
Mot en cirkulär ekonomi: Plastoco
”Hållbarhetsbranschen förändras snabbt. Via WeCircle fick vi höra vad som är på gång och vad det lönar sig att satsa på.” Berättar Plastocos kvalitetschef Otto Nissfolk.
Ta inte för stora tuggor på en gång
Hållbarhet är en stor kaka som man bör ta sig an lite i gången, säger Otto Nissfolk, kvalitetschef på Plastoco i Tarmola.
– Också vi har gått framåt inom hållbarhet bit för bit. Plötsligt har vi märkt att vi gjort mycket för en mer hållbar utveckling.
Plastoco är en kontraktstillverkare av plast- och metallprodukter som producerar komponenter från delar i millimeterstorlek till delar stora som mjölkförpackningar.
För det 45-åriga familjeföretaget har hållbarhet alltid varit en viktig del av verksamheten. Samtidigt är det ett arbete som aldrig tar slut.
– Hållbarhetsområdet förändras snabbt. Det kommer ständigt nya krav och lagförslag – som kanske inte ens träder i kraft. För ett SME-företag är det ibland svårt att hänga med, säger Nissfolk.
– Från WeCircle fick vi höra vad som är på gång och vad det lönar sig att satsa på. Även om man inte genast tar allt i bruk i sin egen verksamhet, så fastnar det i bakhuvudet. Man vet aldrig när man behöver den kunskapen.

Certifikat visar hållbarhet på ett ögonblick
Plastoco fick brons i Ecovadis-bedömningen 2023 och har tilldelats certifikaten ISO 9001 och ISO 14001.
Ecovadis är en av världens ledande hållbarhetsbedömare och är känd för sina grundliga och detaljerade analyser.
– Standarder ger trovärdighet. Vi behöver bara visa upp våra certifikat så vet kunderna vad det handlar om. Det är det mest effektiva sättet att visa företagets hållbarhet, även om det krävs mycket arbete för att få certifikaten, säger Nissfolk.
Viljan att förbättra Plastocos hållbarhet har främst kommit från företagsledningen, men också från trycket från kunderna. Till exempel skaffades Ecovadis-klassificeringen på kundens begäran.
– För 20 år sedan pratade man mest om utsläpp och rökgasrening. Det är också hållbar utveckling, men de senaste åren har temat utvecklats snabbt. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad, annars får vi snart leta efter nya jobb. Där är projekt som WeCircle bra – man lär sig alltid något nytt, säger Nissfolk.

Plast till Sköldvik för återvinning?
Plastoco har inga egna produkter, utan alla produkter tillverkas enligt kundernas önskemål. Ändå kan Plastoco påverka miljöpåverkan från kundernas produkter.
– Vi fungerar som partner till många av våra kunder redan från projektens början. Vi kan föreslå mer miljövänliga råmaterial och redan i designfasen fundera på hur man kan återvinna formsprutningskanaler, säger Nissfolk.
Företaget kan också påverka sina utsläpp genom att återvinna avfall.
Under WeCircle-projektet tillfrågades Plastoco om intresse att leverera plastavfall till Sköldvikför kemisk återvinning.
– Självklart är vi intresserade. Vi använder över 300 olika plasttyper, och alla lämpar sig inte för mekanisk återvinning. Vi försöker naturligtvis också minska avfallet genom att effektivisera verksamheten, och vi krossar och återanvänder ströbitar, säger Nissfolk.
Nästa steg: klimatkompensation
Nissfolk berättar att Plastocos koldioxidavtryck redan är mycket lågt (Scope 1 och 2).
– Vi kan knappt minska det mer genom egna åtgärder.
Därför är nästa steg eventuellt klimatkompensation.
– Först måste man förstås minska alla utsläpp man kan påverka. Sedan kan man börja kompensera. Det är en djungel i sig! Det finns många olika standarder, och man måste kunna hitta de mest tillförlitliga, säger Nissfolk.
Han funderar på om till exempel Posintra kunde erbjuda rådgivning om klimatkompensation.
– Även där skulle råd från en extern expert vara till stor hjälp, säger Nissfolk.
Visste du?
Plastoco Oy Ab är ett finländskt underleverantörsföretag inom plastindustrin, grundat 1980. Företaget i Borgå sysselsätter totalt 34 personer och är det enda företaget i Finland som använder MIM-teknik (metal injection molding). 80 % av Plastocos kunder finns i Finland, 20 % i övriga världen. Tilläggsinformation: Plastoco oy | Injection molding of plastics and metals

