- Hankkeet, Yritystarinat, Vastuullisuus
Maanrakennus Forsström: ”Olemme ylpeitä, että saamme olla Porvoon ensimmäisiä ilmastokumppaneita”
Porvoossa on nyt mahdollisuus liittyä Ilmastokumppanuus-verkostoon. Maanrakennus Forsström ja Porvoon kaupunki solmivat ilmastokumppanuuden, jossa yritys sitoutuu kehittämään toimintaansa ympäristöystävällisemmäksi ja saa siihen tukea kaupungilta. ”Menemme pienin askelin eteenpäin. Ajan mittaan se tekee jo paljon.”
Porvoo on ottanut askeleen kohti ilmastotavoitteitaan ja panostaa nyt myös alueen yritysten vihreän siirtymän tukemiseen.
Yritykset voivat solmia kaupungin kanssa ilmastokumppanuuden ja saada tukea ja näkyvyyttä ilmastoteoilleen.
Yksi Porvoon ensimmäisistä ilmastokumppaneista on Maanrakennus Forsström.
– Olemme ylpeitä siitä, että saamme olla Porvoon ensimmäisiä ilmastokumppaneita, kertoo Gunilla Forsström-Nyman.
Maanrakennusalalla päästöjen leikkaaminen on hidasta
Forsström-Nyman kertoo, että vastuullisuus on ollut tärkeä osa yrityksen toimintaa jo pitkään.
– Olemme pyrkineet minimoimaan päästömme esimerkiksi optimoimalla kuljetuksia, kierrättämällä jätteet ja etsimällä uusiokäyttömahdollisuuksia maa-ainekselle. Kun uusimme kalustoa, etsimme ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, Forsström-Nyman sanoo.
Hänen mukaansa maanrakennusalalla hiilijalanjäljen madaltaminen ei ole yksinkertaista.
– Alamme on haastava. Suurimmat päästömme tulevat kalustostamme ja sen käytöstä, mutta kaluston uusiminen vie aikaa, koska uudet koneet maksavat sadastatuhannesta eurosta aina yli kahteensataan tuhanteen, Forsström-Nyman sanoo.
Häntä kiinnostaisi sähkökäyttöiset kaivinkoneet, mutta ne ovat vielä uusi ilmiö alalla, eikä hänellä ole vielä riittävästi tietoa sähkökäyttöisten kaivinkoneiden toimivuudesta työmailla. Lisäksi akkujen valmistuksen vastuullisuus huolettaa.
Samaan aikaan vastuullisten valintojen paine kasvaa. Yhä useammat kunta- ja yritysasiakkaat vaativat aliurakoitsijoiltaan vastuullisuutta ja tarkkailevat esimerkiksi ajoneuvojen päästöluokituksia.
Forsström-Nymanin mukaan moderni ja vähäpäästöinen kalusto ei ole pelkästään kilpailuvaltti, vaan myös työntekijöiden ergonomian ja hyvinvoinnin kannalta tärkeä asia.
Forsström-Nyman pohtii myös tulevaisuuden kehitysaskeleita:
– Harkitsemme, että tekisimme Posintran avulla yhä tarkempaa seurantaa kalustomme polttoaineen kulutuksesta. Tällä hetkellä emme vielä tiedä tarkalleen, miten paljon kukin yksittäinen kone kuluttaa, hän sanoo.
– Menemme pienin askelin eteenpäin. Ajan mittaan se tekee jo paljon.
Verkostoituminen kannattaa aina
Porvoon Ilmastokumppanuus-verkostossa yritykset pääsevät työskentelemään Porvoon kaupungin, Posintran ja Laurea-ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa ja tutustumaan muihin paikallisiin yrittäjiin.
– Oli kiva kuulla muiden ajatuksia. Meidät jaettiin ryhmiin, ja me kuuluimme infraryhmään, jossa oli muutamia saman alan yrittäjiä. Saimme pallotella ajatuksia, mikä oli antoisaa, Forsström-Nyman kertoo.
Ryhmäkeskusteluissa kuuli, missä muut ovat menossa omissa vastuullisuusteoissaan.
– Eihän sitä myöskään tiedä, jos tulevaisuudessa tekisimme näiden muiden yritysten kanssa jotain yhteistyötäkin. Verkostoituminen on aina hyvä asia, Forsström-Nyman sanoo.
Hänen mukaansa ilmastokumppaniksi ryhtyminen oli kaikin puolin antoisa kokemus.
– Ilman muuta kannattaa aina osallistua tähän jo siksi, että oppii uusia asioita ja saa kysyä ammattilaisilta neuvoa. En kadu, että lähdin mukaan.
Porvoon ilmastokumppanuus on avoin verkosto, joka tarjoaa tukea yrityksille ja organisaatioille ilmasto- ja ympäristöosaamisen kehittämisessä. Kumppanuuteen liittyminen on mahdollisuus olla osa vihreää liiketoimintaa kehittävää edelläkävijäverkostoa.
Tämä artikkeli on toteutettu osana Co2Jump – Ilmastoloikka kumppanuuteen hanketta.
Lue lisää hankkeesta.