Porvoossa käy vuosittain lähes miljoona turistia, joista suurin osa vierailee kesällä. Paikallisille ravintoloille tämä tarkoittaa satojen tarjoilijoiden ja kokkien palkkaamista kuumimmaksi sesonkiajaksi.

Uudenmaan TE-toimisto ja Posintra järjestivät torstaina 7.3. ravintola-alan rekrytointitilaisuuden nuorten neuvontapiste Ohjaamossa. Tarkoituksena oli yhdistää porvoolaiset ravintolat ja kesätöitä etsivät nuoret ja jakaa tietoa alasta, jota vaivaa ympärivuotinen työvoimapula. Tilaisuudessa oli myös mahdollisuus tutustua alan koulutukseen Careerian pisteellä.

 

Osaajat viedään käsistä

Ravintola-ala on kasvava eikä laskua ole näkyvissä. – Osaajat napataan suoraan koulun penkiltä, Careerian kouluttaja Mirja Martin kertoi tapahtumassa. Martinin mukaan yritykset ovat parin viime vuoden aikana ottaneet yhä enemmän yhteyttä oppilaitoksiin. Ala työllistää hyvin ja tarjoaa monipuolisia töitä. Työntekijöiltä vaaditaan kielitaitoa, joustavuutta, asiakaspalveluhenkisyyttä ja stressinsieto- sekä yhteistyökykyä.

Ravintolatyöntekijäksi voi työllistyä ilman alan peruskoulutusta, mutta sitä voi myös opiskella monenlaisissa eri koulutusohjelmissa. Careeriassa on vaihtoehtoja perustutkinnoista erikoisammattitutkintoihin. – Täällä ei välttämättä tarvitse istua koulun penkillä, vaan opiskelija pääsee käytännössä oppimaan alaa esimerkiksi oppisopimuskoulutuksessa, Martin vinkkasi.


Ravintolan henkilökunta jopa kaksinkertaistuu kesäksi

Rekrytointitapahtumaan osallistuneet Zum Beispiel ja Fryysarinranta tuplaavat henkilökuntansa kesäkaudeksi. Kesätyöntekijöiden etsiminen on pitkä prosessi, ja kasvokkain kohtaaminen helpottaa rekrytointia. – Työntekijöillämme ei tarvitse olla ennestään kokemusta, koulutamme henkilöt työhönsä. Rakennamme tiimiä, johon uusi henkilö perehdytetään ennen kuin kesä räjähtää käyntiin, Zum Beispielin ravintoloitsija Anton Frankenhaeuser sanoi.

Ravintolapäällikkö Toni Kiiski etsi työntekijöitä sekä ravintola Fryysarinrantaan että Lippakioskiin. – Koska olemme auki vain kesäsesonkina, valtaosa työntekijöistä etsitään joka kevät uudestaan. Saamme paljon hakemuksia, mutta jos hakijalla on yhtään aiempaa kokemusta alalta, hän erottuu edukseen. Kiiski muistutti, että koska kesän asiakkaista noin 30 prosenttia on ulkomailta, työntekijältä vaaditaan hyvää kielitaitoa. – Ruotsin- ja venäjänkielitaito on plussaa, englanninkielen osaaminen on välttämättömyys.

 

Hygieniapassi avaa ovet moneen työhön

Päivän suosituin piste oli hygienia- ja anniskelupassipöytä, jossa ensisijaisesti nuoret saivat ilmoittautua passitestiin kymmenen euron hintaan. Hygieniapassi on tarpeellinen paitsi kahviloissa ja ravintoloissa, myös elintarvikemyymälöissä ja monissa logistiikka-alan työtehtävissä. – Koskaan ei voi tietää, koska hygieniapassin tarvitsee. Sen valmiiksi hankkiminen osoittaa työnantajalle proaktiivisuutta ja erottaa positiivisesti hakijajoukosta, Martin selitti.

 

Ravintola-alan töitä edelleen jaossa

Vaikka monet kesätyöpaikat on tältä keväältä jo täytetty, tilanne ravintola-alalla elää jatkuvasti – töitä kannattaa siis kysyä vuodenajasta viis. Ala tarjoaa kesän lisäksi töitä myös pidemmäksi aikaa, usein joustavasti elämäntilanteen mukaan. –  Ravintola-ala on hyvä ala! Työt ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia, eikä ravintoloissa tarvitse seistä tumput suorina. Tarjolla on paljon osa-aikatöitä, jotka sopivat myös esimerkiksi opiskelun oheen, Posintran Anne Wetterstrand vinkkasi.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.