• Kokemuksia hankkeista

Kohti kiertotaloutta: Atex Ammattiasut

”On hyödyllistä saada tietoa ulkopuoliselta asiantuntijalta, joka kertoo, missä markkinat menevät, mihin meidän kannattaisi satsata ja mitä sertifikaatteja tavoitella”, Atex Ammattiasut oy:n kehityspäällikkö Tiina Ollikainen sanoo.

Porvoolainen työvaatevalmistaja ja -maahantuoja haluaa edistää vastuullisuutta etukenossa

Tekstiilijäte on globaali ongelma. Pelkästään EU-alueella sitä syntyy vuosittain 12,6 miljoonaa tonnia.

Tämän haasteen ratkaisemiseksi tekstiilit siirtyvät EU-alueella tuottajavastuun piiriin eli valmistajat ja maahantuojat vastaavat tuotteittensa koko elinkaaresta kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön saakka.

Työvaatteita valmistavassa ja maahantuovassa Atex Ammattiasut oy:ssä nopeasti muuttuva lainsäädäntö ja etenkin tuottajavastuu herättävät kysymyksiä. Porvoolainen perheyritys valmistaa vuosittain noin 100 000 työvaatetta, joista 80 % on palosuojattuja.

– Nykyinen lainsäädäntö ei salli palosuojattujen tekstiilimateriaalien käsittelyä olemassa olevilla menetelmillä. Olemme siis lainsäädännöllisen dilemman edessä, toteaa varatoimitusjohtaja Paulo Toivonen.

Tietotulva on suuri – mistä tietää, mikä koskee omaa yritystä?

33-vuotias Atex Ammattiasut oy osallistui Posintran WeCircle-hankkeeseen pysyäkseen ajan tasalla alan nopeista muutoksista.

– Jo pelkästään sertifikaattien metsä on sankka.  On hyödyllistä saada tietoa ulkopuoliselta asiantuntijalta, joka kertoo, missä markkinat menevät, mihin meidän kannattaa satsata ja mitä sertifikaatteja tavoitella, Atex Ammattiasut oy:n kehityspäällikkö Tiina Ollikainen sanoo.

Hankkeessa Atex sai tietoa markkinoiden suunnasta, osallistui webinaareihin ja teki hiilijalanjälkilaskelman. Laskelma tehtiin kolmessa luokassa (scope 1, scope 2 ja scope 3) ja siinä huomioitiin Porvoon tuotantopisteen ja Liettuan tehtaan toiminnot sekä materiaalihankinnat.

– Oli rohkaisevaa huomata, että olemme jo monessa asiassa etukenossa, Toivonen kertoo. – Monet taloudelliset teot ovat olleet myös vastuullisuustekoja.

Vastuullisuustoimia yritys on tehnyt muun muassa optimoimalla logistiikkaa, siirtymällä maalämpöön ja hankkimalla 101 aurinkopaneelia Porvoon toimipisteen katolle.

Kumpi ratkaisee, kukkaro vai vastuullisuus?

Atexille vastuullisuus tarkoittaa ennen kaikkea vastuuta työvaatteiden käyttäjistä.

– Meidän päätehtävämme on suojata ihmisiä työssään. Tuotteidemme on kestettävä kovaa kulutusta ja vaativia olosuhteita, kuten kuumuutta ja tulta, Ollikainen kertoo.

Lisäksi yritys panostaa sosiaaliseen vastuuseen, kuten pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseen. Ympäristön yritys ottaa huomioon muun muassa panostamalla pitkäikäisiin tuotteisiin sekä materiaalin optimaaliseen käyttämiseen. Atexilla on oma tehdas Liettuassa sekä yhteistyökumppaneita Virossa ja Latviassa.

Tuottajavastuuseen on valmistauduttu etsimällä kumppaneita kierrätykseen ja kehittämällä digitaalisia tuotepasseja. Myös korjausvelvoitteeseen liittyviä ratkaisuja selvitetään.

– Lopulta kyse on myös siitä, onko asiakas valmis maksamaan vastuullisuudesta. Me pyrimme aina etsimään vastuullisempia ratkaisuja, siitäkin huolimatta, Ollikainen sanoo.

Hän kertoo, että osalle asiakkaista lähituotannolla on arvoa, toisille ei juurikaan.

– Muutama vuosi sitten eräs asiakas painotti, ettei halua Kaukoidässä tuotettuja vaatteita, mutta kun kerroin lähituotettujen vaatteiden hinnat, arvot nopeasti unohtuivat, Toivonen sanoo. – Tilanne saattaa vuosien mittaan muuttua poliittisen paineen ja trendien mukaan. Toivottavasti lähituotannon arvostus nousee.

Viherpesudirektiivi, vastuullisuusraportointi ja tuottajavastuu – paljon uutta opittavaa

EU-sääntely, kuten viherpesudirektiivi ja vastuullisuusraportointi, tuo lisää painetta yrityksiin, mutta myös mahdollisuuksia.

– Olemme seuranneet vierestä, kun isommat yritykset rummuttavat vastuullisuudestaan, vaikkei sille ole katetta. On hienoa, että nyt viherpesua säädellään, Toivonen sanoo.

Varjopuolena on se, että arkuus kertoa omista vastuullisuusteoista voi kasvaa.

Vaikkei vastuullisuusraportointi koske vielä noin 14 ihmistä työllistävää porvoolaisyritystä, uusi direktiivi vaikuttaa jo senkin toimintaan.

– Meiltä kysellään jo tuotekohtaisia hiilijalanjälkilaskelmia, ja alammekin selvittää niitä. Raportointia olemme tehneet jo vuodelta 2023, vuosi 2024 on nyt työn alla. Haluamme edistää asioita etukenossa, Ollikainen sanoo.

Tuottajavastuuseen on valmistauduttu rakentamalla verkostoa, joka auttaa tulevaisuudessa palosuojattujen materiaalien kierrättämisessä, ja kehittämällä digitaalisia tuotepasseja, jotka kertovat vaatteiden alkuperän. Yritys selvittää myös korjausvelvoitteeseen liittyviä ratkaisuja – haasteena ovat osaajien saatavuus ja korjausten kustannustehokkuus.

– Nyt on tärkeä pysyä kartalla ja reagoida, kun on oikea hetki, Toivonen sanoo.

–  On hyvä haastaa itseään ajattelemaan laatikon ulkopuolelta. Vastuullisuudesta voi löytyä myös uusia bisneksiä. Myös muiden yritysten näkökulmien kuuleminen voi avata uusia oivalluksia omaan tekemiseen, Toivonen toteaa lopuksi.

Tiesitkö?
Atex Ammattiasut, joka toimii ATS – Ammattityökalut Oy:n aputoiminimenä, on perustettu vuonna 1992. Yritys on erikoistunut työvaatteiden valmistukseen, maahantuontiin ja tukkumyyntiin. Pääkonttori ja logistiikkakeskus sijaitsevat Porvoossa. Lisätietoa: Atex Ammattiasut – Työvaatteet