Anni Tikkanen, Dance with Anni: ”Luotsi har gett mig infallsvinklar som jag inte ens hade kunnat föreställa mig”

 

Anni Tikkanen leder extatisk dans. Nu vill hon bygga upp en drogfri dansgemenskap i Borgå för att dela med sig av den fria dansens glädjebudskap. Projektet Luotsi har gett Tikkanen kamratstöd och hon känner sig trygg med att grunda ett företag.    

 

Idén att grunda ett eget företag föddes i januari 2022. 

– Jag hade nått en punkt där det var nu eller aldrig. Jag bara måste börja göra min egen grej, säger Anni Tikkanen

Tikkanen hade hållit på med extatisk dans i ett år, med omvälvande inverkan på hennes liv. 

– Extatisk dans hade blivit en viktig faktor i min personliga tillväxt. Tidigare var jag kroppsligt låst och osäker på mig själv. Dansen och den fria rörelsen frigjorde något i mig, berättar hon. – Jag ville göra det möjligt för andra att uppleva samma sak. 

 

Fri och kreativ rörelse – dansa som om ingen ser dig

I extatisk dans följer man ingen koreografi och inga specifika steg. Var och en får dansa precis efter eget tycke.  

– Idén är att lyssna på den egna kroppen och bara fokusera på sig själv. Här spelar det ingen roll vad någon annan tycker. Du kan ha roligt eller du kan skrika och gråta, om du känner för det. Atmosfären är tillåtande, säger Tikkanen. 

I bakgrunden spelas musikstycken som instruktören har valt; tempot varierar mellan snabbt och lugnt. 

– Musiken leder in dig på en resa som väcker olika känslostämningar. Dansaren frigörs, lager för lager, och förs av sina tankar in i en annan värld. Du glömmer allt omkring dig, förklarar Tikkanen. 

Stressen minskar, medvetandet skärps och konditionen förbättras. 

– Musik och dans är en terapeutisk och frigörande kraft. Den väcker på naturlig väg de hormoner som ökar välbefinnandet och fyller dig med energi. 

 

Drömmen är en drogfri gemenskap för fri dans

Tikkanen drömmer om att dela med sig av den fria dansens glädjebudskap och bygga upp en dansgemenskap i Borgå.

– Jag vill att också andra kan hitta nyttan med extatisk dans och att det uppstår en plats där alla sorters människor får dansa, var och en på sitt eget unika sätt. 

I bakgrunden finns en förhoppning om att kunna introducera en drogfri kultur i Borgå. 

– Alkoholen fjärmar dig från dig själv, dansen för dig närmare. Det är en helt annan sak att dansa på till exempel en bar än att dansa här, förklarar Tikkanen.  

Stöd för att realisera sina drömmar har Tikkanen fått av Posintras projekt Luotsi. 

Projektet stöder företagare i den kreativa branschen och främjar företagets tillväxt. Företagarna som är med i Luotsi deltar i ett utvecklingsprogram och får till sist företagsspecifik sparring av en extern sakkunnig som de själva aktivt varit med om att  hitta. 

– Luotsi har gett mig nya infallsvinklar som jag aldrig ens hade kunnat föreställa mig. Varje träff har gett mig något att ta med mig, säger Tikkanen. 

En stor behållning av projektet har enligt Tikkanen varit att lära känna andra företagare. 

– Jag har träffat härliga typer och fått prata med dem om min egen grej. Man behöver inte vara ensam med sitt slit. Hittills har resan varit hisnande!

 

 

LUOTSI – Ett projekt för att stärka företagens förändringskapacitet – är ett gemensamt projekt som Posintra, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Oy Keuke och Novago Företagsutveckling Ab tillsammans genomför. Målgrupp för Posintras delprojekt är företagare med verksamhet i Borgå, Askola, Mörskom eller Pukkila. Projektets huvudfinansiär är Europeiska socialfonden, finansiering beviljas av NTM-centralen i Tavastland. Projektet finansieras med REACT-EU-medel, som en del av Europeiska unionens åtgärder med anledning av covid-19-pandemin.

Luotsi-logot

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.