
- Kokemuksia hankkeista
Kohti kiertotaloutta: Muovi-Simola
Uima-altaita ja komposiittituotteita valmistava porvoolaisyritys aikoo tulevaisuudessa käyttää kierrätysmuovia, jota valmistetaan muun muassa Kilpilahdessa. ”Mietimme näitä asioita mieluummin etunenässä kuin jälkijunassa.”
Muovi herättää tunteita ja keskustelua. Sen tietävät hyvin Kerkkoossa sijaitsevan Muovi-Simolan yrittäjät, serkukset Juha ja Jani Simola.
Isiensä yritystä jatkavat miehet työskentelevät materiaalin kanssa, joka valmistetaan fossiilisista raaka-aineista.
– Me emme tee kertakäyttötavaroita, vaan todella pitkän – jopa kymmenien vuosien – elinkaaren tuotteita. Silti mekin voimme parantaa tuotteittemme vastuullisuutta, Juha sanoo.
Yrityksen käyttämää materiaalia, kevyttä ja kestävää muovia, on kuitenkin ollut vaikea korvata kierrätetyillä vaihtoehdoilla.
– Kierrätetyn materiaalin pitää olla työstettävissä ja kestävää. Haluamme varmuuden siitä, että se kestää. Emme halua ottaa riskejä tällaisissa, Juha sanoo.
Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kierrätysmuovi tekee tuloaan.
”Kuvittelimme olevamme alinta pohjasakkaa”
Kiertotalouden ala kehittyy jatkuvasti, ja uutta tietoa syntyy päivittäin.
Serkukset osallistuivat WeCircle-hankkeeseen pysyäkseen ajan tasalla alan muutoksista ja saadakseen ideoita kiertotalouteen ja kestävämpään liiketoimintaan.
– Sparraus on aina tervetullutta. Posintralta saa vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Toisaalta verkostoituminen on myös tärkeää. Hankkeessa tapaa muita yrittäjiä ja voi peilata omaa tekemistään, Jani kertoo.
Hankkeen konkreettista antia oli hiilijalanjälkilaskelma.
– Teimme ensimmäisen kokonaislaskelman Posintran avulla jo joitain vuosia sitten. Nyt selvitimme tuotteittemme päästöjä, Juha sanoo.
Tulos yllätti positiivisesti.
– Kuvittelimme olevamme alinta pohjasakkaa, mutta emme olekaan! Toki toiminnastamme tulee päästöjä, mutta koska tuotteita käytetään vuosikymmeniä, se pienentää kokonaispäästöjä, Jani kertoo.
Jo ennen hanketta ledeiksi vaihdetut lamput ja ilma-vesilämpöpumput auttoivat pitämään laskelmat matalampina.

Kiertotalousvauhdittamosta kohti uutta
Vuoden 2023 Jukolassa nähtiin jotain uutta: siirrettävä uima-allas, jonka muovista 25 % oli kierrätettyä. Altaan laitoihin oli uponnut yli 4000 jätemuovipulloa.
Altaassa pulahtelivat tapahtuman aikana sadat suunnistajat ja suunnistuksen seuraajat, ja veden laatu pysyi erinomaisena.
Nyt kaksi vuotta myöhemmin serkukset alkavat vihdoin uskoa, että kierrätysmuovissa on tulevaisuus, sillä sen kestävyydestä alkaa olla näyttöä.
Tällä hetkellä Muovi-Simola testaa kierrätysmateriaaleja Kiertotalousvauhdittamossa, joka auttaa yrityksiä kehittämään uusia kiertotalouteen liittyviä liiketoimintaratkaisuja.
– Saamme arvokasta dataa materiaalin käyttäytymisestä ja siitä, miten ja missä tuotteissa sitä voisi hyödyntää. Tilanne näyttää aika hyvältä ja asiakkaistakaan kukaan ei ole kokonaan teilannut ajatusta, Juha kertoo.
Yrityksen käyttämä kierrätysmuovi valmistetaan lähellä, Kilpilahdessa, eikä sen hinta ole neitseellistä muovia kalliimpi.
Tavoitteena on, että jonain päivänä Muovi-Simola voisi siirtyä kokonaan muoviin, joka on täysin tai osittain kierrätettyä.
– Siihen on vielä varmasti aikaa, koska vaatimustasomme materiaalille on kova. Haluamme seistä tuotteittemme takana ihan täysin, nukumme yömme paremmin, Jani sanoo.
Ajatuksena on myös kehittää liikuteltava allas, jota eri paikkakuntien koulut voisivat käyttää toteuttaakseen lakisääteistä uimaopetusta.
– Kaikissa kaupungeissa ei ole uimahalleja. Ajattele, että vain 60 % suomalaisista osaa uida riittävän hyvin! Lasten uimataito on sydäntämme lähellä. Siirrettävän altaan avulla koulut voisivat antaa intensiiviopetusta, Juha sanoo.
Rauhassa syntyy parempia päätöksiä kuin painostuksessa
Tällä hetkellä monien yritysten vastuullisuusaskeleiden ottamista hidastaa EU-päättäjien epäröinti ja kauppasota.
Muovi-Simolassakin tilannetta seurataan jännityksellä, vaikkei esimerkiksi EU:n kestävyysdirektiivi vielä näin pientä yritystä koskekaan.
– Teemme näitä vastuullisuustekojamme riippumatta EU:sta. On helpompi miettiä näitä asioita nyt rauhassa kuin pakotettuna. Ratkaisut voivat olla pitkäkestoisempia ja taloudellisesti sekä ekologisestikin kestävämpiä, Jani sanoo.
– Mietimme näitä asioita mieluummin etunenässä kuin jälkijunassa, Juha lisää.
Tiesitkö?
Muovi-Simola Oy on perustettu vuonna 1974. Yritys on erikoistunut lasikuituun ja lujitemuoviin. Yrityksellä on myös yli 15 vuoden kokemus uima-altaiden valmistuksesta. Lisätietoa: Lasikuidun osaaja vuodesta 1974- Muovi-Simola Oy

