Har du bestämt dig för att grunda ett företag? Fint! Bara några steg till så kan din dröm om ett eget företag bli verklighet! Vi hjälper dej i grundandet.
Hur grundar man ett företag i praktiken?
Dina drömmar blir verklighet! När det är dags att grunda företaget är det tid att ta itu med de praktiska frågorna. Vänd dig gärna till oss, tillsammans kan vi gå igenom de olika stegen för att grunda företaget. När du grundar företaget är det viktigt att urskilja sig med ett beskrivande namn som också kan skyddar mot plagiering. Vid grundandet väljer vi tillsammans den mest lämpliga företagsformen för ditt företag och handleder i de nödvändiga registreringsåtgärderna. Med oss kan du också diskutera kring försäkrings- och avtalsfrågor. Vi hänvisar dig vid behov till lämpliga sakkunniga för att få mera specifik hjälp och lära dej mera.
Att grunda ett företag är en process som underlättas av noggrann planering och systematiskt genomförande. Nedan beskrivs stegen som gäller val av bransch, företagsform och –namn samt finansiering, registrering och tillståndsfrågor.
Att grunda företaget steg för steg, enligt en, i förväg uppgjord plan, gör att du lättare kan överblicka hela processen. Ibland rekommenderar vi att den blivande företagaren också konsultera sakkunniga, såsom jurister och revisorer. Det här kan vara bra ifall företagaren vill säkerställa att alla juridiska och ekonomiska frågor kring företagets grundande är i ordning.
Praktiska steg för att grunda ett företag
Val av bransch och företagsform
Det första steget är att bestämma vilken bransch ditt blivande företag verkar inom. Företagarens eget kunnande, intresse eller en marknadsundersökning kan styra valet av bransch. Därefter besluter du vilken företagsform som är lämplig: vill du verka som enskild näringsidkare, grunda ett aktiebolag eller kanske ett kommanditbolag? Varje företagsform har sina egna fördelar och nackdelar. Det är viktigt att välja den företagsform som bäst passar ditt företags behov. Läs mer om valet av företagsform från Företagstolken.
Anskaffning av finansiering
Nästa steg är att planera verksamhetens finansiering. Du kan använda dina egna besparingar, ansöka om ett lån från banken eller investera externt kapital i företaget. En del företag kontaktar businessänglar eller riskplacerare. Det är viktigt att utarbeta en affärsplan där finansieringsbehov och –möjligheter bedöms.
Val av företagsnamn
Valet av företagsnamn är en viktig del när du bygger varumärket. Namnet skall gärna vara lätt att komma ihåg, beskrivande och unikt. Det är viktigt att säkerställa att det valda namnet inte redan används eller är registrerat för ett annat företag. Namntjänst för företag. Dessutom är det bra att kontrollera att domännamnet för det önskade namnet är tillgängligt
Registrering av företag och tillståndsfrågor
När bransch, företagsform, finansiering och namn har bestämts är det dags att registrera företaget hos myndigheterna. Vanligtvis bör företaget registreras i handelsregistret samt anslutas till beskattarens register. I samband med det här får du FO-nummer samt Moms-nummer till ditt förfogande. Om verksamheten behöver tillstånd är det viktigt att skaffa lagstadgade handlingar. Därefter kan vi gratulera till det nya företaget!
Boka tid till rådgivning!
Behöver du hjälp med att grunda företag, utveckla företaget eller få svar på frågor om företagarens vardag? Med hjälp av vår företagsrådgivning kan du få stöd för entreprenörskapets olika stadier och att hitta din egen riktning!
Snabbladdningar – positiv energi, här hittar du nyttiga länkar till aktuellt material
Har du kommit till stadiet att starta ett företag och det är dags att göra upp en affärsplan? Du kan komma igång bra med Jobbmarknadens affärsplansmall!
Vilka saker behöver du beakta när du startar ett företag? Vad är en bra affärsidé, hur gör man en affärsplan och väljer rätt affärsform? Ladda ner Starta eget – guiden!
Startpeng är ett stöd för nya företagare under uppstarts- och etableringsfasen av företagsverksamheten. Läs mer om kriterierna för beviljande av startpeng på Jobbmarknadens webbplats.
Grundarens guide för andelslag är en omfattande beskrivning av de centrala frågorna kring att starta ett andelslag. Guiden är särskilt avsedd för dem som överväger att starta ett andelslag eller redan planerar att göra det.