• Avslutade projekt

CEGO – Circular Economy Goes East and West

CEGO – Circular Economy Goes East and West-projektet (2021–2023) satte små och medelstora företag i fokus och strävade efter att stärka deras förmåga att delta i cirkulär ekonomi i östra, västra och centrala Nyland. Projektets mål var att stödja övergången till cirkulär ekonomi för företag i regionen genom att främja informationsutbyte och skapa ett ekosystem som stöder samskapande. Dessutom erbjöds stöd och utbildning för utveckling av affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi på regional nivå.Projektet inkluderade pilotprojekt inom jordmassor, renoveringsbyggande och plastprodukter, samt möjligheter till nätverkssamarbete och gemensamt lärande i hela Nyland.

Viktiga lärdomar och observationer

  • Stora städer har länge koordinerat jordmassor från byggprojekt och försökt använda dem så nära ursprungsplatsen som möjligt. Mindre städer eller kommuner har ännu inte haft behov eller resurser att utveckla sådan koordinering.
  • I takt med att tankesättet kring cirkulär ekonomi utvecklas har även jordmassor börjat ses som värdefulla, vilket har ökat intresset för återvinning. För att utveckla koordineringen av jordmassor krävs att kommunen har en strategi eller ett program där detta beaktas.
  • I Posintras delprojekt genomfördes en pilot där man undersökte ekonomiska scenarier för rivning av en gammal avloppspumpstation och krossning av rivningsbetong. Den bästa lösningen visade sig vara att krossa betongen på plats, och krosset kunde återanvändas på stadens byggarbetsplats.
  • En annan pilot undersökte behovet av gemensam masskoordinering mellan tre kommuner. Resultatet blev att kommunerna bildade en masskoordinationsgrupp som fortsätter det överkommunala samarbetet för att främja cirkulär ekonomi för jordmassor.

Vad Posintra nu vet och kan bättre

  • Man förstår att informationsflödet kring jordmassor är en lång process som börjar med planläggning och kan sträcka sig över flera decennier, med många olika aktörer involverade.
  • Man kan lyfta fram företagens goda gärningar med hjälp av det hållbarhetscanvasverktyg som utvecklats inom Posintras projekt, och identifiera områden som behöver utvecklas.
  • Man vet att det är svårt att främja cirkulär ekonomi ensam – samarbete är nyckeln.
  • Man är medveten om att tiden för att främja cirkulär ekonomi för jordmassor är nu.

Sammanfattning och nästa steg

Projektet visade att planläggningsfrågor är starkt kopplade till cirkulär ekonomi för jordmassor, och att planeringen måste ske med långsiktigt perspektiv och i samarbete med olika aktörer, såsom markägare, företag och experter.

Främjandet av cirkulär ekonomi för jordmassor fortsätter i överkommunalt samarbete mellan Borgå, Sibbo och Lovisa. Borgå stad var den första att ansluta sig till Green Deal-initiativet för cirkulär ekonomi hösten 2024, och främjar där återvinning av jordmassor och ökad användningsgrad av byggnader.