- Hankkeet, Yritystarinat
Cassandras Trädgård -yrittäjä: ”Luotsi sai mielikuvituksen liikkeelle.”
Cassandra Wikström sai Luotsista uusia ideoita ja varmuutta valitsemalleen tielle.
Porvoolainen Cassandra Wikström avasi viime vuonna kauppapuutarhan Tarmolaan. Luotsiin hän osallistui oppiakseen uutta. ”Olin ehkä juuttunut siihen, etten osaa tai tiedä. Luotsista jokin lähti pyörimään.”
Kiireistä, kiireistä, kiireistä, sanoo Cassandra Wikström puutarhamyymälässään. Sesonkiaika on alkanut ja vasta vuoden ikäisellä kauppapuutarhalla lappaa asiakkaita.
Syys-talvikaudella Wikströmillä on enemmän aikaa muuhunkin kuin yrityksen perustoimintojen pyörittämiseen – vaikka yrityksen kehittämiseen. Siksi Wikström osallistui viime syksynä alkaneeseen Luotsi-hankkeeseen.
– Osallistun mielelläni vähän kaikkeen mahdolliseen. Haluan oppia koko ajan uutta, hän kertoo.
Luotsin tavoitteena on luoda yrittäjille uutta liiketoimintaa digitaalisten mahdollisuuksien avulla.
Hankkeeseen osallistuneet yrittäjät pääsevät tapaamaan muita luovan alan yrittäjiä ja osallistumaan erilaisiin valmennuksiin.
– Osaamme hyvin puutarha-alan, mutta erityisesti markkinoinnissa kaipasimme apua. Se ei ole meidän osaamisalaamme. Vaikka opiskelin markkinointiakin agrologikoulutuksessa, siitä on jo aikaa. Koko ajan tapahtuu uusia asioita, joista pitäisi pysyä kärryillä, Wikström sanoo.
Valmennuksista ja muiden yrittäjien tapaamisista Wikström sai kaivattua vahvistusta myös siitä, että yritys on oikealla polulla muun
muassa hinnoittelussaan.
– Meidän alamme on usein alennusmyyntivetoinen. Me emme halua mennä sille tielle. Luotamme, että asiakkaamme tulevat meille laadun, ei alennustuotteiden takia, Wikström kertoo.
– Kasvatamme kaiken itse täällä ja teemme paljon käsin. Rakastamme työtämme ja laitamme kaiken osaamisemme siihen, että tuotteemme olisivat laadukkaita. Luotsista sain varmuutta siihen, että saamme olla omanlaisiamme.
Verkostot ovat hyvä ideapankki
Yksi Luotsi-hankkeen suurimmista arvoista on Wikströmin mukaan se, että siinä pääsee verkostoitumaan muiden pienyrittäjien kanssa.
– Juttelimme yhteisissä aamutapaamissa kaikesta mahdollisesta aasta ööhön. Jos oli jotain, mitä itse ei osannut, aina löytyi joku, joka tiesi aiheesta, hän kertoo.
Yrittäjät ovat pitäneet yhteyttä myös hankkeen ulkopuolella sekä Instagramin kautta että yhteisin tempauksin.
– Saimme verkostosta idean, että voisimme kutsua kevättapahtumaamme myös muita yrityksiä, ja Luotsista mukaan tuli MiniDude. Mielelläni tekisin enemmän yhteistyötä porvoolaisten yritysten kanssa, myös muiden puutarha-alan yritysten. En näe yhteistyötä kilpailuna, vaan voimme yhdessä sillä nostaa alaa.
Luotsista uusia digi-ideoita
Luotsissa jokaiselle yrittäjälle ideoidaan myös omaa digiprojektia.
– Me todennäköisesti avaamme tulevaisuudessa verkkokaupan. Kesken sesongin emme vielä ehdi, mutta valmistelemme jo asiaa, Wikström kertoo.
– Opin tosi paljon uutta ja mielenkiintoista Luotsista. Vaikkemme ole kaikkea ottaneet vielä omaan toimintaamme, se on herättänyt ajatukset ja mielikuvitus lähti liikkeelle. Ennen olin ehkä juuttunut siihen, etten osaa tai tiedä. Sain vahvistuksen, että osaan. Luotsi avasi jotain itsessä ja jokin lähti pyörimään.
LUOTSI – Yritysten muutoskyvykyyttä vahvistamassa -hanke on Posintran ja Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke ja Novago Yrityskehitys Oy toteuttama yhteishanke. Posintran osa-hankkeen kohderyhmänä ovat yrittäjät, joiden toimipaikka on Porvoo, Askola, Myrskylä tai Pukkila. Hankkeen päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto, rahoituksen myöntäjänä Hämeen ELY-keskus. Hanketta rahoitetaan REACT-EU-rahoituksesta, osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.