaa yhteysvajeen itseemme ja toisiin.

Sulje siis puhelin ja kuuntele kollegaa aidosti. Siitä on hyvä aloittaa.

Lisätietoa: Openminds

 

Balanssi – pk-yritykset kestävään kasvuun