
- Hankkeet, Vastuullisuus
Kohti kiertotaloutta: Loval
Loviisalainen Loval valmistaa vihreän siirtymän tuotteita ja haluaa parantaa omaa vastuullisuuttaan. ”Ympäristövastuullisuus on tärkeää, ei vain bisneksellemme, vaan siksi, että säilyttäisimme jonkinlaiset elinolosuhteet planeetallamme.”
Kun Suomeen ja muualle maailmaan alkaa nousta päästötöntä tai vähäpäästöistä terästä valmistavia tehtaita, monen yrityksen hiilijalanjälki laskee merkittävästi. Tällä hetkellä terästeollisuuden osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin kahdeksan prosenttia.
Myös loviisalaisen lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja valmistavan Lovalin toiminta ottaa silloin harppauksen kohti kestävämpää liiketoimintaa.
– Teräs on tärkein materiaalimme, ja siitä syntyy suurin osa hiilijalanjäljestämme. Onneksi teräsala muuttuu nyt nopeasti, Lovalin ympäristöpäällikkö Mika Laitinen sanoo.
Yrityksissä edistetään vastuullisuutta, asiakkaatkin vaativat – EU älä peräänny
Laitisen mukaan suomalaisyritykset ovat halukkaita tekemään vastuullisuustekoja, ja asiakkaatkin vaativat niitä yhä enemmän.
– Kyllä yrityksissä tehdään asioita. Monia yrityksiä – myös meitä – vaivaa se, ettemme muista viestiä niistä. Yrityksen sisällä ei välttämättä nähdä, että tietyt jo tehdyt asiat ovat ympäristö- ja vastuullisuustekoja, Laitinen sanoo.
Asenne ympäristövastuullisuutta kohtaan on hänen mukaansa muuttunut merkittävästi muutamien viimeisten vuosien aikana.
– Ympäristöteot alettiin nähdä mahdollisuutena tehdä bisnestä. Huomattiin, että niillä saadaan konkreettisia hyötyjä myös esimerkiksi energiansäästössä. Jotain jää viivan allekin.
Vaikka EU-komissio parhaillaan harkitsee yritysvastuudirektiivin keventämistä, Laitinen uskoo, ettei suunta muutu.
– Vaatimukset EU-tasolta ehkä heikentyvät aiemmin suunnitelluista, mutta asiakkaiden vaatimukset kasvavat. Jos haluaa pärjätä kisassa, vastuullisuustoimiin on syytä lähteä mukaan, hän sanoo.
– Toivottavaa olisi, että EU pitäisi kiinni ilmastotavoitteista ja vastuullisuusdirektiivistä. Suunta on ollut oikea. Ympäristövastuullisuus on tärkeää, ei vain bisneksellemme, vaan siksi, että säilyttäisimme jonkinlaiset elinolosuhteet planeetallamme.
WeCircle-hankkeesta töytäisy kohti vielä vastuullisempaa toimintaa
Loval osallistui WeCircle – kestävää kasvua kiertotaloudesta -hankkeeseen, jotta yritykseen saataisiin lisätietoa kiertotaloudesta ja vihreästä siirtymästä.
Laitisen mukaan hankkeessa kuunneltiin osallistujia ja työpajojen sisältö muokattiin toiveiden mukaiseksi. Yksi hankkeen suurimmista anneista oli Laitisen mukaan yrityksen hiilijalanjäljen mittaus.
– Saimme hyvän kuvan kokonaishiilijalanjäljestämme. Erityisen arvokasta oli saada tietoa haastavimmista paikoistamme, Laitinen kertoo.
Lovalille, kuten monille muillekin yrityksille, suurimman haasteen muodostivat Scope 3 -päästöt eli päästöt, jotka syntyvät organisaation vaikutuspiirin ulkopuolella. Näihin kuuluvat esimerkiksi yrityksen hankkimat raaka-aineet, kuten Lovalin käyttämä teräs.

Lämpöpumppujen myynti kyykkäsi, vastuullisuuden kehittäminen jatkuu
Vuonna 2023 maailmalla oli lämpöpumppubuumi ja Lovalin myynti kasvoi vauhdilla. Loviisalaisyritys työllisti parhaimmillaan jopa 500 ihmistä. Sitten buumi hiljeni. Tänä vuonna Loval työllistää noin 250 ihmistä.
Heikommasta markkinatilanteesta huolimatta Lovalilla jaetaan ympäristövastuullisuuden kehittämistä.
– Olemme panostaneet isosti energiatehokkuuteen ja panostamme siihen edelleenkin. Jatkamme myös hiilijalanjälkemme selvittämistä ja tulemme tekemään LCA- eli elinkaariarviointia eri tuotteille. Niitä asiakkaamme kysyvät meiltä paljon, Laitinen sanoo.
Hän kertoo, että Loval sai WeCircle-hankkeesta lisäpotkua ympäristövastuullisuuden kehittämiseen.
– Veimme nyt eteenpäin asioita, joihin emme välttämättä muuten olisi näin nopealla aikataululla tarttuneet.
Tiesitkö?
Loval perustettiin vuonna 1960. Nykyään yrityksen omistaa ruotsalainen pörssiyhtiö Nibe Industrier Ab. Yrityksen asiakkaista 80 % on ulkomailla ja suurin osa Keski-Euroopassa. Lisätietoa: Lämmitys- ja jäähdytystyhjiöjuottoratkaisut – Loval

