
- Hållbarhet, Projekt
På väg mot en cirkulär ekonomi: Muovi-Simola
Det borgåbaserade företaget som tillverkar simbassänger och kompositprodukter, planerar i framtiden att använda återvunnen plast, som bland annat produceras i Sköldvik. ”Vi gör hellre upp planer i god tid än hamnar på efterkälken.”
Plast väcker känslor och föder diskussion. Det vet kusinerna Juha och Jani Simola, som är entreprenörerna bakom Muovi-Simola i Kerkko, mycket väl.
Männen, som har tagit över sina fäders företag, arbetar med ett material som tillverkas av fossila råvaror.
– Vi tillverkar inte engångsprodukter, utan produkter med en mycket lång livscykel – upp till tiotals år. Trots det kan också vi förbättra produkternas hållbarhet, menar Juha.
Det material företaget använder – lätt och hållbar plast – har ändå hittills varit svårt att ersätta med återvunna alternativ.
– Det återvunna materialet måste vara bearbetningsbart och hållbart. Vi vill vara säkra på att det håller. Vi vill inte ta några risker, förklarar Juha.
Just nu ser det ändå ut som att återvunnen plast kommer att användas.
”Vi trodde vår placering skulle vara den lägsta möjliga”
Cirkulär ekonomi är ett område i ständig utveckling, och ny kunskap framkommer dagligen.
Kusinerna deltog i projektet WeCircle för att hålla sig uppdaterade om förändringarna i branschen och få idéer för cirkulär ekonomi och mer hållbar affärsverksamhet.
– Sparring är alltid välkommet. Posintra ger svar på ens funderingar. Nätverkandet är likaså viktigt – vi träffar andra företagare och kan spegla vår egen verksamhet, betonar Jani.
En beräkning av koldioxidavtrycket var ett konkret resultat av projektet.
– Den första helhetsberäkningen gjordes med hjälp av Posintra redan för några år sedan. Nu undersökte vi utsläppen från våra produkter, förklarar Juha.
Resultatet var en positiv överraskning.
– Vi trodde vår placering skulle vara den lägsta möjliga, men så var inte fallet! Visst orsakar vår verksamhet utsläpp, men eftersom produkterna används i decennier minskar detta helhetsutsläppen, berättar Jani.
Beräkningarna lyckades hållas låga även på grund av att företaget redan före projektet hade bytt till LED-lampor och luft-vattenvärmepumpar.

Accelerator för cirkulär ekonomi leder till något nytt
Jukolakavlen 2023 bjöd på något nytt: en mobil simbassäng, där 25 % av plasten var återvunnen. Över 4000 plastflaskor hade smälts in i bassängens väggar.
Hundratals orienterare och åskådare tog under evenemanget ett dopp i bassängen, och vattenkvaliteten förblev utmärkt.
Nu, två år senare, och i och med att hållbarheten har kunnat bevisas, börjar kusinerna tro att återvunnen plast har en framtid.
Just nu testar Muovi-Simola återvunna material inom ramen för projektet Accelerator för cirkulär ekonomi, som hjälper företag att utveckla nya cirkulära affärslösningar.
– Vi får värdefull data om materialets egenskaper och hur och i vilka produkter det kunde användas. Läget ser ganska bra ut, och ingen av våra kunder har helt förkastat idén, berättar Juha.
Den återvunna plast som företaget använder tillverkas i närheten – i Sköldvik – och är inte dyrare än jungfruplast.
Målet är att Muovi-Simola en dag helt eller delvis ska kunna övergå till användning av återvunnen plast.
– Det lär nog ta tid, eftersom våra krav på materialet är höga. Vi vill kunna stå bakom våra produkter fullt ut – det gör att vi sover bättre om nätterna, säger Jani.
Företagarna har också en idé om att utveckla en mobil bassäng som skolor på olika orter kunde använda för att genomföra lagstadgad simundervisning.
– Alla städer har inte simhallar. Endast 60 % av finländarna kan simma tillräckligt bra! Barns simkunnighet ligger oss varmt om hjärtat. Med en flyttbar bassäng kunde skolor erbjuda intensivundervisning, förklarar Juha.
De bästa besluten föds i lugn och ro, inte under tvång
Just nu bromsas många företags hållbarhetsåtgärder av EU-beslutsfattarnas tvekan och handelskrig.
Även Muovi-Simola följer situationen med spänning, även om till exempel EU:s hållbarhetsdirektiv ännu inte gäller ett så litet företag.
– Vi utför våra hållbarhetsinsatser oberoende av EU. Det är lättare att tänka igenom saker i lugn och ro än under tvång. Då kan lösningarna bli mer långsiktiga och både ekonomiskt och ekologiskt hållbara, menar Jani.
– Vi gör hellre upp planer i god tid än hamnar på efterkälken, tillägger Juha.
Visste du detta?
Muovi-Simola Oy grundades år 1974. Företaget är specialiserat på glasfiber och plastkomposit. Företaget har också över 15 års erfarenhet av tillverkning av simbassänger. Mer information: Lasikuidun osaaja vuodesta 1974- Muovi-Simola Oy

