
På väg mot en circular ekonomi: Illby Plast
Småföretaget i Illby tillverkar skärare och knivar och tror på potentialen i produkter som tillverkas av återvunnet material. ”Om det finns två likadana produkter till samma pris väljer kunden den återvunna”, säger entreprenören Peter Boije af Gennäs.
Historien om många företag börjar i ett garage – Illby Plast började i bastun. Christer Boije af Gennäs, entreprenör inom jord- och skogsbruk, ville ha något att göra under vintermånaderna, så han grundade år 1975 ett företag som tillverkade isfiskespön i Illby herrgårds bastu.
När bastun blev för trång, uppfördes en större byggnad på gården och den första formsprutningsmaskinen skaffades.
Företagets verkliga genombrott skedde på 1990-talet med introduktionen av säkerhetsbältesskärare.
– Vi märkte, att man kan skära alla slags förpackningar säkrare och mer effektivt med dem än med knivar och saxar, säger Christers son, företagets nuvarande VD Peter Boije af Gennäs.
För närvarande omfattar sortimentet mer än 250 knivar och 500 blad. Det finns blad av plast, magnesium, aluminium, tennbelagda och keramiska blad med rundad spets, sågtandade eller med utbytbara blad för livsmedels-, förpacknings-, logistik- och plastindustrins behov.
– Man skulle kunna tro, att en vanlig kniv duger för att skära något, men när säkerhet och effektivitet är viktiga, lönar det sig att satsa på rätt sorts kniv, säger Boije af Gennäs.
Efterfrågan på produkter med låga utsläpp och produkter tillverkade av återvunnet material
Illby Plast har vuxit med en hastighet på 20 procent per år sedan 2020. I dagsläget har vi kunder i Finland och runt om i världen.
– Jag började fundera på nästa steg för företaget och bestämde mig för att investera i den cirkulära ekonomin, säger Boije af Gennäs.
Man beslöt att söka idéer från WeCircle-projektet, som stöder den cirkulära ekonomin och den gröna omställningen, och från vilket företaget också fick en beräkning av koldioxidavtrycket.
– Vi har en tydlig utgångspunkt från vilken vi kan börja minska vårt koldioxidavtryck. Därefter undersöker vi produktspecifika utsläpp. Större företag frågar redan efter dem och föredrar gärna alternativ med lägre utsläpp, om det är möjligt, säger Boije af Gennäs. – Jag tror att det finns en konkurrensfördel för oss i dessa beräkningar.
Med hjälp av utsläppsberäkningarna började Boije af Gennäs fundera på hur företaget skulle kunna utöka sitt sortiment med fler produkter tillverkade av återvunnet material.
– Skärare och säkerhetsknivar tillverkade av helt återvunna material skulle kunna vara en tydlig differentieringsfaktor för oss, såvitt jag vet har ingen annan gjort något liknande ännu.
Illby Plast återvinner, smälter och tillverkar återvunna produkter helt i egen regi.
– När vi tillverkar en produkt här själva, kan vi ärligt säga att den är tillverkad helt av återvunnet material. Kunden märker knappast någon skillnad mellan återvunnet och icke återvunnet material. Om det finns två liknande produkter till samma pris kommer kunden att välja den återvunna”, säger Boije af Gennäs. ”Helt återvunna produkter kan vara en stor grej!
Arbetet för tillväxt och hållbarhet fortsätter
Utöver den egna produktionen satsar Illby Plast även på knivar och verktyg för livsmedelsindustrin. Det speciella med produkterna är järnpartiklarna som blandas med plast eller silikon, vilket gör produkten synlig i röntgenutrustning.
– Om en produktionsarbetare tappar en penna eller öronpropp i en gryta, hamnar pennan inte på kundens matbord, utan den identifieras i genomlysningen, säger Boije af Gennäs.
Utvecklingen av produktsortimentet, användningen av produkter tillverkade av återvunnet material och minskningen av företagets egna utsläpp kommer att fortsätta.
Boije af Gennäs säger att företaget nu tar små steg mot bättre val.
– Utan WeCircle skulle det till exempel ha varit nästan omöjligt att mäta koldioxidavtrycket. Projektet gav mig också möjlighet att träffa andra entreprenörer och ta del av deras idéer. Det var också trevligt att träffa Posintra-folket. Det är fint, att ha en utomstående som kommer in och tittar, pratar och ger råd. Det vidgar synen på den egna affärsverksamheten.
Visste du att?
Illby Plast har redan bytt från oljeuppvärmning till flisuppvärmning och köpt egna solpaneler för att styra produktionen under exempelvis soliga dagar. En hybridbil är också i bruk. Mer information: Ab Illbyplast Oy – Tervetuloa


