Företagens hållbarhetsansvar är inte längre en fråga om val, utan utgör en nödvändighet för den egna verksamheten. Hur även mindre företag ska kunna åstadkomma förändringar är en fråga som Posintra, Borgå Företagare och Borgå stad söker svar på. Den gemensamma evenemangsserien inleds av Posintras Resultatsmedja, där Seija Lukkala, grundaren av Globe Hope Oy, fungerar som huvudtalare.

 

Kunskapen om och pressen på hållbarhetsmålens betydelse för en gemensam och företagsspecifik framtid har vuxit ytterligare. Klimatrapporten målar upp en dyster bild och Rysslandssanktionerna har synliggjort leverantörskedjor, genom vilka ens egna vardagliga köp plötsligt utgör en del av en internationell konflikt.

 

– Hållbar utveckling var tidigare ett eget affärsområde, men börjar nu, oavsett affärsidé, i allt snabbare takt vara en del av varje företags verksamhet. Konsumenterna har börjat inse sitt eget ansvar och letar efter produkter och tjänster där hållbarheten har beaktats – och som alltså kan inhandlas med bättre samvete, påpekar Christina Sani, Posintras företagsutvecklare och projektledare för projektet CEGO som främjar cirkulär ekonomi.

 

För företagen innebär det att hållbarheten inte längre är en fråga om val, utan en förutsättning för lönsam affärsverksamhet i framtiden. Utöver miljöpåverkan innebär hållbar utveckling även till exempel socialt ansvar. Förändringen sker i snabb takt och konsumenterna anpassar smidigt sitt eget agerande och sina behov. Den obligatoriska rapporteringen om företagsansvar innebär att större företag även kräver ansvarsskyldighet och transparens av sina B2B-partner. Detta kräver snabba förändringar hos företagen, oavsett deras storlek.

 

– Det finns fortfarande tid för att skapa konkurrensfördelar med hjälp av ansvarsfulla lösningar. Det finns många sätt att öka sin egen ansvarsfullhet, och det lönar sig att inte göra det för invecklat. Man kan till exempel be om stöd av Posintras kostnadsfria företagsrådgivning, där man går igenom de punkter där det egna företagets fotavtryck skapas, uppmuntrar Sani.

 

Hållbart företagande är också ett av de gemensamma teman med vars hjälp Posintra, Borgå företagare och Borgå stad syftar till att erbjuda företagare information och verktyg för att stärka sin egen verksamhet. Att stöda klimatmålen kommer i framtiden också att avspeglas tydligare i stadens egna upphandlingsbeslut.

 

Seija Lukkala, VD för Globe Hope Oy

Seija Lukkala är VD för Globe Hope Oy som utmanar modevärldens konsumptionsnormer.

I juni lanseras en gemensam serie lågtröskelevenemang för företagare, där man tar upp frågorna om ansvarsfullt företagande ur olika perspektiv. Serien inleds den 1.6. kl. 17 med Posintras Resultatsmedja, där Centralhandelskammarens ansvarsexpert Anne Vanhala, Företagarna i Finlands ekonom Petri Malinen samt Posintras egen företagsutvecklare Annika Weckman diskuterar ämnet, framför allt från ett mindre företags perspektiv.

Kvällens tema introduceras av pionjären inom hållbart mode i Finland, Seija Lukkala, grundare och VD för Globe Hope Oy. Evenemanget hålls i nyrenoverade Hotell Sparre och inkluderar kvällssnacks.

 

 

 

 

Mer information och anmälan senast den 24.5.

Anmäl dig här

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.