Posintra | Tiedote 24.11.2020

Matkailu on ollut pitkään pysähdyksissä. Siitä huolimatta Pellingin saaristoon saatiin kesällä maksavia japanilaisia asiakkaita suorana lähetyksenä toteutetuille virtuaalimatkoille. Keiko Morishitan yrityksen kesäpilotti johdatti lopulta yli 16 miljoonaa japanilaista TV-ruutujen ääreen, kun lähetys Pellingistä näytettiin Japanissa lokakuun puolivälissä. Nyt matkoja halutaan kehittää myös muihin alueen kohteisiin.

Japanilainen Keiko Morishita on kulttuuriviennin konkari, joka on jo vuosien ajan tutustuttanut japanilaisia suomalaiseen osaamiseen, kulttuuriin ja arkielämään. Pitkään jatkunut yhteistyö japanilaisen median kanssa tuotti kesällä hedelmää myös itäisellä Uudellamaalla. Morishitan työnä pilotoitiin suorana lähetyksenä toteutettuja virtuaalimatkoja Pellingin saaristoon.

 

Ednäs varv, Cay Gustafsson studiovieraana studiogäst. Kuvaaja: M. Mikkola

Keiko Morishita haastattelemassa suorassa lähetyksessä pellinkiläistä Cay Gustafssonia Ednäs Varvin telakalla. Kuva: M. Mikkola.

 

Morishita kartoitti pilotin toteutukseen eri mahdollisuuksia kevään 2020 aikana. Kohteeksi valikoitui Pellingin saaristo. Mukaan kokeiluun lähti rohkeasti myös japanilainen Matkatoimisto Finntour, joten tekninen toteutus, lipunmyynti ja lähetyksen hallinnointi olivat ammattilaisten käsissä. Posintraa pyydettiin mukaan apuun ja saimme tällä tavalla todistaa digitaalisuuden mahdollisuuksia kulttuuri- ja luontomatkailussa.

– Pilotti osoitti, että ihmisillä on kyky virtuaalisestikin siirtyä toiseen paikkaan ja olla siinä vahvasti tunteella läsnä, eläytyen lähetyksen tapahtumiin ja maisemiin. Tässä auttaa toimittajan ammattitaito sekä ymmärrys siitä, mitä virtuaalisuus vaatii jo valmisteluvaiheessa, sanoo projektipäällikkö Annika Weckman Posintrasta.

Paikallinen yhteistyö avain onnistumiseen

Posintra otti tehtäväkseen paikallisen yritysyhteistyön rakentamisen sekä tuotannon koordinoinnin paikan päällä. Myös Pellinkiläiset yrittäjät ja kyläyhdistys Pellinge Byaråd r.f. tulivat mukaan tukemaan projektia. Paikalliset yrittäjät antoivat aikaansa ja lupautuivat mukaan studiovieraiksi sekä osallistuivat etukäteen tehdyn materiaalin toteutukseen.

 

Yrittäjä Jon Englund keittää pannuakahvia, pannkaffe i direktsändning. Kuva: M. Mikkola

Pellinkiläinen yrittäjä Jon Englund keittää suorassa lähetyksessä pannukahvia. Kuva: M. Mikkola.

 

– Virtuaalimatkojen toteutus oli silmiä avaava kokemus, ja yrittäjien vilpitön ja rohkea osallistuminen todisti, että tällaista on täysin mahdollista toteuttaa. Virtuaalinen matkailu on kiinnostava mahdollisuus, jossa hiilijalanjälki on pieni ja kokemus siihen verrattuna suuri, Annika Weckman sanoo.

Kesän aikana toteutettiin neljä live-lähetystä neljällä eri teemalla: Matkailijana Pellingissä, Pellinki ja meri, Pellinki ja metsä sekä Pellinki ja pellinkiläisten arki. Yleisöllä oli mahdollisuus olla mukana lähetyksissä erilaisin hauskoin tavoin. Maksavia asiakkaita riitti joka lähetykseen ja palaute oli innostavaa.

– Palautteiden avulla jatkamme lähetysten kehittämistä ja toivomme, että voimme jatkaa tätä virtuaalimatkailua myös koronan jälkeisessä maailmassa, kommentoi Keiko Morishita.

Posintralle yhteistyökokeilu oli osa pitkään jatkunutta matkailun kehittämistä ja Japani-yhteistyötä.

 


Lisätietoa virtuaalisista lähetyksistä Japanissa

Morishitan tuottamat virtuaalimatkat herättivät niin paljon kiinnostusta Japanissa, että valtakunnallinen sanomalehti Mainichi-shimbun (Japan Daily News – Mainichi) nosti kokeilun päivän uutiseksi Tove Janssonin syntymäpäivänä 9.8.2020.

Tämä johti lopulta siihen, että suosittu japanilainen tv-ohjelma “Discovery of the World’s Mysteries” esitteli suomalaista elämäntapaa esittelevässä jaksossaan lauantaina 17.10.2020 myös Pellingin kulttuuria ja yrittäjiä kaikkiaan 16 miljoonalle katsojalle. Ohjelmaa on tuotettu Japanissa vuodesta 1986 lähtien ja se näytetään TBS-kanavalla aina lauantaisin klo 21-22. Visit Finland Japanin ja TBS:n yhteistyöstä voi lukea lisää Business Finlandin blogista.

Lisäksi Morishita toteuttaa tilaustyönä viralliselle “We love Moomin” -fanisivustolle neljä videota Pellingistä. Elokuussa 2020 ilmestyi myös Morishitan haastattelu Pellingistä kaksiosaisena artikkelisarjana valtakunnallisessa Asahi-shimbuni sanomalehdessä.

Tunnin livelähetys ja sen rakenne:

● Jokaisella lähetyksellä on oma teema
● Kolme videota etukäteen kuvattuina ja editoituina
● Videoiden selostus suorassa lähetyksessä
● Studio-vieraan haastattelu
● Arvonta katsojien kesken
● Virtuaalimatkan lipulla voi katsoa lähetyksen tallenteen jälkikäteen

 

Lisätietoja:

Posintra, projektipäällikkö Annika Weckman, +358 50 308 4388,

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.