Yrityksen ja koulun yhteistyö on yritykselle parhaimmillaan ennakoivaa rekrytointia ja markkinointia. Se tarjoaa tuoreita näkökulmia ja tutkimustietoa.

Pahimmillaan se on ajanhaaskausta. – Kuuleehan niitä kauhutarinoita, joissa yritys saa opiskelijalta jotain aivan muuta kuin luulee saavansa, mutta varmasti se on aika harvinaista, Porvoon Autopalvelun laatujohtaja William Roberts (kuvassa) sanoo.  – Me olemme olleet tosi iloisia ja tyytyväisiä. En näe oppilaitosyhteistyössä kuin positiivisia puolia, Roberts toteaa.

Porvoon Autopalvelu William Roberts

Oppilaalta ideoita palvelun parantamiseen

Porvoon Autopalvelu aloitti viime syksynä opinnäytetyöprojektin Lauren opiskelijan, Matti Ropposen kanssa.

– Posintran yrityskehittäjä Ari Långsjö ehdotti yhteistyötä, ja se osui meille erittäin hyvään saumaan, Roberts kertoo.

Autokauppa on muuttunut radikaalisti. Ihmiset eivät käy entiseen malliin kiertelemässä kaupoissa katsomassa, vaan tutustuvat autoihin netissä. Autokaupassa myynnin tehtävä on lähinnä kaupan päättäminen.

Oman haasteensa tilanteeseen tuo Porvoon kova kilpailutilanne.

– Porvoo on oikea automyynnin keskittymä, Roberts kertoo. – Pienenä toimijana asiakaspalvelu on se, jolla me voimme erottua ja pärjätä.

Ulkopaikkakuntalaisen Ropposen tehtäväksi annettiin mystery shopping -tutkimuksen tekeminen. Tarkoituksena oli selvittää kilpailijoiden toimintaa ja poimia hyviä ideoita Porvoon Autopalvelulle.

Onnistuneen yhteistyön avain: selkeät tavoitteet

Yritys voi tarjota opiskelijalle hyvinkin pienestä kehittämistarpeesta opinnäytetyön aiheen. Se onnistuuko yhteistyö opiskelijan kanssa tai ei, on kiinni tietysti opiskelijasta mutta myös yrityksestä.

Robertsin mukaan yrityksen tulisi ensin luoda itselleen selvät tavoitteet ja tahtotila siitä, mitä oppilastyöltä halutaan saavuttaa.

– On tärkeä viestiä tavoitteet oppilaalle selkeästi. Alussa se vaatii enemmän yhteydenpitoa. Me teimme Ropposen kanssa yhdessä kyselypohjan, joka hyväksyttiin koululla ja meillä. Näin varmistimme, että opiskelija tietää, mitä häneltä toivomme.

Selkeys on tärkeää myös opiskelijalle.  – Yrityksellä ja opiskelijalla täytyy ehdottomasti olla päämäärä työhön ja sen toteuttamiseen, jotta molemmat osapuolet tietävät sen aikataulutuksen ja lopputuotoksen. Tavoitteet ja lopputuotos tulisi miettiä ja rajata selkeästi, Ropponen sanoo.

 

Tuoreita näkemyksiä monelta taholta

Porvoon Autopalvelun ja Ropposen yhteistyö toi hyötyä molemmille osapuolille.

– Saimme useita kehitysideoita, jotka aiomme heti ottaa käyttöön. Ropponen löysi vastaukset juuri niihin asioihin, joihin halusimmekin, Roberts sanoo.

– Minulle oli suuri merkitys sillä, että sain tehtyä opinnäytetyön minulle kiinnostavasta aiheesta ja yrityksestä. Porvoon Autopalvelu oli erinomainen yritys tähän projektiin, koska heillä on selkeää halua kasvaa yrityksenä ja parantaa palvelunsa tasoa, Ropponen sanoo.

Yhteistyö toi tuoreita näkemyksiä Ropposen lisäksi Laurealta ja Posintralta.

– Itse asiassa pidimme lopputyön esittelyn Posintran tiloissa. Posintraltakin oli kaksi edustajaa mukana, saimme heiltä hyviä ehdotuksia. On arvokasta saada näkökulmia eri suunnista. Meillä on se oma näkemyksemme, ja muut näkevät asiat eri tavalla, Roberts kertoo.

–  Nyt on enää meistä kiinni, miten hyödynnämme päättötyön tuloksia. Koronaepidemian aikaan onkin mukavasti aikaa hioa myynnin prosesseja kuntoon.

 

Yritysyhteistyö tuo työelämän lähemmäs opiskelijaa

Yritysyhteistyö tuo työelämän lähemmäs opiskelijaa ja opettaa työelämästä ja sen vaatimuksista. Opiskelijat voivat sen kautta myös löytää itselleen työ- tai harjoittelupaikan.

Aina yhteistyöyrityksen löytäminen ei ole helppoa.

– Päättötöihin ei ole helppo löytää yhteistyöyrityksiä, vaikka tarjoaisi ilmaiseksi apua yrityksille, Roberts kertoo.

Hän tietää, mistä puhuu. Hän on tehnyt elämänsä aikana kaksi päättötyötä, joista toisen hän teki Porvoon Autopalvelulle.

– Yhteistyön kautta opin tämän yrityksen syvällisemmin, tutustuin alaan ja sain kontakteja. Yritysyhteistyö saattaa muuttaa koko elämän suuntaa. Oli mahtavaa pystyä tarjoamaan nyt myös toiselle opiskelijalle tämä mahdollisuus.

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.