- Yritystarinat, Vastuullisuus
Luotsi törmäytti luovan alan yrittäjät yhteen
Hanke synnytti rajoja ylittävää yhteistyötä.
Pianisti-laulaja Tessa Virta ja valokuvaaja Anette Sundström saivat Luotsi-hankkeesta asiantuntija-apua toimintansa kehittämiseen. Ensimmäisestä tapaamisesta käynnistyi myös oma yhteinen projekti.
Mitä tapahtuu, kun törmäytetään yhteen luovan alan yrittäjiä ja eri alojen asiantuntijoita? Parhaimmillaan uusia ideoita, yhteistyökuvioita ja poikkitaiteellisia liiketoimintamahdollisuuksia. Ensimmäisen, syksyllä 2021 alkaneen Luotsin tavoitteena oli yhdistää korona-ajasta kärsineet luovan alan yrittäjät ja auttaa luomaan heille uutta liiketoimintaa digikeinoin. Koska kyseessä oli ensimmäinen Luotsi-hanke, sisältöä ei ollut lyöty lukkoon.
– Emme vielä tienneet, mitä hankkeesta voisi syntyä. Osallistujat olivat mukana hankkeen palvelumuotoilussa, ja siitä tuli opettavainen matka meille kaikille, kertoo Posintran yrityskehittäjä Annika Weckman.
Pianisti-laulaja Tessa Virta oli syksyllä 2021 avoin uusille projekteille. Koronakriisin myötä keikat olivat loppuneet ja kalenteriin oli tullut tilaa.
– Istuin kotona ja mietin, mitä tekisin seuraavaksi. Kun juttelin Annikan kanssa hankkeesta puhelimessa, keksimme, että voisin saada sen kautta apua uuden levyn tuottamiseen, Virta kertoo.
Virta on aiemmin tuottanut levynsä itse, mutta nyt hän sai avukseen eturivin tuottajan, Janne Oinaksen.
– Oli hyvä, että sain hankkeesta myös motivaattorin tai deadlinen tehdä jotain uutta.
Valokuvaaja Anette Sundströmiä Luotsi ei kiinnostanut aluksi lainkaan. Töitä oli liikaakin.
– Annika Weckman huijasi minut mukaan, Sundström nauraa. – Hän sanoi, että ”tule vain Teamsiin kuuntelemaan”.
Hanke nappasi kuitenkin mukaansa, ja pian Sundström oli vaihtamassa ideoita muiden yrittäjien kanssa ja osallistumassa muillekin luennoille. Luennoilla käytiin läpi yritystoiminnan pyörittämisen peruselementtejä: tavoitteita, strategioita ja visioita sekä markkinoinnin perusteita. Aava & Bang -kasvumarkkinointitoimiston päävalmentaja Teemu Kankaisen johdolla pohdittiin myös, millaisia esteitä tai kuiluja yrittäjän pitää ylittää, että hän pääsee tavoitteisiinsa.
Monet osallistujista alkoivat kehittää digiprojektia, joka auttaisi pääsemään tämän kuilun yli. Sundströmin tavoitteiden esteenä oli ajankäytön hallinta. Valmentajaksi hänelle ohjattiin valokuvaaja Elli Keski-Loppi. Jo ensimmäisestä Luotsi-tapaamisesta starttasi jotain muutakin uutta: Virran ja Sundströmin yhteinen kuvaussessio.
– Meillä synkkasi heti tosi hyvin, ja päätimme aika kiireellä, että lähdemme heti seuraavana päivänä ottamaan kuvia, Virta kertoo.
Ulkona satoi lunta ja maa oli peittynyt valkoiseen.
– Kuvaukset sujuivat tosi hyvin! Tyllihameenikin repesi, kun putosin puusta, Virta nauraa.
Kaksikko järjesti myöhemmin myös toiset kuvaukset. Molempien kuvausten satoa on nähty muun muassa Virran levyjen kansissa. Tuottaja Oinaksen kanssa aloitetta yhteistyö poiki uuden ammattimaisemmin tuotetun levyn ja näkyvyyttä Spotifyssa.
– Olen ennenkin julkaissut musiikkia Spotifyssa, mutta Oinas osasi neuvoa, miten kappaleet saa siellä paremmin esille ja miten niitä markkinoidaan, Virta kertoo.
Keski-Lopen yhteistyöstä syntyi ammattimaisemmat kuvaussopimukset ja kuvauspaketit. Sundström sai myös apua hinnoitteluunsa.
– Elli ehdotti, että nostaisin hintojani. Ajattelin, etten mitenkään voi tehdä sitä, mutta hän vain sanoi, että minun täytyy uskoa, että näin se on. Katso vaikka, Sundström sanoo.
Hintojen nostaminen ei lopulta karkottanut asiakkaita.
– Työni olisivat selvästi vähentyneet, jos osaisin sanoa ei, Sundström virnistää.
– Meillä synkkasi tosi hyvin Ellin kanssa. Hän avasi silmäni monessa asiassa.
Annika Weckman on kiitollinen siitä, miten ensimmäinen Luotsi lopulta meni.
– Tämä oli kyllä yksi parhaista työtehtävistäni. Sain miettiä, mitä tästä voisi syntyä ja näin, mitä kukin yrittäjä tästä lopulta sai. Kun nämä valovoimaiset luovan alan yrittäjät yhdisti samaan ryhmään, mahdollisuuksia oli loputtomasti. Myös me Posintralla opimme hankkeesta paljon!
LUOTSI – Yritysten muutoskyvykyyttä vahvistamassa -hanke on Posintran ja Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke ja Novago Yrityskehitys Oy toteuttama yhteishanke. Posintran osa-hankkeen kohderyhmänä ovat yrittäjät, joiden toimipaikka on Porvoo, Askola, Myrskylä tai Pukkila. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto, rahoituksen myöntäjänä Hämeen ELY-keskus. Hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksesta, osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.