Mot cirkulär ekonomi: Suomen EDM

Verkställande direktör för Suomen EDM, Ida Åman, strävar efter att leva ansvarsfullt och leda sitt företag mot en mer hållbar affärsverksamhet.
”När tillräckligt många gör små saker för hållbarhetens skull, bildas stora strömmar.”

Företagarens egen värdegrund driver hållbarhetsarbetet

När ett företag vill ta steg mot bättre hållbarhet, är det ofta yttre tryck som fungerar som drivkraft: kundernas förväntningar, investerarnas krav, skärpt lagstiftning eller konkurrenternas åtgärder.

För Suomen EDM, som säljer och tillverkar olika metallkomponenter, är det företagets egen värdegrund som driver hållbarhetsarbetet framåt.

– Det har alltid varit viktigt för mig att vi agerar ansvarsfullt. Våra större kunder har code of conduct, alltså uppförandekoder, som vi måste godkänna, men annars är det bara några få kunder som har frågat om våra utsläpp, berättar verkställande direktör Ida Åman.

Åman leder det 45-åriga familjeföretaget i andra generationen i Östermalm i Borgå, och vill styra företaget mot en mer hållbar affärsverksamhet.

– Vi har skaffat solpaneler som producerar 5 % av vårt elbehov. Med tanke på våra bearbetningsmaskiners höga elförbrukning är det en betydande mängd. Vi återvinner avfall och återanvänder förpackningar som är i gott skick, berättar Åman.

– När tillräckligt många gör små saker för hållbarhetens skull, bildas stora strömmar.

”WeCircle-projektet gav oss information bland annat om de senaste uppfinningarna.”

Viljan att utveckla verksamheten i en mer miljövänlig riktning fick Åman att delta i WeCircle-projektet.

– Jag hade flera frågor om hållbarhet och fick svar på dem. Det gjordes en beräkning av vårt koldioxidavtryck, som visade sig vara glädjande lågt, och vi fick veta hur vi ytterligare kan minska på det, berättar hon.

Genom projektet fick Åman också höra om grönt stål, som produceras utan fossila bränslen. Stålindustrin står för cirka åtta procent av världens koldioxidutsläpp, men branschen förändras långsamt mot en grönare riktning.

– Våra kunder bestämmer förstås vilket material som används i deras produkter, men vi har nu börjat kartlägga om grönt stål kunde passa våra komponenter, säger Åman.

Eftersom stålets andel i Suomen EDM:s slutprodukter är liten, tror Åman inte att det högre priset på grönt stål blir ett hinder.

– Priset är knappast en tröskelfråga, det är lämpligheten. Det är det vi nu utreder.

Incitament styr verksamheten i rätt riktning

Åman tänker fortsätta fundera på hur företagets hållbarhet kan förbättras. Just nu arbetar man bland annat med att återvinna olika typer av plast.

Åman hoppas att beslutsfattare erbjuder fler incitament för företag att göra mer hållbara val.

– När vi installerade solpanelerna fanns det energistöd att få. Sådana incitament behövs även i framtiden för att styra företagens verksamhet. Många av dessa åtgärder ger också ekonomiska fördelar för företaget.

Även genom projekt kan företagens verksamhet styras i en mer hållbar riktning.

– Genom projekt som WeCircle får man mycket information som annars kan vara svår att hitta. Med rätt kunskap är det lättare att fatta hållbara och ekonomiska beslut.

Visste du?

Suomen EDM, som är verksam i Borgå, grundades 1980. Företaget säljer och tillverkar komponenter för verktygstillverkare och -användare. Dessutom erbjuder företaget underleverantörstjänster som trådgnistning och 3D-laserbearbetning, som kan användas bland annat vid tillverkning av smycken och medaljer samt i formtillverkning. Läs mer: Oy Suomen EDM AB