Mot hållbar tillväxt: Openminds

Openminds coachar företag, privatpersoner och kommuner i att bygga välmående med hjälp av positiv psykologi. I Balanssi fick företagare en tydligare bild av vilken roll deras eget företag har i ansvarsfull affärsverksamhet.
”Vi vill vara förespråkare för socialt ansvar.”

Openminds-företgaren Reetta Yrttiaho: ”Det finns två viktiga saker i den här världen: människorna och planeten vi lever på.”

Psykologisk otrygghet känns i hjärnan på samma sätt som fysisk smärta, berättar Reetta Yrttiaho, expert på positiv psykologi och arbetsvälmående.

Ändå satsar företag ofta mer på fysisk än psykologisk hälsa.

– På arbetsvälmåendemässan i höstas diskuterade vi med många arbetarskyddsombud om ergonomi och arbetssäkerhet, men få hade funderat på hur man främjar psykologisk trygghet och välmående i det egna företaget, berättar hon.

Openminds i Borgå är ett tvåkvinno-företag som erbjuder arbetsvälmåendecoachning som baserar sig på positiv psykologi, för ledningen, chefer och hela arbetsgemenskaper.

– När vi mår bra mentalt är vi effektivare, sjukfrånvaron och personalomsättningen minskar och vi får fram det bästa ur oss själva och andra. Psykiskt välmående påverkar direkt resultatet, säger Yrttiaho.

Ansvar är också arbetsgemenskapens välmående

Openminds har från början fått stöd från Posintras företagsrådgivare.

– Vi har upplevt det som mycket framåtdrivande. Därför deltog vi också i Balanssi när vi hörde om projektet, berättar Yrttiaho.

I Balanssi stöder Posintra företag parallellt i ansvarskompetens och affärsutveckling. För Openminds, som verkar inom arbetsvälmåendebranschen, innebar projektet en möjlighet att fördjupa förståelsen för företagets sociala ansvar.

Det bästa med projektet enligt Yrttiaho var, förutom företagsbesök och workshops, diskussionerna med andra företagare. Ett gruppsamtal under Balanssi gjorde särskilt intryck på henne.

– Jag och två andra företagare diskuterade hållbarhet, en om snösituationen och en annan om granbarkborrar. Vi verkar inom helt olika branscher, men alla hade samma tanke: hur kan vi bidra till hållbarhet på vårt eget sätt, berättar Yrttiaho.

– Det finns två viktiga saker i den här världen: människorna och planeten vi lever på. Under projektet blev det tydligt och förstärktes, vad vår roll i ansvarstagandet är. Vårt företag har ingen produktion eller förpackningsmaterial, men vi har välmående. Vi vill vara förespråkare för socialt ansvar.

Även om socialt ansvar finns inskrivet i många företags strategier, har få en tydlig plan för hur det ska genomföras när det gäller psykiskt välmående.

– Vi kan hjälpa företag att förverkliga sin strategi, säger Yrttiaho.

Har ett tvåkvinno-företags klimatansvar någon betydelse?

Yrttiaho har också börjat fundera djupare på miljöansvar.

– Även ett litet företag som vårt kan göra klimatmedvetna val – och det är viktigt att också berätta om dem. Vi bytte till exempel till elbilar i höstas, det är ju en direkt klimatgärning. Vi har också börjat producera mer digitalt material och således minskat på användning av papper, berättar hon.

Enligt Yrttiaho är kommunikation om ansvar i sig en del av att ta ansvar.

– Genom det kan vi visa att företag gör saker och inspirera andra att agera. Vi vill också ligga i framkant när det gäller rapportering, eftersom vi har företagskunder som måste rapportera om sitt ansvarstagande, och vi måste visa att vi agerar ansvarsfullt. Vi planerar bland annat att i framtiden låta göra en beräkning av vårt koldioxidavtryck.

Utveckla välmåendet i din arbetsgemenskap – börja till exempel här

Sätten att främja psykiskt välmående är bekanta för många, men ändå kan de vara svåra att genomföra i vardagen.

– Vi behöver ständiga påminnelser om ämnet. Till och med jag behöver det, trots att jag jobbar inom branschen, berättar Yrttiaho.

Det viktigaste är att göra konkreta förändringar i vardagen. Man kan börja förbättra välmåendet till exempel genom att tillbringa mindre tid med sin smarttelefon och verkligen lyssna på andra.

– Tyvärr hinner eller kan vi inte alltid möta varandra, utan gömmer oss bakom stress. Telefoner belastar oss, och vi lyssnar inte på oss själva. Telefonen skapar en brist på kontakt både med oss själva och med andra.

Så stäng av telefonen och lyssna verkligen på din kollega. Det är en bra början.

Tilläggsinformation: Openminds

Balans – små och medelstora företag mot hållbar tillväxt