- Hankkeet, Yritystarinat, Vastuullisuus
Brunberg: ”Tavoitteemme on puolittaa tuotantomme hiilijalanjälki vuoteen 2030 mennessä.”
Vastuullisuus on megatrendi yrityksissä, ja sen toteuttamiseen on nyt kovaa painetta EU:nkin suunnasta. …
Huolellinen liiketoiminnan suunnittelu on yrityksen perustamisen tärkein vaihe. Ota talteen parhaimmat vinkit liiketoimintasuunnitelman laatimiseen!
Ideasta pikkuhiljaa yritykseksi! Liiketoimintasuunnitelman avulla unelmastasi ja ideastasi syntyy kannattavaa ja kestävää yritystoimintaa. Tarvitset liiketoimintasuunnitelman aina, jos olet hakemassa ulkopuolista rahoitusta. Lisäksi liiketoimintasuunnitelma selkeyttää sinulle sitä, mitä tuleman pitää. Kun suunnittelet yrityksen perustamista ja liiketoiminnan käynnistämistä, on apua saatavilla niin kannattavuus-, rahoitus- ja myyntilaskelmien teossa, lupa- ja ilmoitusasioissa, yrittäjän eläke- ja sosiaaliturva-asioissa kuin kirjanpito- ja vakuutusasioissa.
Liiketoimintasuunnitelma kiteyttää yrityksesi tarkoituksen sekä auttaa sinua hahmottamaan liikeideaasi ja sen käytännön toteutusta. Mitä suurempia tavoitteita kohti pyritään, sitä tarkempi liiketoimintasuunnitelma tarvitaan. Liiketoimintasuunnitelmassa voidaan muun muassa hahmotella tuotteiden hinnoittelua, suunnitella myyntiä ja markkinointia, arvioida tuotannon resursseja, tehdä henkilöstö- ja tuotekehityssuunnitelmaa sekä pohtia patentteja ja riskianalyysejä. Aloittava pienyrittäjä pääsee alkuun kuitenkin yksinkertaisellakin versiolla. Kaikkein tärkein kysymys pohdittavaksi on, onko liikeideallesi riittävästi kysyntää ja asiakkaita?
Huolella tehty liiketoimintasuunnitelma antaa vakaan pohjan myyntitavoitteiden saavuttamiseen, ja se toimii työkaluna myös myöhemmissä yrittäjyyden vaiheissa. Liiketoimintasuunnitelma kannattaa tehdä ennen kaikkea itseä varten, mutta se on tarpeellinen myös esimerkiksi starttirahaa, rahoitusta tai tukia hakiessa. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen on kannattavaa myös silloin, kun ostaa itselleen jo olemassa olevan yrityksen. Liiketoimintasuunnitelman tekoon löytyy valmiita pohjia, kuten business model canvas, joka auttaa kehittämään ja selkeyttämään jo olemassa olevaa liiketoimintaa.
Kuvaile liikeideaasi: kerro, mitä tuotteita tai palveluja myyt, kenelle ja miten. Millaista kysyntää tuotteillesi tai palvelullesi on ja mihin tarpeeseen tai ongelmaan niillä vastaat? On hyvä pohtia, ketkä ovat kilpailijoitasi ja kuinka erotut heistä, jotta asiakkaasi haluaa valita juuri sinut. Tärkeää on myös tietää, keitä asiakkaasi ovat ja miten tavoitat heidät.
Yrittäjäksi ryhtyessä kiinnostaa tietysti se, mitä tällä voi tienata. Siksi on tärkeää suunnitella, millä kaikilla tavoilla saat myyntiä aikaan ja rahaa yrityksellesi. Kaikki lähtee jo hinnoittelusta: kuinka hinnoittelet tuotteesi tai palvelusi ja mihin hinnoittelusi perustuu? Kuinka suurta myyntiä tavoittelet päivässä, viikossa, kuukaudessa tai vuodessa? Voit hahmottaa tätä esimerkiksi myytyjen tuotteiden tai asiakkaiden lukumääränä.
Liiketoimintaan liittyy aina riskejä. Erilaiset riskit on hyvä tiedostaa, eikä niiden huomioiminen tarkoita sitä, etteikö yrityksesi voisi silti menestyä. Mieti siis, mitä riskejä liiketoimintaasi liittyy ja mitä niiden toteutumisesta voi seurata. Entä kuinka voit varautua riskeihin? Riskien kartoittamisessa voi käyttää apuna esimerkiksi SWOT-analyysiä, jossa listataan yrityksen vahvuudet, heikkoudet, mahdollisuudet ja uhat. Liikeidea nojaa usein yrittäjän osaamiseen, joten voit kirjata lyhyesti myös, mitä sinä tai mahdollinen tiimisi osaatte jo nyt ja mitä osaamista tarvitsette lisää.
Talouslaskelmien avulla hahmotat, kuinka kannattavaa liiketoimintasi on ja saatko maksettua itsellesi palkkaa. Kannattavuuslaskelma, joka koostuu investointi- ja rahoitussuunnitelmasta, myyntilaskelmasta sekä kustannuslaskelmasta, tulee tehdä aina yritystä perustettaessa, yritystoiminnan laajentuessa tai silloin, kun tuodaan uusia tuotteita tai palveluita markkinoille. Laskelma auttaa sinua hahmottamaan, mitä kuluja yritystoimintaan liittyy ja minkä suuruisella kokonaismyynnillä kulut katetaan, jotta toimintasi on kannattavaa ja pääset toivottuun tulokseen. Laskelmaan kirjataan kaikki menot ja arvioidut tulot. Jos tarvitset apua laskelman tekemiseen, voit etsiä juuri omalle yrityksellesi sopivan mallin tai käyttää esimerkiksi Yritystulkin suunnitelmapohjaa, joka sisältää esimerkkilaskelman, tulossuunnitelman kolmelle vuodelle sekä kassabudjetin ensimmäiselle vuodelle.
Näitä ovat kaikki sellaiset kulut, jotka on pakko maksaa, vaikka myyntiä ei olisi lainkaan. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi palkat, toimitilan vuokra, sähkö, vesi, vakuutukset ja YEL-maksu eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu. Ota huomioon myös markkinointikulut, kuten nettisivujen perustamiskulut sekä digimarkkinointi.
Nämä kulut vaihtelevat tuotannon ja myynnin määrän mukaan. Yleensä, jos myyntisi kasvaa, myös muuttuvien kustannusten määrä kasvaa ja päinvastoin. Muuttuvia kustannuksia ovat esimerkiksi erilaiset raaka-aineet ja materiaalit.
Arvioi kulut mieluummin yläkanttiin kuin liian alhaisiksi, sillä asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan. Esimerkiksi raaka-aineiden kustannukset voivat nousta tai työväline hajota. Kun kaikki kulut ovat tiedossa, voit arvioida millä hinnalla, aikavälillä ja määrällä yrityksesi pitää myydä, jotta toiminta on kannattavaa. Myyntitarvetta arvioidessa kokonaismyynti kannattaa jaotella tunti-, päivä- tai kuukausilaskutustavoitteiksi. Tämä auttaa näkemään, kuinka realistinen oma arviosi on.
Kirjanpitovelvollisuus tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että yritystoiminnan tuloista, menoista, varoista ja veloista on pidettävä kirjaa. Kirjanpidon järjestämisvastuussa on vastuullinen yrittäjä.
Suurin osa yrittäjistä antaa kirjanpidon ja palkanlaskennan tilitoimiston hoidettavaksi. Hyvä tilitoimisto tukee ja neuvoo yrittäjää. Tilitoimiston tarjoama palvelu on on asiantuntijapalvelua, jolloin halvin tilitoimisto ei useinkaan ole etevin. Siksi ennen tilitoimiston valintaa kannattaa keskustella paikkakunnan yrittäjien kanssa ja kuunnella heidän mielipiteitään. Ammattitaitoinen ja laajasti yritystoimintaa tunteva kirjanpitäjä on myös merkittävä lisäarvo yrittäjän oman liiketoiminnan kehittämisessä. Me autamme sinua valitsemaan itsellesi sopivan kirjanpitäjän!
Kaipaatko apua yrityksen perustamiseen, liiketoiminnan kehittämiseen tai yrittäjän arjen erilaisiin kysymyksiin? Meidän yritysneuvonnastamme saat tukea yrittäjyyden eri vaiheisiin ja oman suunnan löytämiseen!