
- Hållbarhet, Projekt
På väg mot en circular ekonomi: Atex Ammattiasut Oy
”Information av en extern expert som kan berätta vart marknaden är på väg, vad vi borde satsa på och vilka certifikat vi bör sträva efter, är värdefullt”, säger Tiina Ollikainen, utvecklingschef hos Atex Ammattiasut Oy.
Den Borgåbaserade tillverkaren och importören av arbetskläder vill främja hållbarhet
Textilavfall är ett globalt problem. Inom EU uppstår årligen 12,6 miljoner ton textilavfall.
För att tackla denna utmaning införs producentansvar för textilier inom EU – vilket innebär att tillverkare och importörer ansvarar för sina produkters hela livscykel, från produktion till återanvändning och återvinning.
Hos Atex Ammattiasut Oy, som tillverkar och importerar arbetskläder, väcker den snabbt föränderliga lagstiftningen och särskilt producentansvaret många frågor. Företaget, som är ett familjeföretag i Borgå, tillverkar årligen omkring 100 000 arbetsplagg, varav 80 % är flamskyddade.
– Den nuvarande lagstiftningen tillåter inte att flamskyddade textilmaterial behandlas med befintliga metoder. Vi står alltså inför ett juridiskt dilemma, konstaterar vice vd Paulo Toivonen
Informationsflödet är stort – hur vet man vad som gäller för det egna företaget?
33-åriga Atex Ammattiasut Oy deltog i Posintras WeCircle-projekt för att hålla sig uppdaterat om snabba förändringar i branschen.
– Bara att navigera i certifikatsdjungeln är en utmaning. Det är värdefullt att få vägledning från en extern expert som visar vart marknaden är på väg, vad vi borde fokusera på och vilka certifikat vi borde satsa på, säger utvecklingschef Tiina Ollikainen.
Genom projektet fick Atex information om marknadens utveckling, man deltog i webbinarier och gjorde en beräkning av sitt koldioxidavtryck. Beräkningen gjordes enligt tre kategorier (scope 1, 2 och 3) och inkluderade både Borgås produktionsenhet, fabriken i Litauen och materialanskaffningen.
– Det var uppmuntrande att notera att vi redan ligger i framkant på många områden, säger Toivonen. – Många ekonomiska beslut har också varit hållbarhetsåtgärder.
Företaget har bland annat optimerat logistiken, övergått till jordvärme och installerat 101 solpaneler på taket till sin enhet i Borgå.

Vad väger tyngst – plånboken eller hållbarheten?
För Atex handlar hållbarhet främst om ansvar gentemot dem som bär arbetskläderna.
– Vårt huvuduppdrag är att skydda människor i deras arbete. Våra produkter måste tåla hårt slitage och extrema förhållanden, såsom hetta och eld, förklarar Ollikainen.
Företaget satsar också på socialt ansvar, till exempel genom att anställa långtidsarbetslösa. Miljömässigt fokuserar man på hållbara produkter och optimal materialanvändning. Atex har en egen fabrik i Litauen samt samarbetspartner i Estland och Lettland.
För att möta producentansvaret har man börjat samarbeta kring återvinning och utvecklat digitala produktpass. Även lösningar på reparationsskyldigheten undersöks.
– I slutändan handlar det också om huruvida kunden är villig att betala för hållbarhet. Trots detta försöker vi alltid hitta mer hållbara lösningar, försäkrar Ollikainen.
Hon berättar att vissa kunder värdesätter närproduktion, medan det inte spelar någon roll för andra.
– För några år sedan betonade en kund att hen inte ville köpa kläder tillverkade i Fjärran Östern. Men när jag nämnde priserna på närproducerade kläder, glömdes värderingarna snabbt bort, berättar Toivonen. – Situationen kan dock förändras med tiden, genom politiskt tryck och förändrade trender. Förhoppningsvis kommer uppskattningen för närproduktion att öka.
Grönmålning, hållbarhetsrapportering och producentansvar – mycket nytt att lära
EU-regler såsom grönmålningsdirektivet och hållbarhetsrapporteringen ökar pressen på företagen – men erbjuder också nya möjligheter.
– Vi har sett större företag marknadsföra sitt hållbarhetsarbete, utan någon verklig substans. Det är bra att grönmålning nu regleras, påpekar Toivonen.
En nackdel är dock att det kan skapa osäkerhet kring att kommunicera sitt eget hållbarhetsarbete.
Även om hållbarhetsrapportering ännu inte gäller det Borgåbaserade företaget med omkring 14 anställda, påverkar direktivet ändå dess verksamhet.
– Vi får redan förfrågningar om produktspecifika beräkningar av koldioxidavtrycket, och har börjat undersöka saken. Vi har rapporterat sedan 2023, och fokuserar nu på 2024. Vi vill ligga i framkant, betonar Ollikainen.
Företaget förbereder sig för producentansvaret genom att bygga ett nätverk som i framtiden kan hjälpa till att återvinna flamskyddade material, och utvecklar digitala produktpass med information om produkternas ursprung. Man undersöker också lösningar kopplade till reparationsskyldigheten – utmaningen är att hitta kompetent arbetskraft och hålla kostnaderna nere.
– Det är viktigt att ha koll och agera när tiden är rätt, säger Toivonen.
– Det är bra att utmana sig själv att tänka utanför ramarna. Hållbarhet kan också innebära nya affärsmöjligheter. Att ta del av andra företags perspektiv kan ge insikter för den egna verksamheten, tillägger Toivonen.
Visste du detta?
Atex Ammattiasut, som är ett bifirma till ATS – Ammattityökalut Oy, grundades år 1992. Företaget är specialiserat på tillverkning, import och grossistförsäljning av arbetskläder. Huvudkontoret och företagets logistikcenter är belägna i Borgå. Mer information: Atex Ammattiasut – Työvaatteet

